ABD Doları ve Euro'nun ateşinin sündürülmesi için hükümet tarafından bir takım önlemler alınmıştı...





ABD doları ve Euro'nun yükselen ateşinin düşürülmesi içn alınan önlemler çerçevesinde kamu ihale kurumu tarafından düzenleme yapılmış 29.11.2016 tarih ve 29903 sayılı Resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu düzenleme ile yabancı para birimi üzerinden teklif verilen ihalelerin uygulanmasına son verilmişti. Yayınlanan düzenlemeye göre kamu ve kuruluşları, 4734 kamu ihale kanunu kapsamındaki ihalelerde yalnızca Türk lirası üzerinden teklif alacak ve Türk lirası sözleşme yapacaktır.





Alınan bu karar ve çıkarılan yönetmeliğe ve resmi Gazetede yayınlanmasına rağmen ihalelerde halen EURO ve USD Doları para birimi kullanılmakta ve sözleşmeler döviz üzerinden uygulama devam ermektedir.





Bakanlıklar ve kamu kurumları bu düzenlemeyi tanımamaktadır. Örneklendirmek gerekirse;





''Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kilis’te 300 yataklı Hastane Yapım Tıbbi Ekipman Mefruşat Alım İşi için 19.09.2018 tarihinde ihale ilanı yayınlamıştır.





İhale 04 Aralık 2018 tarihi saat 14.30 da Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğünün Çankaya Bilkent adresinde gerçekleştirilmiştir. İhale Bedeli olarak yaklaşık maliyet 47 Milyon 343 Bin EURO belirlenmiştir.





İhaleyi yüzde 2,6 tenzilat ile birlikte 48 Milyon 600 bin EUR bedelle Özge İnşaat+Mbd İnşaat ortaklığı kazanmıştır.''





Dövizle ihale edilen başka bir örnek ise;





''T.C. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü Yeraltı Güç Kablo Bağlantısı İşi için 25 Ekim 2018 Perşembe günü ilan vermiş, İhale 12 Aralık 2018 tarihinde gerçekleşmiştir. İhale 5 Milyon 763 bin Dolar bedel ile verilmiştir.





Aklımıza gelen soru hemen İhalelerin Döviz ile yapılmayacağı kanun ile belirlenmişken, döviz ile neden ihale yapılmaktadır?





Belirtilen düzenlemeden bazı kamu kurumları vareste mi tutulmuştur?





Mevcut ekonomik şartlarda iş yapımı süresinde döviz kurları yükseldiği zaman kamu zarara uğramayacak mıdır?





Döviz ile mücadele sona mı ermiştir?''