Erdoğan: Bu günlere kirli pazarlıklarla değil bedel ödeyerek geldik!






Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nda konuştu. Ayrım yapmadan Afrika kıtası ile işbirliğini güçlendirme gayreti içinde olduklarını belirten Erdoğan, Afrika’daki yatırımların değerinin 6,2 milyar doları geçtiğini hatırlattı.


Afrika ülkelerinin Filistin davasına sahip çıktığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: “Bize her fırsatta demokrasi ve insan hakları karnesi düzenleyenler, bizi en ufak hadiselerden dolayı acımasızca eleştirenler, İsrail’in kameralar önünde işlediği cinayetlere sessiz kalırken, Afrika ülkeleri Filistin halkına ve Filistin davasına sahip çıktılar.

Pek çok ülke darbecileri bağrına basarken Afrika Birliği tavrını hep demokrasiden ve hukuktan yana koydu. Sanılanın aksine dünyada savaşların, çatışmaların ve göçlerin yükünü, Batılı devletler değil az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler çekiyor. Küreselleşmeyi, hayatın her alanında hissediyoruz. Kimi Batılı ülkeler küreselleşmeyi tek tipleşme olarak algılıyor. Milletinizi enflasyon yükünden kurtarmak istediğinizde, karşısına belli kalıplar, sınırlar çıkarılıyor.

Tek tip dayatmalardan birçok ülke nasibini alıyor. Afrika ülkeleri hak etmedikleri muamele ile karşılaşıyor. Afrika’nın altınları ne oldu? Elmasları ne oldu? Acaba bunları Batı’dan kimler gelip bir yerlere taşıdı? Gelişmelerinin sebebi bu zenginlikleri alıp ülkelerine taşımak değil mi?

Biz bu günlere kirli pazarlıklarla değil, bedel ödeyerek geldik. Savunma sanayii alanında önemli başarılara imza attık. Yüzde 80’lere varan dışa bağımlılığımızı bugün yarı yarıya indirdik. Kötü komşular bizi ev sahibi yaptı. Tüm Afrikalı dostlarıma, kardeşlerime söylüyorum. Gelin yerli para, milli parayla ortak iş yapalım. Ülkelerimizi kur baskısından, döviz baskısından kurtaralım. Rusya, Çin, İran gibi ülkelerle yürüttüğümüz müzakerelerde mesafe kaydettik.”