Banka Günü







Dünya borsalarındaki satışlar devam ediyor Güçlü dolar ve yükselen faizlerin baskısı altındaki gelişmekte olan ülke borsalarının Ekim başından beri kaybı


Dünya borsalarındaki satışlar devam ediyor


Güçlü dolar ve yükselen faizlerin baskısı altındaki gelişmekte olan ülke borsalarının Ekim başından beri kaybı %5’e ulaştı. Türkiye hisse senetleri küresel piyasalardaki satış dalgası karşısında beklediğimizden çok daha güçlü seyrediyor.

ABD ve Avrupa borsalarındaki sert satışlara rağmen Borsa İstanbul haftaya %1,3 yükselişle başladı. Borsadaki yükselişin neredeyse tamamı banka hisselerindeki yükselişten (%5,8) kaynaklandı. Sanayi ve hizmet endeksleri yükselişe katılamadı.

Aşırı satış bölgesinde olmasının yanı sıra banka hisselerindeki yükselişi destekleyen iki önemli haber akışı vardı: (i) Vakıfbank’ın 10 yıl vadeli seküritizasyon kredisi alması; (ii) Bankalar Birliğinin 15 milyon TL’nin altında belirli şartları taşıyan krediler için 24 vadelendirme için tavsiye kararı alması.

ABD vadelileri ve Asya borsalarındaki satışlara rağmen Borsa İstanbul’da yukarı yönlü seyrin devam etmesini bekliyoruz. Saat 13:00’te açıklanacak Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı günün en önemli gelişmesi. Toplantıda gıda enflasyonunun aşağı çekilmesi için bir önlem paketi açıklanması bekleniyor.

Haberler & Makro Ekonomi

IMF Küresel Ekonomik Görünüm Raporunu Açıkladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Küresel Ekonomik Görünüm Raporu Ekim sayısını yayınladı. Raporda 2016 ortasında başlayan istikrarlı küresel büyümenin 2018-2019 döneminde devam edeceği belirtiliyor. Öte yandan büyümenin ülkeler arasında daha az dengeli olacağı, ticaret politikası gerilimlerinin, ithalata gümrük vergilerinin koyulmasının büyüme üzerinde aşağı yönlü risk yarattığı not ediliyor. 2018 ve 2019 küresel büyüme tahminlerinin Temmuz raporuna göre 0,2’şer puan aşağı çekildiği raporda büyümeler her yıl için %3,7 olarak tahmin ediliyor. Gelişmekte olan ülke büyümeleri ise 2018 ve 2019 için %4,7 olarak belirlenmiş (önceki tahmine kıyasla sırasıyla 0,2 puan ve 0,4 puan aşağı yönlü revizyon).

Türkiye’ye yönelik tahminlerinde IMF 2018 büyüme öngörüsünü %3,5’e indirirken (önceki tahmin: %4,2) gelecek yıla ait büyüme tahminini %0,4’e çekti (önceki tahmin: %3,9). Ek olarak IMF tüketici fiyatları enflasyonunun 2018 yıl sonunda %20 gelecek yıl sonunda ise %15,5 olmasını bekliyor. Raporda cari açık milli gelir oranının bu yıl %5,7 seviyesine ulaştıktan sonra gelecek yıl %1,4’e gerilemesi öngörülüyor. İşsizlik oranları ise 2018 ve 2019 için sırasıyla %11 ve %12,3 olarak veriliyor. IMF Türkiye’nin sermaye akımlarındaki ani değişikliğe ve jeopolitik risklere karşı oldukça kırılgan olacağını, TL’deki zayıflamanın, borçlanma maliyetindeki artışın ve artan belirsizliğin yatırım ve tüketim iştahını olumsuz etkileyeceğini not etti.

TBB yeniden yapılandırma tavsiyesi

TBB aldığı bir tavsiye kararıyla bankların portföylerinde bulunan TL15mn ve altındaki belirli şartları taşıyan krediler için 24 aya kadar yeniden vadelendirmelerinin yerinde bir adım olacağını bildirdi. Buna göre hakkında yasal takip işlemi başlatılmamış, iflas kararı alınmamış, yeniden yapılandırılmamış ve nakit dengesi geçici olarak bozulmuş spot ve taksitli krediler 6 aya kadar anapara ödemesiz 24 aya kadar yeniden vadeye bağlanabilecek. Söz konusu karar tavsiye niteliği taşıdığı için bankalar açısından bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Bununla birlikte bankaların büyük ölçüde kriterler uyan firmaların borçlarını yeniden yapılandıracaklarını düşünüyoruz. Bu tanım daha çok kobi kredilerine uygun bir tanım olduğu için böyle bir yaklaşımın daha çok kamu bankaları tarafından uygulanması ama özel bankaların da buna destek vermesi beklenebilir. Bankaların likidite oranlarında bir aşınma yaratmayacak şekilde uygulanabilecek bu adımın şirketleri ve ekonomiyi rahatlatması beklenebilir. Söz konusu tedbirle bankaların takip oranlarında oluşabilecek olası bir artış da engellenebileceği için bu tedbiri olumlu olarak görüyoruz.

Şirket Haberleri

Vakıfbank

Kapanış (TL) : 3.54 – Hedef Fiyat (TL) : 4.43

Vakıfbank US$300mn değerinde 10 yıl vadeli seküritizasyon kredisi aldığını açıkladı. Vakıfbank US$300mn değerinde 10 yıl vadeli seküritizasyon kredisi aldığını açıkladı. Bankaların ilk yarıda tahvil ve seküritizasyon ihraçlarından bu yana yapılan ilk ihraç olması ve bu piyasanın Türk bankalarına tekrar açılmış olması itibarıyla haberin önemli olduğunu düşünüyoruz.

Kaynak: İş Yatırım Piyasalarda Bugün