AK Partili yetkililer Ankara için karamsar taplu çiziyorlar

Yaklaşan 31 Mart yerel seçimler öncesi AK partili yetkililer karamsar bir tablo çizerek oylarının yüzde 40'ın altına düşebileceğini  söyledi.  AK Partiililere göre İstanbulu'u kazanabileceklerini ama Ankara'nın kaybedilme riski olduğu konuşuyorlar.

AK Parti tarafından yaptırılan anketlere göre, AK Parti'nin Ankarada'daki oy oranı kararsızlar dağıtılmadan yüzde 32-35 bandında olması parti yetkililerinin  isteklerini karşılamıyor. Bununla birlikte AK Parti'de diğer konuşulan bir konu ise, bazı büyük illeri kaybetme riski olduğunu ve AK Parti- MHP ittifakı oylarının yerel seçimler genelinde yüzde 52'inin altına düşmesi durumunda ise meşruiyet sorunun ortaya çıkacağını belirtiyorlar. 

Bu nedenle başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere parti'nin üst düzey kademesinin bu tapluyu değiştirmek için çaba göstereceğini ve böyle bir durumun güven tazalemeyi gerektirebileceğini kaydediyorlar.

2014'de yapılan yerel seçimlerde Türkiye genelinde AK Parti'nin oy oranı yüzde 45.6- CHP'nin yüzde 27.8 - MHP'nin ise yüzde 15.2 oy almıştılar. 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkalığı seçimlerinde Erdoğan yüzde 52. 59 ile seçimişti. AK Parti'nin oy oranı ise yüzde 42.56 olmuştu. MHP'nin oy oranı ise yüzde 11.1 düzeyinde  olmuştu.

Reuters'tan Orhan Çoşkun ve Gülsen Solaker'in haberine göre AK Partili Üst düzey yetkililer  anketlerde kararsız olanların oranının  çok yüksek olduğunu ve ikna edilmesi için çalışılacağını kaydetti.  ''Yetkililer, İstanbul’un kazanılma ihtimalinin yüksek olduğunu, buna karşılık Ankara’nın kaybedilme riskinin bulunduğuna da dikkat çekti'.''

AK patili üst düzey yetkili olayı şöyle anlattı; “Anketlerde kararsızlar dağıtılmadan partimizin oy oranı yüzde 32-35 aralığında. Beklentileri karşılamıyor, net. Ama daha kampanya sürecinin başındayız. Kararsızların oy oranı çok yüksek; yüzde 30’a yakın. İl bazında İstanbul iyi ama Ankara çok da parlak gözükmüyor. Bazı büyükşehirlerde de sıkıntılar olabilir.”

AKP genel merkezinden bir yetkili “Şu anda AKP’nin oy oranı 32-35 aralığında görünüyor, bunu yukarı çekmeye ihtiyaç var” diye konuştu.

Oylar düşerse erken seçin riski olurmu? Bir başka AK Partili yetili şöyle konuştu;  “31 Mart’taki seçimde oy oranı yüzde 40’ın altında kalabilir. Bu iyi bir sonuç olmayacaktır” derken, “Böyle bir sonuç güven tazeleme tartışmalarını açabilir. Buna ittifak ortağımız MHP de dahil. Bu, olursa Türkiye’nin politik iklimini değiştirebilir.”

AKP’ye yakın bir kaynak da şunları dile getirdi: “Eğer gerçekten bazı büyükşehirler kaybedilir ve oy oranında düşüş olursa meşruiyet işi ciddi sıkıntıya girer. Birbirinden farklı olsa da bu durum erken seçim söylemlerini gündeme getirir mi? Sanırım getirir ama buna gerek kalmayacağını düşünüyorum. Daha yolun başındayız ve Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere çok ciddi şekilde çalışacağız.”

AK Partili üst düzey yetkili konuşmasını şöyle sürdürdü; “Vatandaş ekonomideki gelişmeleri hissetmeye başladı. Olumsuz etki olmayacak demek gerçekçi değil” derken, ekonomi bürokrasisine yakın bir kaynak, geçen yıl ağustostaki şokla birlikte bazı dengelerin bozulduğunu, kur, büyüme ve enflasyonda beklenmeyen bir tablo ile karşı karşıya kalındığını belirtti.

Kaynak şunları dile getirdi: “Adımlar atılıyor. Kur gibi bazı alanlarda başarı sağlandı. Enflasyon, işsizlik ve bundan sonra iki çeyrek üst üste muhtemel daralma işleri zorlaştıracak. Bu nedenle ekonomide daha gevşek politikaya sıcak bakanlar kadar biraz daha dikkatli olunmasını savunanlar görülüyor.”