Her Çarşamba Konferans düzenenlenen Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (ESAM)da bu haftaki konuğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç'tu. Bulunç, Kıbrıs hükümetinin yanlış politika yürüttüğünü belirterek, “Kıbrıs sorunu çözülmeden mülkiyet ile ilgili yeni hakların verilmesi söz konusu olmamalıdır” diye uyardı.

ESAM Konferans Salonu’nda ‘Kıbrıs Görüşmeleri ve Doğu Akdeniz’deki Gelişmeler’ konusu ile gerçekleşen programa, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, milletvekilleri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

KÜRESEL GÜÇLERİN GÖZÜ DOĞU AKDENİZ’DE

Doğu Akdeniz’in jeopolitiğinin değiştiğini belirterek konuşmasına başlayan Bulunç, “Özellikle ABD ve İsrail’in yürüttüğü emperyalist politikalar bölgede Türkiye ve KKTC’nin etki alanını sınırlandırmaya çalışıyor. Doğu Akdeniz bölgesinde aktör sayısı artıyor. Özellikle son yıllarda Rusya ve Çin gibi küresel aktörler de bölgeye müdahil olmaya başladı. Rusya, resmen Doğu Akdeniz’e inmiştir. Çin, Doğu Akdeniz’e gelmek istemektedir. ABD enerji konusunda Doğu Akdeniz’de yeni bir hamle yapma ihtiyacı duymuştur. Özellikle Kıbrıs’ta ‘ABD ile sağlanacak görüşme sonucunda varılacak bir uzlaşı’ dedikleri ama bizim çıkarlarımızı yok sayacak süreci bize empoze etmek istiyorlar” uyarısında bulundu.

Kaynak: Milli Gazete