2006 yılında yürürlüğe giren Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesine göre, vergi cenneti ülkeleri listesinin Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilmesi gerekmektedir. Ancak hala ilan edilmemiştir. Bununla birlikte Bakanlar Kurulu’nca belirlenen vergi cenneti ülkelerde yerleşik olan veya faaliyette bulunan kurumlara yapılan her türlü ödemeler üzerinden yüzde 30 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Kamuoyunda da Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun tespitlerinde de vergi cennetlerinde genellikle, kendi ülkelerinde vergi ödemek istemeyen, yasadışı kaynaklardan sağladıkları kazançları gizleyen, kara para aklayan, şeffaflıktan korkan ve verilemeyecek bir hesabı bulunan kimselerin yatırım ve işlem yaptığını düşünülüyor.

Bu bağlamda;

1. Vergi cenneti ülkelerin listesi neden yayınlanmamaktadır? Vergi cenneti ülkelerinin listesinin açıklanmaması şeffaflık ilkesine ayrı olduğunu düşünmüyor musunuz?

2. Vergi cennetlerinde genellikle, kendi ülkelerinde vergi ödemek istemeyen, yasadışı kaynaklardan sağladıkları kazançları gizleyen, kara para aklayan, şeffaflıktan korkan ve verilemeyecek bir hesabı bulunan kimselerin yatırım ve işlem yaptığını düşünülüyor. Vergi cenneti ülkelerin listesini yayınlamamakla bu algıları ve raporları kabul ediyor musunuz?

3. Yerleşik olan veya faaliyette bulunan şirketlere yapılacak her tür ödemeden yüzde 30 vergi kesintisi uygulanmasına maruz kalmış şirket var mıdır? Sayısı kaçtır? Uygulanmadıysa neden uygulanmamaktadır?

4. Vergileri artırarak dar gelirli kesimi daha da ezmek yerine, vergi cenneti diye adlandırılan bu ülkelerde iş yapan şirketlerden yasanın getirdiği vergiyi kesmek çok daha adil değil midir?

5. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64 ve 65. hükümetlerinde bakanlık yapmış olanların ve hali hazırdaki bakanlık vazifesinde bulanan kişilerin; kendilerinin, ailelerinin ve yakın akrabalarına ait şirketlerin vergi cennetleri diye ifade edilen ülkelerle olan ticareti nedir?

6. Ülkemizin en büyük gelir kaynağı olan vergileri emekçi, çiftçi ve memurlardan alınmaktadır. Buna karşılık imkânı olanların vergi cenneti diye adlandırılan ülkelerde sözde ticaret yapmak maksadıyla vergi “kaçırması sayılmıyor mu? Bunu çarpıklığın giderilmesi hususunda bir çalışmanız var mıdır?"

sorularını yöneltti