Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Türk Yahudi Toplumu ve İslâm Ülkeleri Hahamlar İttifakı üyelerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etmişti. Türkiye ile İsrail rejiminin yeniden “normalleşme” sürecine girdiği bir zaman diliminde gerçekleşen görüşme dikkat çekerken Erdoğan, söz konusu buluşmada, “ Kudüs başta olmak üzere  Filistin meselesinde atılacak adımlar sadece Filistinlilerin değil, İsrail’in de güvenlik ve istikrarına katkı yapacaktır. Gerek İsrail Cumhurbaşkanı Sayın Herzog gerekse Başbakan Sayın Bennett ile yeniden canlanan diyaloğumuzu bu bakımdan önemsiyorum” ifadelerini kullanmıştı. Beştepe’de kabul edilen hahamlar aracılığıyla Türkiye-İsrail ilişkilerine dair sıcak mesajlar veren Erdoğan’ın Türk Yahudi Toplumu ve İslam Ülkeleri Hahamlar İttifakı (ARIS) ile yaptığı sürpriz görüşmede Ersin Tatar’ı arayarak Kıbrıs’ın kuzeyindeki Yahudilere sinagog yapımı için arazi verilmesini istediği de öğrenildi.

ERDOĞAN, HAHAM AZİMOV’UN TALEBİNİ GERİ ÇEVİRMEDİ

22 Aralık 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlanan Türk Yahudi Toplumu ve İslâm Ülkeleri Hahamlar İttifakı ile  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesinde çeşitli konular masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanlığı tarafından tahsis edilen özel uçakla Ankara’ya getirilen hahamlarla iki saatlik bir görüşme gerçekleşirken Erdoğan’ın Türkiye ve KKTC’deki sinagogların yapımına ve onarımına destek sözü verdiği bilgisine ulaşıldı. Edinilen bilgilere göre toplantıya Kıbrıs’ın kuzeyinden katılan Haham Chaim Hillel Azimov, Erdoğan’dan KKTC’de sinagog inşa edilmesi amacıyla bir arazi istedi. Haham Azimov’un talebini geri çevirmeyen Erdoğan, toplantıda KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı arayarak Kıbrıs’ın kuzeyindeki Yahudilere sinagog yapımı için arazi verilmesini istedi. Söz konusu görüşmenin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Haham Chaim Hillel Azimov’u arayarak konuyla yakından ilgilendiğini belirttiği kaydedildi.

KIBRIS’TA SİLAHSIZ İŞGAL

KKTC şirket kayıtlarına göre İsrailli kişiler, “yavru vatan”da ciddi oranda toprak satın almış durumda. Millî Gazete’nin “Kıbrıs’ta silahsız işgal” manşetiyle duyurduğu toprak alımında şimdiye kadar 25 bin dönüm toprak edinilmiş. KKTC’deki yaklaşık 2 bin firmanın İsrailli hissedarının bulunduğu ortaya çıkarken şu ana dek alınan toprağın 25 bin dönüm olduğu ifade ediliyor. Kıbrıs’ı sessizce adım adım işgal eden İsrail rejiminin satın aldığı toprakların büyük bir kısmının tarım arazisi olduğu da belirtiliyor. Yahudilerin Kıbrıs’ta toprak satın aldığı alanların başında Karpaz geliyor. Yakın süreçte Forbes dergisinde yayınlanan bir makalede Karpaz’da toprak satın almanın avantajlarından bahsedildiği biliniyor. Öte yandan Lefke de Yahudilerin toprak satın alımında bulunduğu alanlar arasında yer alıyor. Yahudilerin Lefke’de iki bin dönüm toprak satın aldıkları belirtilirken Gaziveren, Cengizköy, Bağlıköy ve Çamlıköy gibi bölgelerin de hedefler arasında yer aldığı kaydediliyor.

“NORMALLEŞME”  JESTİ Mİ YAPILDI?

Millî Gazete’nin bir yıl önce duyurduğu Türkiye ile işgalci İsrail rejimi arasındaki “normalleşme” görüşmeleri son süreçte iyice ayyuka çıktı. Gazetemiz 11 Aralık 2020 tarihli manşetinde Türkiye ile işgalci İsrail rejimi arasındaki “normalleşme” görüşmelerini ifşa ederken, Erdoğan’ın Ersin Tatar’dan rica etmesi üzerine KKTC’den Yahudilere arazi tahsis edilmesi “Türkiye, ‘normalleşme’ görüşmelerinde bulunduğu İsrail’e jest yaptı” şeklinde yorumlandı. Türkiye için büyük stratejik öneme sahip olan Kıbrıs’ta İsrail rejiminin “Arz-ı Mev’ud” hayalleri kurduğu biliniyor. Siyonizm’in hedef tahtasında yer alan Kıbrıs’ın, KKTC vatandaşı yapılan Siyonistler ve yerli işbirlikçileri aracılığıyla adım adım işgal edildiği gün yüzüne çıkarken İsrail’in hâkimiyet kurmak istediği yavru vatan, “Büyük İsrail”in bir parçası olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Bu doğrultuda Kıbrıs’ta Yahudilerin toprak satın almasının önüne geçilmesi hayati önem taşıyor.

Kaynak: Milli Gazete