Macaristan Parlamentosu’nda, hükümete İstanbul Sözleşmesi’ni onaylamaması yönünde çağrı yapan siyasi deklarasyon kabul edildi.

Hükümetin koalisyon ortağı Hıristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) milletvekilleri tarafından parlamentoya sunulan deklarasyon, 35 “hayır”, 3 “çekimser’’ ve 115 “evet’’ oyuyla onaylandı.

Sözleşmeyi  ilk imzaya açan, ilk onaylayan ülke Türkiye  olurken sözleşmenin hiçbir maddesine  çekince dahi  koyulmadı…

Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu Komitesi tarafından 7 Nisan 2011 tarihinde Strazburg’da onaylanan ve tam adı “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, Türkiye’nin öncülüğünde 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açılmıştır.

Sözleşme burada imzaya açıldığından dolayı İstanbul Sözleşmesi olarak anılmaya başlanmıştır. Sözleşmeyi imzalayan irade, Müslüman bir ülke olmamıza rağmen sözleşmenin dördüncü maddesinin üçüncü fıkrasındaki “cinsel tercih ya da cinsel yönelimin” güvence altına alınmasına dahi itiraz etmemiştir.

AYNI DURUŞU SERGİLEME ÇAĞRISI

Deklarasyonda, hükümete İstanbul Sözleşmesi’ni onaylamaması ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarında da aynı duruşu sergilemesi çağrısı yapıldı. Sözleşme, Macar hükümeti tarafından 2014’te imzalanmış, parlamentoda onaylanmadığı için yürürlüğe girmemişti.