Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, 200 lira ile Ankara’da pazara gitti. “Enteresan bir tablo vardı bugün. 2009 yılında bu 200 lira tedavüle girdiğinde 5 gram altın alınabiliyordu. ma bugün dört tane kıvırcığın 200 lira tuttuğu bir tabloyla maalesef karşı karşıya kaldık" dedi. Arıkan ayrıca, "Sayın Cumhurbaşkanımız bugün Rize'deydi. Çocuklara harçlık da açtı. 200 lira dağıtıyor ve 200 liranın artık çocuklar tarafından bile kabul olmadığı bir tabloyla karşı karşıya kaldık" dedi.
Arıkan, en büyük banknot olan 200 lira ile ne kadar alışveriş yapılabileceğini görmek amacıyla Ankara İskitler Semt Pazarı’na gitti.
Arıkan, akşam saatlerinde pazara gelmesine rağmen cebindeki 200 lira ile 1 kilo elma, 1 kilo üzüm, 1 adet kıvırcık ve yarım kilo biber alabildi. Arıkan, 1 kilo elma için 60, 1 kilo üzüm için 70, 1 kıvırcık için 50, yarım kilo biber için 20 lira ödedi.
Arıkan, pazar ziyareti sırasında şunları söyledi:
"HEPSİ 200 LİRA TUTTU"
“Ankara'nın göbeğinde, İskitler pazarındayız. Akşam alışveriş için pazara geldik. Özellikle akşam saatlerini tercih ettik. Genel bir kabul vardır; akşam saatlerinde pazarda fiyatların düştüğü söylenir. Fiyatlar düştüğünde nasıl bir tabloyla karşılaşacağımızı merak ettiğimiz için akşam saatlerinde bu ziyareti gerçekleştirdik.
200 lirayla, yani bugün Türkiye'nin en büyük para birimi 200 lirayla alışveriş yapmak için çıktık. 2 tane 200 lira vardı cebimde. Birini harcadığımızda 1 kilo elma, 1 kilo üzüm, 1 tane kıvırcık, yarım kilo da biber alabildim. Hepsi 200 lira tuttu.
Enteresan bir tablo vardı bugün. 2009 yılında bu 200 lira tedavüle girdiğinde 5 gram altın alınabiliyordu. Ama bugün pazarda karşılaştığım tablo, şu kıvırcıktan sadece dört tane alabiliyoruz. Dört tane kıvırcığın 200 lira tuttuğu bir tabloyla maalesef karşı karşıya kaldık. Elmanın 70 lira, üzümün 60 lira, fasulyenin 60 liradan çıktığı bir süreci yaşamış olduk.
ERDOĞAN'A SESLENDİ
Sayın Cumhurbaşkanımız bugün Rize'deydi. Çocuklara harçlık da açtı. Baktım çocuklara 200 lira dağıtıyor ve 200 liranın artık çocuklar tarafından bile kabul olmadığı bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Ben buradan Cumhurbaşkanı'na seslenmek istiyorum; Sayın Cumhurbaşkanım, 4 tane poşet, sadece bu 200 lira tuttu. Çocuklara verdiğiniz 200 lirayla, bir talebe okula gittiğinde 2 tost, 2 ayran ancak alabiliyor. Maalesef Türkiyemizin durumu bugün bu noktaya geldi.
Ankara'nın kalbindeki İskitler pazarından hükümet yetkililerine seslenmek istiyorum. Artık New York çevrelerinde, Washington finans çevrelerinde gezmeyi bırakın. Gelin İskitler'e şöyle bir uğrayın. Esnafın halini bir görün. Biraz önce domates satan esnafa gittiğimde, üreticiden alırken 'Bu fiyata biz çıkamıyoruz' şikayetini söylediklerini, tüketiciye satarken 'Bu fiyata biz nasıl alacağız?' şikayetini duyduklarını söyledi. Ne üretici memnun ne tüketici memnun. Böyle bir Türkiye ile maalesef karşı karşıyayız.
“Lütfen bu ülkeye saraylardan değil, gelin İskitler'deki pazardan bakın”
Sizin ifadenize göre, kişi başı milli gelirimiz 17 bin dolara çıktı. Eğer 17 bin dolar milli gelir varsa bu pazar, bu saatler neden böyle boş? Bu tezgahlar neden hala böyle dolu? Hükümet yetkililerinden bu sorunun cevabını bekliyorum. İktidara bir kez daha seslenmek istiyorum. Lütfen bu ülkeye saraylardan değil, gelin İskitler'deki pazardan bakın. Vatandaşın gerçek problemini, gerçek sıkıntılarını burada görebilirsiniz.
Kendinize yakın medyadan, kendinize yakın haber kanallarından, ülkenin gerçeğini görmeniz mümkün değil. Son olarak şunu ifade edeyim: Kedi buradaysa ciğer nerede, ciğer buradaysa kedi nerede?”
Saadet Partisi lideri Arıkan, Ankara'da bir pazara giderek 200 lira ile alışveriş yaptı. 200 liranın alım gücündeki düşüşe dikkat çeken Arıkan, “2009’da 200 lirayla 5 gram altın alınabiliyordu, şimdi dört kıvırcık ediyor” dedi. İktidara tepki gösteren Arıkan, “Bu ülkeye saraylardan değil, İskitler pazarından bakın” ifadelerini kullandı.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, en büyük banknot olan 200 liranın alım gücündeki düşüşe dikkat çekmek için Ankara İskitler Semt Pazarı’nda alışveriş yaptı. Arıkan, 200 lirayla yalnızca 1 kilo elma, 1 kilo üzüm, 1 kıvırcık marul ve yarım kilo biber alabildi.
"2009'DA 5 GRAM ALTIN ALINIYORDU"
Arıkan, pazardaki fiyatları gözlemledikten sonra yaptığı açıklamada, “2009 yılında tedavüle giren 200 lirayla 5 gram altın alınabiliyordu. Bugünse dört tane kıvırcığın 200 liraya satıldığı bir tabloyla karşı karşıyayız” dedi.
Fiyatların akşam saatlerinde düşmesini umarak pazara gittiğini belirten Arıkan, “Elmanın kilosu 70, üzümün 60, kıvırcığın tanesi 50, yarım kilo biber ise 20 lira. Yani 200 liraya ancak dört poşet dolabiliyor” ifadelerini kullandı.
"200 LİRAYI ÇOCUKLAR BİLE HARÇLIK OLARAK GÖRMÜYOR"
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize’de çocuklara 200 lira harçlık verdiğini hatırlatan Arıkan, “Sayın Cumhurbaşkanım, bugün 200 lirayla bir öğrenci okula gittiğinde ancak iki tost, iki ayran alabiliyor. 200 liranın artık çocuklar tarafından bile harçlık olarak kabul edilmediği bir dönemdeyiz” diyerek ekonomik tabloya tepki gösterdi.
Konuşmasında iktidara seslenen Arıkan “New York ve Washington’daki finans çevrelerinde gezmek yerine gelin Ankara’nın pazarlarına uğrayın, vatandaşın gerçek hayatını görün. Bu ülkeye saraylardan değil, İskitler pazarından bakın” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Karar / Sözcü