2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel ve 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut'un tenzili rütbeyle pasif göreve çekildikleri öne sürüldü.





Türkiy'nin olasu Suriye operasuonuna karşı çıktıkları iddia edilen 2. Ordu Komutanı İsmail Metin Temel ile 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut'un bu tavırlarından dolayı tenzili rürbey'le hükümet tarafından pasif bir göreve getirildikleri öne sürüldü.





24 Haziran Seçimleri kampanyası sırasında bir etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuşmasını dinleyenler arasında bulunan paşa İsmail Metin Temel, Muharrem İnce'yi eleştiren Erdoğan'ı alkışladığı için CHP ve Muhrrem ince tarafından çok sert bir şekilde eleştirilmişti.





24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan CHP 'li Muharrem İnce, seçilirsem İsmail Metin Temel'in'' Apoletlerini sökerim '' diyerek set tepkide bulunmuştu.





İsmail Metin Temel'le birlikte Musta Barut'un görev yerleri 31 Aralıkta değiştirilmiişti. Bu görev değişikliğinin sebebi olarak Komutanların 14-15 Aralık tarihlerinde Ankara'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığın'da düzenlenen Madalya ve Başarılı Birlik ödül Töreni'ne katılmaması gösteriliyordu.





Sözcü gazetesinden Deniz Zeyrek'in ise konu ile ilgili,





'‘aldığı askeri kulis bilgilerine dayanarak‘' yazdığı haberde esas gerekçenin Fırat’ın doğusuna düzenlenecek harekat konusunda komutanların siyasi iradeyle anlaşamaması olduğunu belirtti.





''Zeyrek komutanların harekata karşı çıkma gerekçelerini se şöyle sıraladı.





‘Şartlar operasyon için uygun değil’





Buna göre ilk gerekçe ‘karşıdaki tehdit’in ‘Fırat Kalkanı‘ ve ‘Zeytin Dalı’ operasyonlarına daha yüksek olması.





İkinci gerekçe ise uluslararası desteğin bu harekat için tam olarak sağlanamaması. Zeyrek’e göre hem ABD hem de Rusya’dan ‘karışık‘ mesajlar geliyor.





Mevsim ve coğrafi koşulların da Türkiye için dezavantaj olduğunun düşünüldüğünü belirten Zeyrek, bu durumun ‘en az kayıpla harekat’ hedefine zarar vereceği görüşünü aktardı.





Zeyrek son olarak askeri kulislerde Türkiye’nin ABD yoluyla IŞİD ile savaşmaya zorlanmasının rahatsızlık yarattığını ve bunun Türkiye için zaruri olmadığının konuşulduğunu ''yazdı.