İktidarın son dönemde üzerinde çalıştığı devlet destekli yeni nafaka düzenlemesi ile mağduriyetlerin bitmeyeceğini ifade eden Süresiz Nafaka Mağdurları Platformu Kurucu Başkanı İlhan Ergincan, Adalet Bakanlığı ve Aile Bakanlığı’nın ortak çalışması ile çıkarmaya çalıştığı düzenleme hakkında bilgi verirken, mağdurların çözüm beklediğini belirtti. Ergincan, “Çalışmada nafakanın evlilik süresiyle sınırlanması, evlilik süresinin yarısı kadar ve bu süre sonunda nafaka almaya hak kazanan eşin iş bulamaması veya herhangi bir gelirinin olmaması halinde, devletin nafaka ödemeye devam etmesi formülü üzerinde duruluyor. Mağdurlar artık söz değil, icraat bekliyor” dedi.

ÇÖZÜM MERCİİNDEKİLER SADECE MAĞDURİYETİ DİLE GETİRİYOR

Gazetemize özel olarak açıklamalarda Ergincan, bakan ve milletvekillerinin sadece sorun ile yaşanan mağduriyetleri gündeme getirdiklerini belirterek, “Süresiz nafaka düzenlemesi ile ilgili 3 yıldır hükümetin her kademesinde adil olmadığı ve bu adaletsizliğin sonlandırılacağı belirtilmektedir. Bakanlarımız ve vekillerimiz mağdurlar gibi sadece mağduriyeti dile getirmektedir. Çözüm merciinin kendileri olduklarını unutmaktadırlar. Son günlerde Adalet Bakanlığı’nın süresiz nafaka konusu üzerinde gerçekleştirdiği formüller; boşanma ile yoksulluğa düşen kişi en az 2 yıl maksimum 6 yıl nafaka talep edebilecek. İkincisi evlilik süresi kadar nafaka. Üçüncüsü ise evli kalınan sürenin yarısı kadar yani 20 yıl evli kalan kadın 10 yıl nafaka alabilecek” ifadelerini kullandı.

BOŞANMA DAVALARININ SÜRELERİ AZALTILMALI, NAFAKADA 1 YILA HÜKMEDİLMELİ

Yapılan çalışmaların mağduriyetleri bitirmeyeceğinin altını çizen Ergincan, uzun süren boşanma davalarını hatırlatarak, “Örneğin 10 gün evli kalan birisinin boşanma davası 5 yıl sürmektedir. Bu dava süresince ödediği tedbir nafakasıdır ve yoksulluk nafakasından sayılmamaktadır. Dava sonunda evlilik süresi kadar nafaka dediğinizde sistem 10 gün evliliği 1 yıl olarak tanımlayacak ve 1 yıl nafakaya hükmedecektir. 5 yıl tedbir nafakası ve 1 yılda yoksulluk nafakası toplamda 6 yıl nafaka ödeyen mağdurun evlilik süresi kadar nafaka ödediğini kim söyleyebilir? Evlilik süresi kadar nafaka olmaz, uygulanamaz. Nafaka maksimum 1 yıl hükmedilmeli. Nafaka talep eden kişinin yaşı, kaç yıl evli kalındığı. Nafaka talep eden kişinin eğitim durumu, mesleki becerisinin olup olmadığı. Boşanmada kusuru olup olmadığı araştırılmalı ve ona göre kararlar verilmelidir” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete / Mehmet Fahri Özkan