Gazeteci Murat Yetkin kendisine ait sitede yazdığı yazısında Cumhurbaşkanı ve  AK parti  Genel Başkanı Erdoğan'ın kendisine yakın danışmanlardan birini azarladığını yazdı. Ekonomi yönetimi konusunda kendisini uyaran bir danışmanı ile tartışan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın o ismi azarladığını yazan Gazeteci Murat Yetkin, "Danışmanlardan birini “Ne yani, dinimizde faiz var mı?” diye azarlamış" ifadelerini kullandı.

SARAYDA KARGAŞA ÇIKARAN ATIŞMA

İşte, Murat Yetkin'in dikkat çeken o yazısının ilgili kısmı:

"O fıkradan bir gün önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha 16 ay önce atadığı Merkez Bankaası Başkanı Murat Uysal’ı görevden almıştı. Fıkradan bir gün sonra da Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığını İnstagram hesabından bırakıp gitmişti. Fıkrayı 22 Mart 2021’de “Kuzuların sessizliği” başlığı altında Erdoğan Naci Ağbal’ı 4 ay sonra TCMB başkanlığından alıp yerine  Şahap Kavcıoğlu’nu atayınca hatırlatmıştım. Acaba Kavcıoğlu’nun ne kadar dayanacağını sormuştum. Kavcıoğlu son 20 ay içindeki 4’üncü TCMB Başkanı olmuştu.
Şaka maka Kavcıoğlu görevde 10 ayını tamamladı, Mart’ı da çıkarırsa bir yıl olacak. O arada Erdoğan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ı iki, üç ay süren “Alın beni lütfen” ricalarından sonra görevden “affetti”. Erdoğan onun yerine birkaç ay önce arkasında Albayrak’ın bulunduğu basına sızdırılan fotoğrafla vurgulanan  Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati’yi getirdi.

Fıkraya gelmeden ekonomi-politik kulis bilgileri

Nebati 2 Aralık’ta Bakan yapılmadan önce, Erdoğan 17 Kasım’da TBMM AK Parti grubuna hitabında ilk defa “Nas” tan söz etti. Merkez bankasını politika faizini indirmeye zorlamasını dini hükümlerle açıklıyordu.
Yeni su yüzüne çıkan bilgilere göre bunun öncesine Erdoğan’ın bazı danışmanları arasında görüş ayrılıkları çıkmıştı. Son dönemlerde Erdoğan’ın ekonomi kararlarına sıkça güvendiği üç kişi olduğu konuşuluyor Ankara kulislerinde. Bunlar Türkiye Varlık Fonu Başkan Vekili Erişah Arıcan, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanlarından Cemil Ertem ve Cumhurbaşkanlığının yeni yükselen yıldızlarından Meltem Taylan Aydın.
Merkez Bankası Erdoğan’ın talimatıyla 23 Eylül’deki Para Politika Kurulu toplantısında faizi yüzde 19’dan 18’e indirip dolar kurunu yeniden tırmandırmaya başladığında kendisini münasip lisanla uyaran danışmanlarının da olduğu anlaşılıyor artık. Kulis bilgisine göre Erdoğan, üstelik İslamcı kökleri de bilinen bu danışmanlardan birini “Ne yani, dinimizde faiz var mı?” diye azarlamış da. “Nas” söylemi bundan sonra."