Demokrasi endeksi raporuna göre Türkiye 167 ülke arasında 110. sırada yer aldı

Dünyanın saygın dergileri arasında yer alan The Economist, 2018 Demokrasi Endeksi Raporu'nıu yayımadı. Açıklanan raporda 167 ülkenin değerlendirildiği görülmekte. Değerlendirilmeye tabi tutulan 167 ülkenin deüerlendirildiği raporda Türkiye geçen yıla göre 10 basamak daha gerileyerek 110. sırada kendisine yer bulabildi. Raporda her bir ülkeye ayrı ayrı punanlar verildiği gözlemlenmekte, bu uygulamaya göre Türkiyenin demokrasi notu 4.88' den  4.37'ye gerilediği görülmekte.

The Economist dergisinin bu raporona göre, Türkiye  bu sıralama ile Nijerya, Uganda, Zambiya, Lübnan, Sr i Lanka gibi ülkelerin gerisinde kaldı. Endekste yer alan ülkeler arasında dünyanın en demokratik ülkesinin ise Norveç olduğu görülmekte. Bu sıralamanın ardından ikinci ülke sıralamasında İzlanda, İsveç ve Yeni Zelanda gibi ülkeler yer almakta. Demokrasi durumunun en  kötü olduğu sıralamasında ise Kuzey Kore , Suriye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti olarak sıralanmakta.

Ülkelerin değerlendirildiği raporun  kreterleri arasında yer alan, tam demokrasi , kusurlu demokrasi, hibrit demokrasi, ve otoriter olarak katagorize edildiği endekste Türkiye, hem demokratik, hem de otokratik ögeler bulunduran ''hibrit rejim'' katagorisinde yer almakta.

Endekste coğrafi bakımdan '' Batı Avrupa Ülkeleri'' katagorisinde yerr alan Türkiye, bu katagoride ''hibrit'' demokrasiye sahip olan tek ülke olarak son sırada bulunuyor. Türkiye'ye demokrasi endeksi en yakın olan Batı Avrupa Ülkesi ise 7.29 ile Yunanistan oldu.   

      

The Economist Türkiye'nin puanın gerilemesine neden olarak yeni Cumhurbaşkanlığı sisteminin "yürütme organına"  çok büük yetkiler verirken, parlamentonun gücünün azalmasını gösterdi. İstihbarat ekibi ayrıca seçimlerin OHAL  şartları altında yapıldığına dikkat çekildi.  Raporda ayrıca seçimlerin çoğunluklu ''özgür göründüğünü ama eşit olmayan bir ortamda gerçekleştiğini belirtti. Economist bu söylemine neden olarak HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olmasını, Tayyip Erdoğan dışındaki adayların medyada az yer almasını ve ifade özgürlüğüne konulan engelleri"  gösterdi.

Türkiye'ye (10 üzerinden ) farklı  dallarda verilen puan durumu ise şöyle;

1- Seçim süreci ve çoğulculuk ; 4.50

2- Hükümetin işleyişi; 5.00

3- Siyasal katılım; 5.00

4- Sivil Özgürlükler; 2.35

5- Siyasal kültür; 5.00

Genel puan durumu ise; 4.57

''Batı Avrupa '' ülkeleri arasında puan kaybeden ülkeler sıralamasında ise, İtalya  ve Avusturya yer aldı.