Anket şirketlerinin sahipleri erken seçim iddialarına ilişkin soruları yanıtla. Verilen yanıtlara göre genel kanı erken seçimin olmayacağı yönünde.

Sözcü’den Fatma Vurgun’a konuşan anket şirketi sahipleri geleceğin siyasi durumuna ve erken seçim tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Anket şirketi sahiplerinin tahminleri ve değerlendirmelerine göre, siyasi iklim daha da sertleşecek. Araştırmacıların genel kanısı erken seçimin olmayacağı yönünde.

İşte anketçilerin 2021 öngörüleri bir bölüm:

SONAR ARAŞTIRMA BAŞKANI HAKAN BAYRAKÇI: “ERKEN SEÇİM ZİLİ ÇALAR MI ÇALMAZ MI…?

“Bu gerilim, karşılıklı sert açıklamalara doğru gidebilir. Erken seçim zili çalar mı çalmaz mı… Tahmin etmiyorum. Bu ekonomik vaziyette seçime gidilmesi iktidara çok büyük zarar verir. Ödeme sirkülasyonunda sıkıntılar var. Korkarım ki, büyük senetler yazılacak. Senetler protesto olacak. Bu açığa çıkınca siyaset gerilir. Muhalefet erken seçim isteyecek ancak iktidarın erken seçime gideceğini sanmıyorum. Tabii birçok şey Devlet Bahçeli’ye bağlı, ancak onun da erken seçim isteyeceğini düşünmüyorum.”

“AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, partisinin içinde bağlılık devam etse de bakanlar arasında bazı çekişmeler söz konusu. Kendi aralarında eski uyumları yok. Hatta AKP’ye yakın olan gazetecilerde bile sitem söz konusu. CHP’de de aynı durum geçerli. Ancak şu an iç siyaset ile kimse ilgilenmiyor. Dış politikada sorun var ve gündemi yeterince meşgul ediyor. Bu gidiş belki 1 ay daha sürebilir.”

GEZİCİ ARAŞTIRMA KURUCUSU MURAT GEZİCİ: 2021 YILI ERKEN SEÇİM OLACAKTIR

“Halkın yeni yüzlere evet demesi olasılığı çok yüksek. Salgın, Doğu Akdeniz’deki belirsizlik, Yunanistan ve Avrupa Birliği ile yaşanan gerilim, ‘2021 sonuna kadar Türk siyasetinde bizi ne bekliyor?’ sorusunun aslında cevabını taşıyor. İktidar, kendisinin yarattığı cephelerle hem ekonomik hem de siyasi olarak sürdürülmez bir anlayışı ortaya çıkardı. Siyasi partiler de yeni söylemler ve yeni politikalar geliştirerek seçmene hitap etmek zorunda, yoksa kendilerini ciddi bir hüsran bekleyebilir.”

“Türkiye’de vatandaş her seçim dönemi ülkeyi yöneteceğine inandığı alternatif isimlerin azlığı nedeniyle ya sandığa gitmiyordu ya da AK Parti’yi iktidar yapıyordu. 2018 itibarıyla ülkede yeni bir dönem başladı. Önce Meral Akşener’in İYİ Partisi öne çıktı. Şimdi vatandaşın karşısında seçenekler çoğaldı. Gelecek Partisi ve Deva Partisi’ni örnek verebiliriz. Eskiden iktidar karşısında ‘alternatif’ olarak gözüken bir tek CHP vardı. İktidarın işi artık çok zor.”

ANAR ARAŞTIRMA’NIN ESKİ BAŞKANI İBRAHİM USLU: SİSTEM TARTIŞMALARI DAHA DA ŞİDDETLENECEK

“Önümüzdeki yıl siyasette sistem tartışmaları giderek şiddetlenecektir. Başkanlık sistemi iktidar açısından çeşitli komplikasyonlar üretti. Ayrıca yine iktidarın üzerinde çalıştığı seçim kanunu ve siyasi partiler kanunu da sistem tartışmalarının ana unsurları olacak. İktidar bilhassa ekonomik sorunlar nedeniyle erken seçime gitmek zorunda kalabileceği endişesiyle ile hareket ediyor. Bu durum iktidarın kararlarına ve söylemlerine çok yansıdığı için biz bu yıl içinde de erken seçimi sıkça tartıştık. Ama önümüzdeki yıl uzayan salgın sürecinin de etkisi ile artacak ekonomik sorunlar erken seçim olasılığını daha fazla
gündeme getirecektir.”

“Türk lirasının sürekli yaşadığı değer kayıpları, dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından birine sahip olmamız, yüksek işsizlik ve genç işsizliği, yaşanan bütçe açıkları ve kaçınılmaz olarak içine girilen borç-faiz sarmalı gibi herkesi yakından ilgilendiren can yakıcı sorunların 2021’de de devam edeceği, iktidar tarafından da kabul edildi. Bu nedenle 2021’de ekonomi, sadece siyasetçilerin değil aslında herkesin en çok konuştuğu
konuların başında gelecek.”

İSTANBUL EKONOMİ ARAŞTIRMA GENEL MÜDÜRÜ CAN SELÇUK: SEÇİM KANUNU DEĞİŞİRSE…

“Erken seçim kararını hukuki olarak alabilmenin 2 yolu var. İlki, parlamentonun karar vermesi. 5’te 3 çoğunluğa ihtiyaç var. Cumhur İttifakı’nda çoğunluk yok. Muhalefet de desteklemez. Çünkü TBMM karar verirse cumhurbaşkanı bir dönem daha aday olabilir fakat cumhurbaşkanı karar verirse dönem kaybediyor. Cumhur İttifakı yüzde 43’e geriledi. Ekonomiye bakılırsa 2021’de seçim olmaz. Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılır, baraj düşürülebilir, ittifakta barajı geçme koşulları değiştirilebilir. Bu olursa seçime gidilebilir.”

“Siyasetin önümüzdeki süreçte daha da sertleşeceğini düşünüyorum. Eylül araştırmamızda gördük ki ekonomi hane halkını çok derinden etkilemeye başladı. Mesele sadece gelir kaybı ya da geçim sıkıntısı olmaktan çıkarak hayatta kalma mücadelesine döndü. Bir sonraki seçimde karar verecek olan Cumhur İttifakı altında yer alan huzursuz muhafazakarlar. 2021 yılı kendini merkez sağda tanımlayan partilerin, bu huzursuz muhafazakarlar için mücadele edeceği bir yıl olacak.”

MAK ARAŞTIRMA’DAN MEHMET ALİ KULAT: YENİ YAPILANMA GÜNDEME GETİREBİLİRLER

“Doğrudan parlamenter sisteme geçme gibi değil ama başbakanlık benzeri yeni bir yapılanmayı gündeme getirebilirler. Her konuda olduğu gibi bu konuda da ilk çıkışı Devlet Bahçeli yapar. Toplum biraz tartıştıktan sonra hükümet buna sahip çıkar. Birkaç ay içerisinde parlamenter sistemi konuşacağız. Ancak burada önemli bir nokta var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne referandum sonucunda geçtik. Önümüzdeki günlerde yeniden referandumda gidilip gidilmeyeceğini zaman gösterecek.”

“Önümüzdeki günlerde yeni partileri konuşacağız. Muharrem İnce’nin kurabileceği bir parti bu. Bu parti içinde birileriyle görüşme içerisinde olduğunu biliyorum. AKP milletvekilleriyle, Atatürkçü çizgide ama biraz daha sağ seçmene hitap edebilecek, Atatürk’ü daha çok öne çıkaracak bir parti çalışması yoğun konuşulacak konulardan. İktidarın söylemleri sertleşecek. Sahada çalışan tek lider, İYİ Parti lideri Meral Akşener. İYİ Parti’de yükseliş söz konusu.”

AVRASYA ARAŞTIRMA ŞİRKETİ BAŞKANI KEMAL ÖZKİRAZ: CUMHUR İTTİFAKI DAĞILIRSA ERKEN SEÇİM OLUR

“Erken seçim ancak AKP’nin yahut Cumhur İttifakı’nın dağılması ile mümkün olabilir. Bu ise en baştan söylediğim kış koşullarının sertliğine bağlıdır. AKP ve ittifaktan kopuş olması için milletvekillerinin artık seçim kazanılamayacağına kesin olarak kani olmalarına bağlı olacaktır. Yani 2021 yılında Erdoğan’ın isteğiyle bir erken seçime gideceğimizi öngörmüyorum.”

“AKP, artık demokratikleşme ve şeffaflaşmayı kendi varlığına karşı bir tehdit olarak gördüğünden, bu konuda adım atamamakta. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz esasen bu siyasi krizden kaynaklanmakta olduğu için ve AKP siyasi krizi çözmek için aksiyon alamadığından, ekonomik kriz süreğen bir hal aldı. 2021’de de sürecektir. AKP, ekonomik kriz ortamında seçime gidemeyeceğinden, hamasi söylemin ve siyasi baskının dozunu artırmaktan başka bir aksiyon alamayacaktır.”