2021 yılının son kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası 18 bandında olan Dolar, 14.80 seviyesine kadar düştü. Gelişmenin ardından ekonomistler ve yorumculardan dolardaki bu hızlı gerilemeye tepkiler gecikmedi.

Erdoğan’ın açıklamaları sonrası neredeyse bir dakikada sert bir düşüş yaşayan dolar 14 seviyelerine çekildi. Uzun süreden sonra ilk kez 15’in altına düşen dolar kurunun bu ani gerilemesine ekonomistler ve yorumculardan şu söylemler geldi:

Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı. MB %14 ile para vermeye devam edecekse bu da işe yaramaz. Temel iktisat ile kavgaya girip bütün ülkenin kafasını gözünü yardırdılar.

— Refet Gürkaynak (@RefetGurkaynak) December 20, 2021

Şimdi anladım. Dolaylı faiz artırımı yapılıyor yani. Kur % 40 artmış, faiz % 14 ise aradaki 26 puan ödenecek. Ve bunun adı faiz olmayacak. Müthiş

— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) December 20, 2021

Halkın öfkesini örgütlemek yerine burada "yok erdoğan oyun kurdu, yok ibreyi döndürdü" tezleri… Bu dolar 8'di 18'e çıktı. Şimdi insin hadi 14'e… Hazine hangi birinin kur farkını karşılayacak? Kaşar peyniri oldu pastırma fiyatı… Süte, yağa gelen zamlar geri mi alınacak?

— Barış İnce (@barisince82) December 20, 2021

Fazla heyecanlanmayın. Geçmişe dönük bir şey yok. Bundan sonra dövize endeksli bono satacaklar. Aslında bu örtük faiz artışıdır. Olay bu.

— Yalçın Karatepe (@ykaratepe) December 20, 2021

Riskin büyüklüğünü basitçe anlatayım.
Diyelim ki mevduat faizi-dolar garantisi uygulamada olsaydı ne olurdu?

1) Diyelim 20 Eylül'de bankaya % 14'le, 3 aylık vadeyle para yatırdınız.
2) Bu dönemde dolardaki artış % 97.
3) Devlet (halk) aradaki % 83 farkı ödeyecek.

— Emin Çapa (@ecapa_aklinizi) December 20, 2021

Dolar 15 liraya düştü.

Mazot, gübre, yem fiyatı düşecek mi?

— Ali Ekber Yıldırım (@tarimyazari) December 20, 2021

CB Erdoğan, daha önce görmediğimiz bir şey yaparak, TL mevduatlar bile dolarize ediyor.
Faiz artışı yapmıyormuş gibi yapıp, ne kadar olduğunu kimsenin bilmediği rekor bir faiz artışı yapıldı.
Üstelik bunun bütün yükü de, devletin/halkın sırtına yıkılacak.

— Emin Çapa (@ecapa_aklinizi) December 20, 2021

1) Arkadaşlar herkes bana bugün ne olduğunu ve görüşümü soruyor. Artık Türkiye ile ilgili konuşmadığımı. Alanım ile ilgili veya hobilerim ile ilgili Genel yazacağımı söylemiştim. Ancak Binlerce soru geliyor. Ülkede benden de iyi açıklayacak birçok insan vardır. Ama sizi +

— Özgür Demirtaş (@ProfDemirtas) December 20, 2021

Eski Merkez Bankası Durmuş Yılmaz: Hedefi değersiz Türk Lirası üzerinden ihracatı artırmaktı. Türk Lirasının değerini bilerek düşürdüler. Liranın değerinin düşmesi hedefti ama gelinen noktada bu işin çıkmaz sokak olduğunu gördüler. Türkiye Ekonomi Modeli’nin tabutuna çivi çakıldı. Piyasa Erdoğan’ın bu söylemlerini satın almadı, şu anda piyasaya kesin bir müdahale var. Gerçeği sabah göreceğiz. Bence kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu bir alım fırsatıdır. Başka bir şey değildir. Bence kaldığı yerden bu iş devam edecektir.