GÜNCEL

1700 Yıldır Saklanan Sır Ne? Papa Leo İznik'i Neden Ziyaret Etti? Vatikan Arşivlerinden Sızan Kehanet Ne?

Katolik Kilisesi'nin yeni lideri Papa 14. Leo, bugün Türkiye'ye ayak bastı ve ilk yurtdışı ziyaretini başlattı. Dört günlük programında Ankara, İstanbul ve Bursa'nın tarihi ilçesi İznik'i ziyaret etmişti.

Katolik Kilisesi'nin yeni lideri Papa 14. Leo, bugün Türkiye'ye ayak bastı ve ilk yurtdışı ziyaretini başlattı. Dört günlük programında Ankara, İstanbul ve Bursa'nın tarihi ilçesi İznik'i ziyaret etmişti. Bu ziyaretin kalbi ise, Hristiyanlığın kaderini belirleyen Birinci İznik Konsili'nin 1700. yıl dönümü. Peki, neden İznik? Papa 14. Leo neden İznik'i neden ziyaret etti?

Selefi Papa Francis'in gizemli vasiyetinde yer alan "Benden sonra gelecek Papa mutlaka İznik'e gitsin." Bu çağrı, sadece dini bir anma değil; ekümenik birlik, dinler arası diyalog ve gizemli kehanetlerin kesiştiği bir hikaye.

Hazırsanız, 1700 yıllık sırları birlikte çözelim.

Papa Francis'in vasiyeti: "İznik'e Git, Birlik İçin"Papa Francis, 21 Nisan 2025'te 88 yaşında hayatını kaybetmeden önce, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile planladığı İznik ziyaretini vasiyetine bağladı. Patrikhane kaynaklarına göre, Francis şöyle demişti: "Hayatta olur muyum bilmiyorum, ama ölürsem halefim mutlaka İznik'e gitsin." demişti.

Bu, Birinci İznik Konsili'nin (MS 325) 1700. yıl dönümünü kutlama hayaliydi. İmparator Konstantin'in topladığı meclis, Teslis İnancı'nı (Nicene Creed) kabul ederek Hristiyanlığı birleştirmişti.

Francis'in ölümüyle ertelenen plan, 8 Mayıs 2025'te Papa 14. Leo, seçilen Robert Francis Prevost'un (Papa 14. Leo) omuzlarına kaldı.

70 yaşındaki Amerikalı Papa kimdir? Kısaca bakalım, Papa 14. Leo Chicago doğumlu bir Augustinyen rahip; Peru'da 16 yıl misyonerlik yapmış, İspanyolca, İtalyanca, Latince ve İngilizce konuşuyor.

Hristiyan dünyasında reformist çizgisiyle tanınan Leo, Francis'in mirasını sürdürerek bu ziyareti "tarihi bir adım" olarak nitelendiriyor.

Sözcü'den Hüseyin Biçe'nin haberine göre, Vatikan, programı "ekümenik yakınlaşma" olarak duyurdu: Papa Leo, (28 Kasım) İznik Gölü kıyısındaki Aziz Neofitos Bazilikası kalıntılarında Bartholomeos ile dua etti ve ortak bir deklarasyon imzalamıştı.

Neden İznik?

İznik (antik Nicaea), sadece bir turistik kasaba değil; Hristiyanlığın doğduğu yer. MS 325'te 318 piskoposun toplandığı konsil, İsa'nın ilahiliğini resmileştirdi ve Paskalya takvimini belirledi.

Şehir, Roma surları, Ayasofya Kilisesi ve göl altındaki sulara gömülü bazilikalarla dolu. Son kazılarda kalyon ve geyik desenli mozaikler bulundu, Francis'in vasiyetiyle bağlantılı spekülasyonlar arttı.

Vatikan arşivlerinden sızan İznik kehaneti ne?

Ziyaretin gölgesinde, Francis'in ölümüyle (21 Nisan 2025) patlak veren spekülasyonlar var: 900 yıllık "Papaların Kehaneti" (St. Malachy, 1139). Kitabın son satırı: "Romalı Petrus hüküm sürecek, yedi tepeli şehir yıkılacak..."

Ölümünden iki gün sonra İstanbul'u sarsan 6.2'lik deprem (23 Nisan) "yedi tepeli şehir" (İstanbul veya Roma) yorumlarını alevlendirdi.
Bazıları bunu "kıyamet işareti" (2027 tahmini) olarak görüyor; Nostradamus'un "yaşlı papa ölümü sonrası yıkım" kehanetiyle birleşince komplo teorileri çoğaldı.

Vatikan, kehanetleri "efsane" diye reddediyor; ama Francis'in vasiyetiyle İznik'in "yeniden doğuş" sembolü olması, tartışmaları körüklüyor. İznik Gölü altındaki "gömülü sırlar" (eski tapınaklar) da efsaneleri besliyor. Son kazılarda çıkan mozaikler, "konsil hazinesi" iddialarını artırdı.

Papa 14. Leo znik Gölü kıyısındaki Aziz Neofitos Bazilikası'n da yapılan ayinin ardından. İstanbul'daki temaslarına devam etti.

HRİSTİYANLAR ARASINDA BİRLİK MESAJI VERDİ

Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo, İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi içinde bulunan Aya Yorgi Kilisesi'nde dua etkinliğinde hitapta bulunarak Hıristiyanlar arasında birlik mesajı vermişti.

Türkiye ziyareti kapsamında İstanbul'da temaslarda bulunan Papa 14. Leo, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da katıldığı "Şükür Duası" etkinliğinde konuşma yapmıştı.

Papa, Bursa'nın İznik ilçesinde katıldığı Birinci İznik Konsili'nin 1700. yıl dönümü etkinliğinde yaşadıkları anların "Hristiyanlar arasında tam birliğin yeniden sağlanması arayışında" kendilerini cesaretlendirdiğini ifade etmişti.

Patrik Bartholomeos'a teşekkür eden Papa, “(Hristiyanların) Herkesin birliği için" dilekte bulunmuştu.

Fener Rum Patriği Bartholomeos da Papa 14. Leo'ya ilk yurt dışı ziyaretini İznik ve İstanbul'a yaptığı için teşekkür ederek dünyaya barış ve uzlaşma getirmek için birlikte çalışma taahhüdünün yenilendiğini belirtmişti.

Ortak Bildiri imzalandı

"Şükür Duası"nın ardından Papa 14. Leo ve Fener Rum Patriği Bartholomeos ortak bildiri imzalamıştı.

"Tüm Hristiyanlar arasında tam birliğin yeniden sağlanmasını engelleyen ve teolojik diyalog yoluyla çözmeye çalışılan engellerin (varlığının) kabul edildiği" kaydedilen bildiride, bunun yanında toplulukların birbirine "İznik inancıyla ifade edilen ortak imanla" bağlandığı ifadesine yer verildi.

Bildiride, Vatikan ile Patrikhane arasındaki Uluslararası Ortak Teolojik Diyalog Komisyonu’nun çalışmalarına desteğin sürdüğü ifade edilerek, bu komisyonun "tarihsel olarak ayrıştırıcı sayılan konuları" incelediği kaydedilmişti.

Uluslararası meselelere de değinilen bildiride, "dinin ve Tanrı'nın adının şiddeti meşrulaştırmak için kullanılmasını reddediyoruz" denilerek "Sivil ve siyasi sorumluluk taşıyanlara, savaşın trajedisinin derhal sona ermesi için mümkün olan her şeyi yapmaları" çağrısında bulunulmuştu.

Papa Leo, (28 Kasım) İznik Gölü kıyısındaki Aziz Neofitos Bazilikası kalıntılarında Bartholomeos ile dua etti ve ortak bir deklarasyon imzalamış ardından Papa 14. Leo 29 Kasım akşamı İstanbul'da Hristiyan topluluklara ve davetlilere hitapta bulunarak şu mesajı vermişti;

"Bağları güçlendirmek için her türlü çabayı gösterin"

Türkiye ziyareti kapsamında İstanbul'da bulunan Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo, İstanbul'daki Volkswagen Arena'da düzenlenen ayinde Hıristiyan topluluklar ve davetlilere hitapta bulunmuştu.

Papa 14. Leo, Boğaz üzerinde uzanan üç köprünün, kendisine birlik köprüleri kurmak için ortak çabaların önemini hatırlattığını söyledi.

"Boğaz üzerindeki köprüler gibi, birliğin de temellerinin sağlam kalması, zaman ve değişkenlikler tarafından zayıflatılmaması özen, dikkat ve bakım gerektirir." diyen Papa 14. Leo, bağları beslemek ve güçlendirmek için her türlü çabayı gösterme çağrısında bulunmuştu.

Papa 14. Leo, "Bizi birleştiren şeyleri takdir ederek, önyargı ve güvensizlik duvarlarını yıkarak, karşılıklı bilgi ve saygıyı teşvik ederek, herkese güçlü bir umut mesajı vermek ve barışçı olmaya davet etmek için birlikte yürümek istiyoruz." demişti.

Papa 14. Leo, Ahmet Minguzzi'nin babası ile görüştü

Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo, Kadıköy'de bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ahmet Minguzzi'nin babası Andrea Minguzzi ile görüştü.
Papa 14. Leo, Harbiye'deki Vatikan Temsilciliği'nde Andrea Minguzzi ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Andrea Minguzzi, bugün Papa ile bir araya gelme onurunu yaşadığını, kendisinden oğlu Mattia Ahmet Minguzzi ve ailesi için kutsama istediğini söyledi.

Ahmet Minguzzi'nin hatırasının barışa ilham vermeye devam etmesinin en büyük dileği olduğunu belirten baba Minguzzi, yaptıkları her eylemin insanların hayatında gerçek bir iyiliğe dönüşmesi ve yürüttükleri kardeşlik misyonu için Papa'dan dua etmesini rica ettiğini belirtti.

Papa 14. Leo'ya, Mattia Ahmet'in Müslümanlar tarafından da "kardeşliğin meleği" olarak görüldüğünü, bu yüzden inananlar arasında bir buluşma noktası olabileceğini ifade ettiğini kaydeden Minguzzi, kendisini kabul ettiği, huzuruna aldığı ve hayatının en büyük hayallerinden birini gerçekleştirdiği için Papa'ya teşekkürlerini iletti.

Türkiye'deki programının ardından Papa 14. Leo, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a geçecek.