ZİHİN KONTROLÜ NASIL YAPILR VE NEDEN GEREKLİDİR ?













Ahmet KACIR














Zihni  24 saat hiç durmadan çalışan ve susmak bilmeyen bir makine gibidir.





Ta ki siz kontrolü ele alıp onu susturana kadar.

Beyin çalışma prensibi gereği sizi daima NEGATİFTE tutmaya meyillidir.

Hiç dikkat ettiniz mi?

Düşüncelerinizin kontrolünü bıraktığınız her seferde size geçmişe ait kötü bir anıyı hatırlatır ve size sürekli dram yaratır.

Ya da gelecekle ilgili negatif projeksiyonlar oluşturur.

Artık siz de dramla beslenen acıların çocuğu olup çıkıverirsiniz.

Durum böyle olunca da hayat kaliteniz, mutluluğunuz, huzur ve başarılarınız günden güne azalmaya başlar.

İşte yüzden kaliteli, mutlu ve başarılı bir hayat yaşamak istiyorsak zihin kontrolünü bir an olsun ihmal etmemeliyiz.

Peki, bunun için neler yapabiliriz?

Hemen bakalım hangi yöntemlerle zihin kontrolü yapabilirmişiz.

Sessiz bir ortamda yere oturun ve dikkatinizi birkaç dakikalığına bilinçli solunuma odaklayın.

Bilinçli farkındalığınızı  nefes alıp vermeye yoğunlaştırın ve bu şekilde dikkatinizi güçlendirin ve onu devamlı kılın.

Farkındalığınızın herhangi bir kesintiye uğramadan, zamanla aynı paralelde akmasını ve devam etmesini sağlayın. Bilinçli bir şekilde her bir an'ınızın ve her bir  soluk alış-verişinizin varlığını hissedin.

Şimdi sağ elinizi sağ dizinize, sol elinizi sol dizinize koyarak dinlenin.

Soluk alıp-verirken dikkatinizi, düşüncenizin akışına odaklayın.

Ne zaman geçmişe ait bir düşünceyi yakalarsanız, sol elinizi dizinize hafifçe vurarak, her bir anınızın farkındalığını ve hafıza diye adlandırılan düşünceyi tanıdığınızı kendinize gösterin.

Eğer geçmişe ait bu düşünceden hoşlanmamışsanız, ona tutunun ve zihninizle konuşarak onun bir geçmiş durum olduğunu kendinize söyleyin. Direnmediğiniz kabule geçtiğiniz anda bu geçmişe ait düşünce yok olacaktır.

Her ne zaman geleceğe ait bir projeksiyonu zihninizde yakalarsanız, bu sefer sağ elinizle sağ dizinize hafifçe vurarak onu tanıdığınızı ve bunun gelecek olduğunu kendinize söyleyin.

Her ne zaman kendinizi içinde bulunduğunuz ana tamamen odaklarsanız, o zaman kendinize gülümseyin ve içinde bulunduğunuz anda kalmanın zevkini yaşayın.

İçinizden şu sözü tekrarlayın… Şimdi burada ve mutluyum… Şimdi burada ve mutluyum…

Veya sizi motive edecek sözler kullanın.

Başarıya ihtiyacınız var ise eğer “Ben her geçen gün çok daha başarılı oluyorum.”

Mutluluğa ihtiyacınız var ise “Ben her geçen gün daha da mutlu ve huzurlu oluyorum.”

İhtiyacınız olan her ne ise devamlı içinizden tekrarlayın.

Benim tercihin hopoonopo öğretisi.

Beynimi sürekli bu öğretiye konu olan cümleleri söyleyerek dolduruyorum.

Bu hem sürekli anda kalmamı sağlıyor,  hem de bu cümledeki güçlü sözcüklerin hayatımda tezahür etmesine sebep oluyor.

Seni seviyorum.

Özür dilerim.

Lütfen beni affet.

Teşekkür ederim.

 

Bilinçli Farkındalığınızın Bir Haftasını Gözden Geçirme :

Her gün bilinçli şekilde dengede kalabilmenize yardımcı olacak bir başka faydalı teknik şudur.

Öncelikle hayatınızın daha büyük bir resmi üzerinde bilinçli bir muhasebe yapabilmek için haftada bir gününüzü ayırın.

Hatta aşağıdaki sorular üzerinde yapacağınız birkaç dakikalık düşünme, denge hissinizi yeniden kazanmada büyük bir fark yaratacaktır.

- Bu hafta en fazla dikkatimi verdiğim şey neydi?

- Tecrübelerimin hangi unsurları veya boyutları, daha fazla dikkat vermeyi gerektiriyor?

- Daha fazla bilinçli  farkındalıkla yaklaşmayı istediğim özel faaliyetlerim nelerdir?

- Hayatımın, ilişkilerimin ve işimin kalitesini iyileştirebilmem için daha fazla farkındalığı nasıl sağlayacağım?

- Benim bilinçsizce ve gaflet içinde bir hayat sürdüğümü hangi belirtiler bana gösterdi?

Sizin için en önemli olan şeyleri size bildiren farkındalık seviyesini değerlendirmek amacıyla her hafta kendinize birkaç dakikalık zaman ayırın.

Bunu yaparsanız, yoldan ve dengeden çok fazla uzaklaşmadan, dikkat desenlerinizi yeniden gözden geçirme, ince ayar yapma imkânına ve kapasitesine sahip olabilirsiniz.

Ayda bir defa da özel olarak bilinçli farkındalık gününüzü kutlamanın neşesini yaşayın.

Sizin doğum gününüze karşılık gelen günde kendinizi bilinçli şekilde yeni ve farklı bir şeyi keşfetmeye davet edin.

O gün, küçük bir şey olsa bile daha önce hiç yapmadığınız bir şey yapın. Sizin ilk defa bir şeyi yaparken kazandığınız tecrübeyi gerçekleştiren zihnin tazeliği, bilinçli farkındalığınızın tadını tazelemek için iyi bir yol olabilir.

<>>>

Zihni Evine Getirme :

Bilinçli farkındalığın geliştirilmesi, hayat boyu devam eden bir süreçtir.

Hatırlamamız gerekenler ;

-  Kendinin farkında olmakla, kendi merkezli olmak aynı şey değildir. Ben gerçekten kendimin farkında olduğumda, çevremdeki her şeyle daha fazla temas hâlinde olurum. Her şeye karşı daha fazla duyarlılık geliştiririm.

-  Ben kendime karşı ne ölçüde farkındalık geliştirmeyi arzuluyorsam, ancak o derecede başkalarına karşı farkındalık geliştirebilirim.

- Bilinçli farkındalık, tam olarak içinde bulunduğum anı ve varlığımı duymayı gerektirir. Çünkü insan zihni kolayca geçmişin güzel veya acı hatıralarına ya da geleceğin fantezilerine sürüklenebilir. İçinde bulunduğunuz anda bilinçli şekilde kalabilme, pratik ve özel ihtimam gerektirir. Siz ancak içinde bulunduğunuz anı kontrol edebilirsiniz. Her bir anlık zaman dilimi, bilinçli farkındalığınızı artırmak için bir fırsattır.

Başlangıç için iyi bir nokta, tam olarak nerede olduğunuzu tespit etmektir.

Bundan dolayı hemen şimdi, zihninizi bulunduğu yerden evinize, yani içinde bulunduğunuz ana geri getirmekle işe başlayın.

Zihin evinize geldiğinde, o kendinin farkına varır ve huzuru yakalar. Bilinçli farkındalıkla, siz bu sayfalardaki kelimeleri zihninizde görmeye başlar ve bildiğinizi bildiğiniz için kendinize gülümseyebilirsiniz.

Ayrıca, dış dünyanızda ve çevrenizde olan bitenlerin de farkında olun. Gördüğünüz ve işittiğiniz şeylerin neler olduğunu algılamaya çalışınız.

Sonra dikkatinizi tekrar iç dünyanıza toplayın ve fiziksel ve biyolojik bir varlık olarak sizin için en doğru ve en gerçek olan şeye dikkatinizi odaklayın.

Bilinçli şekilde pozisyonunuzun ve duruşunuzun ne olduğunu algılamaya çalışın.

Sessizce nefes alıp verişinizin hareketlerini ve akışını gözlemleyiniz.

Zihni eve getirmede bir başka teknik, soluk alırken zihninize nefes almanın varış kelimesiyle eşdeğer olduğunu, nefes vermenin de evde kelimesiyle eşdeğer olduğunu hatırlamadır.

Daha sonra bu iki kelimenin sizin içinde bulunduğunuz ana odaklanmanızı yönlendirmesi için kendinizi zorlayınız. Varış ve evde kelimeleri ile nefes alıp vermenizi ritmik şekilde eşleştiriniz. Zihinsel enerjiniz, bulunduğunuz ana yerleşerek, sakinleştirici ve dengeleyici etkisi olan bilinçli soluk alıp-verme ile stabil hâle gelecektir.

Sonra bilinçli şekilde dikkatinizi, duyumlarınızın ve vücudunuzda hareket hâlinde olan titreşimlerin akışına yönlendiriniz.

Bunu takiben dikkatinizin odaklanmasını açarak genişletin ve düşüncelerinizin akışını, iç konuşmalarınızı ve hayatınızın bu anını renklendiren hislerinizi gözlemlemeye çalışın.

Basit bir şekilde fazla gayret sarf etmeden zihninizi kendi içinizde odaklanmak ve dinlenmek için tekrar evine geri getirin.

Sakin, açık, huzurlu ve daima burada olan bir zihnin içine oturun ve bilinçli şekilde tecrübelerinizin akışını gözlemleyin.

Dikkatinizi tekrar eviniz olarak tanımlanan kendinize geri getirmeyi başardığınızda tekrar açıp genişletebilir ve dış dünyada seyahatine izin verebilirsiniz

Bunu yaparken de düşüncelerinizin, niyetlerinizin, hislerinizin soluk alıp-vermelerinizin farkındalığını devam ettirir ve bilinçli şekilde an be an dengelendiğinizi, odaklandığınızı ve akış hâlinde olduğunuzu hiç unutmaz ve bunun bekçiliğini yaparsınız.

Bilinçli farkındalık, hayatınıza canlılık ve denge getirmek, gerçek ve doğru olan şeyi keşfetmek için proaktif, olumlu ve yapıcı bir yaşam biçimidir.

Bilinçli farkındalık, an be an amacınız yönünde dikkatinizi toplama ve yönlendirme pratiğidir.

Siz dikkatinizi seyrederken, zihninizde amacınızı korumak zorunda olduğunuz için, bu durum bilinçli farkındalık ve uyanıklık olarak bilinir.

Böylece amaçlarından uzaklaştığını farkeden kimse telâşa kapılmadan tekrar amacına geri dönüp ona sımsıkı tutunabilir. Bilinçli farkındalığın gücü, sürekli şekilde dengeden uzaklaşma eğiliminize karşı bir tampon olarak da fonksiyon görecektir.

Sevgi ve saygılarımla,