ZAMANLA GELEN DEĞER 

Zaman insana verilmiş paha biçilmez bir sermayedir.  İnsana verilen bu ödülü insan ancak yaşlandıkça anlar.

Yaşamın ilk yıllarında oldukça fazla görünen zaman yaş aldıkça yerini azaldığını hissettirir.

Saçlara düşen aklar bunların en güzel dellallarıdır.

Zaman insana değer katan em önemli unsurdur.  İnsan zamanının kıymetini bildikçe kendide kıymetli olur. Çünkü içini ne ile doldurursan onun onu sana sunar.

Bizim gibi görünsede zaman  aslında Allah'ındır. Yüce Rabbimiz Asr süresinde bunu bize bunu hatırlatmaktadır.

Asra yani dünya hayatının kabı olan zaman'a yemin olsun… Geçmiş zaman şahittir ki insanlık tarihi boyunca surede bahsi geçen dört vasfı taşımayan nice kavim helak olmuştur. Geçmekte olan zaman ise insana fırsat olarak lütfedilmiştir. Bu durum şuna benzer: Bir sınav salonunda öğrencilere soru verilmiş ve zaman her zaman olduğu gibi çok hızlı geçmektedir. Saatin saniyesi, zamanın hızlı geçtiğine dair yeterli fikir verebilir.

İmam Râzi der ki: “Buz satan birisi pazarda şöyle bağırıyordu: ‘Sermayesi eriyen bu adama merhamet edin!’ Onun bu sözünü duyunca bu söz, Asr Suresi’nin anlamıdır, dedim.” İnsana verilen ömür, buz gibi hızla erimektedir. Eğer bunu ziyan ederse insanın hüsranına neden olur. Bu, sınav salonunda kendisine belli bir süre tanınan öğrencinin, o süre içinde sorulara cevap vermek yerine başka işlerle uğraşması gibi abes bir meşguliyettir.

Birde zamanın kıymetini ambulans içinde hastasını yetiştirmek için zamanla yarışan biri bilir. O saniyelere, dakikalara o kadar tutunur ve yalvarırsın ki çabucak gideyim diye anlarsın zamanın ne kadarda değerli olduğunu...

Hele bir dakika ile uçağı kaçırmak,  bir dakika ile sınavı kaçırmak ve bunun gibi birçok...

Dünya da bir sınav alanı. İnsan zaman skalasında kendini ne kadar geliştirme yoluna giderse  bu alemden o kadar onurlu ve şerefli gider.  Ölümsüz eserlerin sahibi olur geride bıraktığı izlerle.

İnsan realitesini ancak zamanla gerçekleştirir. Zaman gelişimin hammaddesidir. Ölçülü ve disiplinli kullanılan zaman kişiye değer katar.

Bunun tam tersi oyun salonlarında,  kahve köşelerinde zaman öldürüyorumm ne olsun diyenler ise hüsrana uğrayanlar grubuna girer.

İnsan zamana verdiği önemle kendi önemi doğru orantılıdır.  Kendine kıymet vermeyen zamana da değer vermez.

Zamansız gelen ölüm bizi bu dünyadan hiçbir şeyin sahibi olmadan koparabilir.  Öyle ise zamanın kıymetini bilelim onun bize sayılı bir nefes paketi olduğunu unutmayalım.

Hayırlı zamanlar sevgili okurlar...

Aslı Soylu