Yusuf Ziya Kıvanç
    Uluslar arası ilişkiler Diplomasisi incelik ister ihtiyatlı konuşmayı gizlilik içinde yürümeyi ön görür ulu orta konuşma hele iç politika gereksininiz üzerinden hareketinizi hiç taşımaz.
   Dış polikada aranan hakkaniyet esasına dayalı karşılıklı reel çıkarlardır. Güvenilir olmak güven veren devlet olmak güvenilir dost müttefik olmak Dış Politikada önemlidir
   Türkiyenin kuruluş temeli Batı Batı Değerleri içinde Akılcılığa Tutarlılığa ve Gerçeğe dayalı Sulh üzerinden diploması yürütmektir.
   Dış politika konuşacağız evet Türk Hükümetinin NATO'YA müracaat eden Finlandiya ve İsveç hükümetine VETO kullanacağı YAKLAŞIMINI Konuşacağız
    18 mayıs 2022 sabahı İsveç ve Finlandiyanın Nato nezdindeki Büyük Elçileri Nato Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e Devletlerinin Nato'ya müracaat belgelerini sundular.
  Akabinde Türk hükümetinin Finlandiya ve İsveç'in Natoya baş vurularına olumsuz bakdığı yolunda ifadeleri uluslar arası camiada yankılanmaya başladı.
    Veto konusunda PKK.lı unsurların Finlandiya ve İsveç hükümetlerince desteklendiği korunduğu gerekçesi öne sürüldü...
   Dış politikada haklı olmak veya karşı tarafın haksız olması yeterli değildir muhataplarınıza haklı olduğunuzu ve karşı tarafın haksızlığını iyice anlatmanız lazım.
   Yine içi boş hamasi söylemlerle iç politika üzerinden duygusallıkla Dış Politik konulara bakmak çok maliyetli tehlikeli ve kaybetme riski yüksek bir yaklaşımdır.
   Daha önemlisi muhatabınızında en az sizin kadar akıllı olduğunu düşünmeniz ve uzun vadeli çıkarlarınız üzerinden konuya yaklaşım kazandırmanız lazım.
   Evet pazarlık uluslar arası ilişkilerin tabiatında olan bir kavramdır burada içinde olduğumuz bir ittifakta pazarlık Eşit ve Akıllı bir pazarlıkla ittifak içinde birazda gizlilikle yapılmalıdır..
    Türk Diplomasisinin Nato gibi bir ittifakta üyeler arası ihtilafların Aleniyete dökülmeden yapıldığını bilmesi lazım.
    İsveç ve Finlandiyanın Nato'ya alınması Batı güvenliğinin yeni bir şekillenmesini ifade ediyor
   Finlandiya'nın Rusya ile olan Sınırı 1300 km.dir isveç Baltık Denizinin en büyük adası Atlantik denizine çıkışı kontrol eden GOTLAND'A sahiptir. Bu giriş Kuzey Avrupada Batı Demokrasilerinin stratejik üstünlüğüne yol açacağa benzemektedir
   Evet Finlandiya ve İsveç'in Natoya Müracaatı kendi iradeleri dışında Güçlü müttefik ABD.nin teşviki ile olmuştur.
    ABD.nin teşvik ettiği bir durumda Türkiyenin Finlandiya va İsveç'in girişini bloke etmesi ABD. unsuru yanında  zor gözüküyor.
      İsveç Dış Politika Enstütüsü Başkanı Jan Hellenberg Türkiyenin veto konusunun çözümü için "Biden Erdoğan'ın kolunu bükecek aynı zamanda küçük bir kaç şeker verecek" tabii ki Biden yönetimi bunları gizlilik içinde kapalı kapılar arkasında yapacak diyor..
   Burada aynı günlerde Yunanistan Başbakanı Kryakos Miçotakis'i görkemli bir programlarla ABD. de karşıladığını sıcak görüşmelere muhatap edildiğini de ifade ederek Türk Hükümetine bir ikazda bulunduğunu hatırlatmada fayda olduğu kanaatındayım...
    Veto noktasında F35.. F16 .. gündeme gelecek denilse de Türk hükümetinin ABD de şahsi mal varlığı konuşulmayacağını zannetmeyin..
  Veto ile Türk Liderliği direk Biden'e mesaj gönderiyor.
  Açıkcs Biden Biden beni muhatap al benimle konuş benimle konuşmama alişkanlığından vaz geç demek  istiyor.
    Biden'in dosyasında Demokrasi var Özgürlükler, İnsan Hakları İnsan Onuru, Yargı Bağımsızlığı Adil Seçim Meclisin şahsyetinin iadesi istekleri de var.
   Türk liderliği bunları nasıl karşılayacak PKK Çıkışı ile haklı olduğunu zan ederken haksızlık noktasına da savrulursan ne olur
     Nato meselesini iç politikada ey Kılıçdaroğlu diyerek kavga modunda çözemezsin 
   Türkiyenin veto edebilecek gücünün olmadığını biliyoruz hükümet yakını tv kanallarında maaşlı konuşmacılara itibar etmeyin ve onların anlattığı durum ortada yok...
    Natonun son zirve toplantısı sonuç bildirisinde RUSYA'NIN ısrarla hasım ülke olduğu belirlenmişken Türkiyenin Natodan çıkma tehdidi ve Rusya'ya tekrar yakınlaşmasını ne maliyet getireceğini yazmaya elim varmıyor.  
    Zaten yanlış kabadayı politikası üzerinden kaybedilen F35 ileri uçak teknolojisinin maliyeti kısa vadede 20 trilyon $. uzun vade içinde tirilyonlarla ifade ediliyor. 
   Ekonominin bittiği kırılgan hale dönüştüğü uluslar arası itibarımızın sıfır seviyesinde geziindiği bu dönemde iç siyaseti konsolide etmek için hesapsız risklere sokulması akıllı bir iş olmaz ve çok yanlış adımlar olur
   Sonuç olarak Finlandiya ve İsveç'in Nato üyeliğine adaylığını duygusallıktan uzak akılcılığı tutarlılığı gerçekçiliği esas alan bir değerlendirme yapmak iktidar için çok önemli bir yoldur. 
    Maalesef tahrip edilen Dış işleri bakanlığı yapısı ve ALAYLI Sözde DİPLOMATLARLA dış politika her devletle kavga ederek yürütülüyor olması Türkiye vergi mükellefine maliyeti hayli yükseldi yükseliyor.. 
   Nato içinde bir yeni veto maliyeti gelecek nesiller için hayli yüksek olacaktır.
   Türkiye dış politikasının AB. ve NATO içinde olması F35 Uçak teknolojisine dönüşünü düzenlemesi Batının sosyal siyasi ve ekonomik yapısı içinde yer alması hayati önem arz eder..
    Türkiye Nato ittifakının yeniden yapılanmasına katkı sağlamalı Eskisi gibi dünya yüzünde sözüne güvenilir GÜVEN Duyulan itimat edilen müttefik olmalıdır.
  Muhalefet birleşenlerinin de korkmadan suskunluğunu bozup iktidarı akla güven vermeye ön görülebilir reel politik yaklaşıma davet etmesinde büyük fayda var
    Tekrar son söz Türkiye yüzünü batıya dönmeli tekrar içinde komşuları arasında ve batıya SULH İnşaatına başlamalı  batı ittifaklarında güvenilir müttefik olarak yerini almalı bu alaylı Sözde Diplomatlardan kurtulmalıdır..
   Yarınlara umutla bakmamız umudu ile selamlıyorum.
 Yusuf Ziya Kıvanç