İlk faili meçhulleri anarak başlayalım; Sabahattin Ali, Abdi İpekçi, Gün Sazak, Nihat Erim, Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı, Gaffar Okan, Necip Hablemitoğlu, Musa Anter, ... Bunca yıla rağmen bulunmayan katiller.

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de bir siyahi öldürülmüştü, hatırlarsınız. İsmi Festus Okey idi. Beyoğlu emniyetinde öldürülmüştü, uzun süre morgda kalmıştı cenazesi. Arkadaşları ülkesine gönderebilmişti. Katili nerede?

Geçen Cumartesi Hafizullah Ahmadi isimli 19 yaşındaki Afganistanlı işçi, bıçaklanarak öldürüldü. Cenazesi Afganistan’a gönderildi. Katili nerede?

Ülkemizde 17 bin faili meçhul var... Daha dün Mardin Dargeçit’te yine toplu mezar bulundu. Sonra da sevdiklerinin, evlatlarının kemiklerine, bir avuç toprağına kavuşmak için 25 yıldır mücadeleden vaz geçmeyen Cumartesi Annelerine sözler söyleniyor. Onların acısını, dramını yüreğinde hissetmeden, anlamadan ön yargılı yaklaşanlar bir kez empati yapmayı denesinler. 17 bin kişinin katilleri nerede?

Tahir Elçi’nin katili nerede?

Gezi’nin yıl dönümündeyiz. Beğeniriz beğenmeyiz, kendi içinde, ağaçların sebep olduğu ama haksızlığa uğrayan sessiz yığınların sesine döndüğü gerçekliğini de inkâr edemediğimiz ortadadır.

İşte o günlerde yitirilen gençlerimiz vardır...

Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Medeni Yıldırım, Ahmet Atakan ve en masumlarından bir çocuk olan Berkin Elvan’ın katilleri nerede?

Geçtiğimiz yıllarda Diyarbakır’da Nevroz sabahında polis tarafından vurulan Kemal Kurkut... Ceylan Önkol'un katilleri nerede?

Son günlerde yapılan tehditler bin bir çeşit. Canan Kaftancıoğlu, Berna Laçin ve Nevşin Mengü’ye gelen ahlaksız tehditlerin yanında, sanatçı Pınar Aydınlar, Ömer Gergerlioğlu, Hüda Kaya ve oğlu Muhammed Cihad Ebrari, Ayhan Bilgen son günlerin ölümle tehdit edilen siyasetçilerinden.

Önceki gün ise yine tehdit edilen çevre Hrant Dink Vakfı ve öldürülen gazeteci Hrant Dink’in eşi Rakel Dink oldu. Son günlerde hatırlarsanız Kiliselere yönelik saldırılarda da artışlar yaşanıyor. Hrant Dink’in katili nerede?

İzmir’de Camilerde minarelerde Çaw Bella’yı okutan provokatörlerin kim oldukları özellikle saklanıyor gibi. Bizim her şeyimizden haberdar olan MİT, basit bir eylemciyi nasıl bulamaz? İzmir Cami provokatörü nerede?

Sevda Noyan ve Fatih Tezcan gibi, insanımıza kin ve nefret tohumu ekenler ve bunu alenen yapan kimi isimler neden yargılanmıyor? Yakalanmıyor?

F.Nietzsche “Konuşulmayan tüm gerçekler zehirler.” der. Aslında faili meçhul değil, faili meşhurlar demek daha doğru. Ülkede bu gerçekler konuşulmadığı ve üstü örtüldüğü sürece, 83 milyon insan zehir solumaya devam edecek.

[Makaleyi tamamladığım dakikalarda, polis memuru Atakan Arslan'ın Diyarbakır'da görevi esnasında şehit edildiğini öğrenmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum şu an... Şehidimize Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve milletimize baş sağlığı diliyorum.]

30.5.2020 Veysi Dündar