ŞİİRSİZ KANUNLAR ÖLDÜRÜYOR LEYLA-2

Dinleyelim dağ başında 

Ne söyle şu Leyla

Oturalım biz diz dize

Ateşe su Leyla 

           Kainatta her şey mükemmel bir sistem üzerine kurulmuş Leyla.Gökyüzü yeşil,denizler mor çiçekler siyah değil.Gök mavi yapraklar yeşil çiçekler rengarenk.Biz bu filmin dünya boyutunda,mükemmel sistemin içinde imtihana tabi olan insan canlısıyız.yaşadığımız dünyanın dengesini koruyarak iyi güzel adil faydalı çalışmalar yapmak en büyük sorumluluğumuz.

Mesela çevre düzenlemesi yapacaksan doğa ile ahenkli,uyumlu estetik bir düzenleme yapmak gerekir.Havanın akışını,gözlerin nakışını her canlının yaşam alanını koruma hassasiyeti en detay mimari çalışmalarda yer almak zorundadır ve bu hassasiyet ‘’m2’’ hesabından ‘’beton yığma’’ telaşından önce gelmelidir.

Fabrika üretirken estetik olmalı,çevreye zarar veren atıklara karşı en katı şekilde önlemini almalı.En önemlisi üretim yapılacak ürünün en zararsız olanı en faydalı şekilde üretim aşamalarında kullanılmalıdır.Ozonu deldik Leyla,bunu da başardık nihayet,tebrikler☹

‘’Şüphesiz bir herşeyi bir ölçü ile yarattık’’(Kamer 49.)Diyen bir fabrikatör,yarattığı dengeyi düzeni korumanı da isteyecektir senden.

Evine aldığın en kıytırık elektronik bir ev aletinin kullanım talimatı var ve onu okursan daha verimli kullanacağına inanıyorsun Leyla.Hatta garantisi için saklıyorsun da o bilmem kaç dilde yazılmış kağıt parçalarını.Peki kainatın en şerefli yaratılmışı olan insanı neden kendi işine gelen kelime ve kavramların arasında eskitiyorsun?  

Kız çocuğunu ‘’kadın’’ erkek çocuğunu ‘’adam’’ yapan ,insan canlısının onurunu koruma hassasiyetidir.Babanın onuru ile evladın onuru eşittir.Baba evladın onurunu incitme hakkına sahip değildir.Ve herkes yaratıldığı haliyle en güzeldir.Kainatta herşey zıddıyla yaratılmış,ararsan ciltlerce kitap bulursun Leyla.

Biz kadını ve erkeği birbirinde ferahlık bulsunlar diye yarattık der usta fabrikatör.Bunu kainatı kullanma klavuzu insan bahsinde böyle  izah eder.Yine usta fabrikatör; ürünün hangi koşullarda bozulacağını,hangi önlemleri alması gerektiğini ve hangi koşullarda ürünün uzun ömürlü olup sınırsız sürede faydalar sağlayacağını da anlatır. Sahi sen insan kullanma klavuzunu okudun mu Leyla?

Aldığın buzdolabını üreten fabrika onu en verimli nasıl kullanacağını anlatır kullanma klavuzunda.Hatta kesici aletlerle buz kazımayın,diye uyarır.Kesici aletle buz kazırken buz dolabına zarar verirsen garanti kapsamı dışında kalır.Şimdi gelelim insan bahsine.Buzdolabının 6 aylık garantisine güveniyorsun ve kullanma klavuzunu birkça kez okuyorsun da,insan canlısını ‘’muhteşem  kadın’’ ve  ‘’muhteşem erkek’’ olarak üreten ,yanında  kullanma klavuzu da veren O müthiş Fabrikatöre niçin güvenmiyorsun?O’nu yeterince tanımadığın için olabilir mi?

Yeryüzünde herşey denge üzerine kurulmuştur bilirsin Leyla.

İnsan canlısını kullanma klavuzunu okumasa da,kadın bahsini kul bahsini bilen erkekler şiir gibi adamlardır.Hoyrat kelimeler lügatlarında yer almaz onların,hızla kalkan elin rüzgarı dahi incitir diye celallenmez  kadının yanında.Saçının telini yerde görse dert eden adamlardır onlar.Çünkü O muhteşem fabrikatör dengeyi böyle kurmuştur .

Limon gibi domates diyerek dometesi,maydonoz gibi patates diyerek patatesi yücelten kişi gördün mü hiç? Ben görmedim,duymadım.Peki erkek gibi ‘’kadın diyerek kadını yücelttiğini zanneden ama kadını da erkeği de inciten bu tavrı nasıl içine sindirebiliyorsun?Ve busözlerin kulaklarını incitmesine nasıl izin veriyorsun?.Domatesi limon,patatesi maydonoz yerine koymak ne kadar mantıksız ve bilim dışı ise,kadını ‘’erkek gibi'’ tanımlamak o kadar mantıksız ve dengeyi bozan bir davranıştır.

Sen hiç buzdolabını bulaşık makinesi yerine kullandın mı ya da kullanabilir misin Leyla?Sen kadar insan birinin ürettiği bir elektronik cihazı,diğerinin yerine koymak mantıksız da; Kadını erkek,Erkeği de kadın yerine koymaya çalışmak mantıklı mı?Ne yani O muhteşem fabrikatör (haşa) yaratığı bir insan kadar; ürettiğinin yerini belirlememiş olabilir mi?

 Kadını yaratan fabrikatör ona ayrı bir özellik ve güzellik vermiş,ona eş olarak yarattığı adamı da başka muhteşem özelliklerle donatmış.Yine de ikisi ayrı ayrı yarımdır.Ne zaman şiire konu bir sevgiyle yuva kurarlar,herkes yerinin kadrini bilir kıymetini korursa o vakit yuva olur,devlet olur cennet olur…O yuva ki son model koltuklara,bilmem kaç parça ‘’çatal bıçak tabak’’ takımlarına,bilmem hangi ‘’marka ve model’’ perdelere muhtaç değildir.

Yalnız sunu da unutma Leyla,iyi kadınlar iyi erkekler için,iyi erkeler de iyi kadınlar içindir.Sen iyilerden ol ki elbet kainat kitabından bir şair, şiir gibi bulur seni kerpiç bir evin çiçekli balkonunda,mütevazi bir yaşamın kıyısında…

‘’Kadın’’ olarak kıymetini yerini,değerini,haklarını sorumluluklarını bil Leyla.Seni üreten fabrikatör senin değerini onayladı ve sınırsız ama şartlı  garanti verdi.Kainat kitabının yazarı iletişimi,sılai rahimi,sevgili eşini garanti sürecinde artı puan olarak değerlendirir.Öyleyse ‘’oku’’ ve yürü.Adamın Yüreğine hançer vurursan sana dönen de gül olmaz.Bakma sen ateşin çocuklarının afilli cümleler kurduklarına hepsini ademden çaldılar.Ve ademin oğullarına huzur vermek niyetinde değiller.O Muhteşem Fabrikatör seni eşinle iletişim kuracak nezaket,ince fikir ve zarafette yarattı.Üretim amacına uygun zarif kelimelerle yeniden kur şimdi yuvanı,ademi ve adamı…

Seher vakti gelir hasretin yiğit

Serçeler duaya durudğu zaman

Sızım sızım sızlar yüreğim yiğit

Elalem uykuya daldığı zaman….

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

SALİHA GÜZEL

(Yürüyen Evren)