HASRET,AŞKIN MAYASIYMIŞ SEVGİLİ                              

‘’O yar bugün gider oldu,

hem sever hem sevilirdi. bu ayrılık neden oldu?’’

‘’dağlardan akıp gelen, yürekten kopup gelen

sevda semalarında dalga dalga yükselen

yeni türküler söyle..

 vefasız yar üstüne, nazlı nigar üstüne

başımda dönüp duran efkar, efkar üstüne

yeni türküler söyle…’’

Özel tim deyince aklına ne  gelir ey can?

Bilmedikleri bir alana (genellikle dağ olur)helikopter ya da uçakla bırakılan askerler, bulundukları yerden varmaları istenilen yere kadar günlerce su ve yemek olmadan hayatta kalmayı başararak ulaşmak zorundadırlar ve birçok zorlayıcı eğitimden geçerler. Bu süre içinde zorlu eğitim şartlarına dayanamayıp elenenler olur. Her seferinde daha zorlayıcı süreçlerden geçenler, eğitildikeri alanda en iyi olurlar. Zorlu şartlarda eğitilen ruh ve bedenleri ile eğiticilerinin güvenini kazanmışlardır ve artık ulvi bir görev onları beklemektedir.

Ramazan ayı ile gönüllerimize misafir olan oruç, bizi maddi manevi eğitmeye gelir. Aslında ramazan ayı Müslüman kişiye verilen dünya insanlığının saadetini sağlama, bozulan dengeyi yerine getirme vazifesinde başarı sağlayabilmesi için 11 ayda bir, özel tim eğitimine tabi tutmak gibidir ilahi boyutta. Matematiksel bir sistemi şiirsel güzelliklerle donatan Eşşiz şair Eşşiz kimyager hz. ALLAh ,ins’an canlısını başıboş, amaçsız unutulmuş bir şekilde bırakır mı sandın?

Oruç ile ins’an metabolizması fiziksel ve manevi yüklerden arınır, ins’an olma ehliyeti kazanır ve iç alemiyle barışır. Kendisiyle barışan alemde her cana barış hediye edebilir. Kendisiyle barışan rabbisiyle aşk mertebesinde muhabbet edebilir, değil mi?

Ruhlar aleminden dünya boyutuna gelen ins’an dünyanın dengesini korumakla görevli imiş. Şimdiki haliyle bu görev oldukça zorlayıcı görünüyor olabilir. Ramazan ayı oruç ile Bu görevin özel timlerini her sene yeniden disipline eder. Yaradan yeryüzünde bu özel timin denge kurmasını kitabında ayet ayet şiir gibi ifade etmiştir zaten. Ramazan ayı bu şiirsel emri ilahiyi, aklımıza kalbimize ruhumuza nakşetme, yeniden hatırlama ve yeniden aşık olma zamanıdır.

Oruç tıbbı nebevidir görebilene.MS gibi nörolojik ve tıbben tedavisi mümkün değil denilen bir durumu oruç ile madden ve manen şifalandırmış biri olarak diyorum ki: 

Oruç, yıllarca içimizde büyüttüğümüz  negatif alandan gelen, bedenimizde ve ruhumuzda biriktirdiğimiz, bırakamadığımız duygu ve hastalıkların, düzensizliklerin şifası, hayat amacını hatırlatıcı, öze dönüş  yolcuğunun azığıdır. O öyle bir azıktır ki, kendimden kendime olan yolculuğumun dışına çıkarak katılaşan kalbimi yumuşatmış, duygusal zihinsel ve fiziksel alanda bana hizmet etmeyen, çöp olan her şeyi göz yaşıyla duayla sevgiyle arındırmama hizmet etmiştir. Oruç bedene, ruha maddi ve manevi öyle bir disiplin verir ki; cihan o ins’ana hizmet etmeye başlar. Oruç bir anlamda da fetih gücünü toparlamaktır.

Mekke’nin fethine giden ordu Ramazan ayındadır (ramazan ayının 13.günü) ve oruçludur, o ne güzel muhteşem irade o ne güzel tarihe vurulan damgadır ki kan dökülmeden fetih gerçekleşmiştir. Daha nice fetihler oruç halinde yapılmış düşünsene. Dünya insanlığının saadeti için, bozulmuş olan düzeni yeniden dengeye getirme görevinde olan ins’anın özel tim eğitimidir diyebiliriz.Neresinden bakarsak bakalım, Niyetimiz Hakka ulaşmaksa eğer; aç kalmak susuz kalmak bahane değil midir? 

Sen ne güzeldin Şehri ramazan, tutuna geldiğimiz maddeden elimizi çekmiş ilahi aşkın merdivenlerine yükselmiştik. Yürekten ve Allah için vermeyi başarmıştık seninle. Sen gelince şeytanlar dahi bağlanmış, elimize dilimize gönlümüze gülden tartı koymuş, kelamı güle bandırır olmuştuk.

Şair der ki, aşkın mayası hasretmiş meğer. Hasret olmadan sevgili özlenmeden olmazmış.11 ay sonraya ve 10 gün önceye buluşmanın randevusu nasıl da yakıyor gönlümüzü. Giderken 11 ay sonraya randevulaşmanın ifadesiz sevincini yaşıyoruz şimdiden. Ne ince bir sevgilisin ki, gidişine bayram hediye etmek de neyin nesi? Alemde görülmüş mü böylesi güzel ayrılık? Bir süre ayrı kalmak da sevdaya dahil, öyle mi?

Niyet gidilecek yere alınan bilettir madem, gel birlikte güzel niyetlere yelken açalım ey can. Niyet ettim 11 ay daha ramazan kadar muhabbetli, dengeli, ölçülü olmaya. Niyet ettim yaradılışımdaki özümü bulmaya. Niyet ettim yaradanın bana verdiği yeteneklerimi en üst versiyonumla kendim ve tüm insanlığın hayrına kullanmaya. Niyet ettim her yaradılana iki cihan saadetine vesile olmaya.Niyet ettim kendimi bulmaya haddimi bilmeye….

       Gül bahane

Asıl gaye hakkı bulmak

Kıvrım kıvrım yol bahane

Suyun derdi umman olmak

Coşkun akan sel bahane

Gülistanda devran eyler 

Sanma boşa seyran eyler

Hakkı şakır hakkı söyler

Bülbüllere gül bahane

Rüzgar eser yaprak uçar 

Kara kışta kalır naçar

Allah aç der ve çiçek açar

Bahar gelir dal bahane…

Bir nazarla can durulur

Sevgi tahtına kurulur

Önce gönüller sarılır

Bilen bilir kol habane…

(BESTAMİ YAZGAN)

Saliha Güzel

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

(Yürüyen Evren)