Geçmiş kavimlerin başına gelenlere bakarak ibret almaz ve doğru yolu bulamaz isek bizlerde hüsrana uğrayanlardan oluruz.

"(Akıllı ve olgun) Mü'min aynı delikten iki defa sokulmaz, ısırılmaz." (Buhârî, Edeb, 83; Müslim, Zühd, 63)

Hadîsin meşhur bir sebebi vardır: Resûlüllah Bedir harbinde Ebû İzze adındaki şâiri esir almıştı. Mekke’de dört kızının kaldığını, başlarında olmazsa onların perişan olacağını söyleyerek affını talep etmiş, yalvarıp yakarmıştı şair. Peygamberimizde kendisine iyilik yaparak serbest bırakmış ve Müslümanlar aleyhine kimseyi kışkırtmayacağına ve kendisini hicvetmeyeceğine dair ondan söz almıştı. Fakat Ebû Izze kavminin yanına varınca sözünde durmamış, kışkırtma ve hicivlerine tekrar başlamıştı. Daha sonra Uhud harbinde yine Müslümanların eline esir düşerek tekrar serbest bırakılmasını istediğinde ise Resûlüllah : “Mü'min, bir delikten iki defa ısırılmaz.” buyurmuştur.

 Zaman, mekân, kişiler farklıdır ama yaşanan olaylar aynıdır.

Yaşadıklarımızı bazen “ben bu anı sanki daha önce yaşamıştım” deriz.

Tarih tekerrürden ibarettir. Bizden önce yaşayanların hayatlarından örnek almak yapılan hataları tekrar tekrar bizlerin yapmamasına vesile olur.

Maalesef biz insanlar illa kendi başımıza gelsin diye bekleriz. “herkesin başına aynı şeyler gelmez ’in” arkasına saklanır, yapılan hataların tekrar kendi hayatımızda da yapmadan hayatımızın anlamını anlayamayız.

         Aslında bazen de deriz ki herkes kendi hayatını yaşayacak. Bırakalım yaşasın ve görsün. Ama bazen inanın bunun için o kadar vaktimiz olmayabiliyor. Hatalarla hayatı öğrenmeye çalışırken kaybettiklerimizin haddi hesabı yok.

         Belli bir yaşa gelince de keşke ben söylenenleri dinleseydim deriz ve bazen de iş işten geçmiş olur ve pişmanlıklarımızla hayatımızı tamamlarız.

         Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!

         Beş bin senelik kıssa, yarım hisse mi verdi?

 «Târîh»i «tekerrür» diye ta’rîf ediyorlar;

         Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?

Mehmet Akif Ersoy

         Hayatımızı pişmanlıklarla yaşamamak, söylenenleri kulağımıza küpe yaparak ona göre hayatımıza yön veren çok güzel Müslümanlar olmak duası ile.

                            SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

                            SABRİYE TÜRKMEN KAYA