Türkiye’de Sağlık Bakanlığının verilerine göre toplam SMA hastası sayısı bin 619. Hastaların büyük kısmını bebek ve çocuklar oluşturuyor. Ve her gün ölüme daha çok yaklaşırlarken hükümetin ve sağlık bakanlığı yetkililerinin bu çocuklara bir çare araması gerekirken neden sağlıklı çocuklara göz koydular anlamış değilim.

Halk arasında Gevşek Bebek Sendromu olarak da bilinen SMA (spinal müsküler atrofi), omurilikteki motor sinir hücrelerini etkileyerek yürüme, yemek yeme ve nefes alma gibi temel kabiliyetini ortadan kaldırır. Bu hastalık bebekler için bir numaralı genetik ölüm nedenidir.

Nefes alamamak mı diyorsunuz gidin SMA hastası bir bebeğe bakın. Yemek yiyememek mi diyorsunuz gidin bir SMA hastası çocuğa bakın. Yaşıtları koşup oynarken eve veya yatağa hapsolan çocuklara bakın. Eğer gerçekten işiniz hastalara yardım ve onları iyileştirmek ise derdiniz.

Türkiye'de bu hastalık için SGK hiçbir ilacı karşılamıyor ve bireysel bağış kampanyası başlatmış 100'den fazla hasta var, fakat toplam hasta sayısı sosyal medyada görünenden çok daha fazla.

SMA ilacın ilk yıl kullanılacak dozları için 625 bin ile 750 bin dolar arasında bir rakam ödenirken, daha sonra her yıl için 375 bin dolar ödeniyor.

         Bu hastalığın bir tedavisi olmadığı fakat hastalığın belirtilerinin azaltılmasına yönelik faklı tedaviler uzman hekim tarafından uygulanarak hastanın yaşam kalitesi artırılabildiği söyleniyor.

Peki, buna karşılık daha iki yıl gibi kısa bir zaman önce çıktığı ileri sürülen bu zaman zarfında çok farklı tedaviler denenen ama sonunda aşıda karar kılınan fakat bu aşının bile en geç altı ayda bir tekrarlanması gerektiğini söyleyen sayın sağlık bakanı bu aşılara ne kadar ücret ödedi bir bakalım. Türkiye'nin aşı pazarındaki yeri takribi 30 milyar TL'ye tekabül ediyor.

Türkiye bu virüs sayesinde ikiye bölünmüş durumda. Doktorlar bilim adamları, ilahiyatçılar, din adamları, profesörler, sağlıkçılar, bankacılar kısacası Türkiye’de yaşayan tüm halk. Bir tarafta virüs sadece gribal bir enfeksiyondur çaresi sadece bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesini savunurken. Diğer bir grup ise bu virüsün çok tehlikeli ve sadece çaresinin aşıda olduğunu iddia edenler.

Peki, son iki yıldır grip vakalarına ne oldu. Kış boyu hastaneleri doldurup taşan grip nereye gitti. Tabi bu arada sıcaklığın virüsü yok ettiğini iddia edenleri de unutmamak lazım. Zaten yazın pek grip olmaz insan.

Neyse ya bu işler çok karışık dimi.

Ama bizler yani aşı olmak istemeyenler bu aşıya ödenen paraların SMA hastaları için kullanılsaydı eğer birçok çocuk belki de sağlığına kavuşacaktı diye düşünüyoruz.

Yapılan bu kısıtlamalar ve ulaşılan yüz bin aşı ile gurur duyanların bir an önce uyanmaları, akıllarını başlarına almaları ve alınan kararların tekrar değerlendirilmesi ve gerçekleri görmeleri duası ile.

SELAMATTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA