YARATILIŞ MUCİZESİ

Bir anne olarak bazı zamanlarda çocuklarıma bir şeyler yapmalarını ya da yapmamalarını söylerdim. Bunun sebebini sordukların da ise “ Sebebini sorma ama dediğimi yap veya yapma” diye cevap verirdim. Bunun hikmeti nedir diye sürekli soran çocuklarıma “ Sebebini söylersem anlayamazsın ama anlayacak yaşa veya duruma gelince zaten siz anlayıp bana hak vereceksiniz” diyerek konuyu kapatırdım.

  Âcizane bu bir misal. Yaratanın hikmetini bilemeyiz ve anlayamayız. Anlayacak kapasiteye, akla ve mantığa sahip olmayabiliriz. Bu bizler için çok zor olsa da bazen bazı şeyleri telaffuz etmekte zorluk çektiğimiz gibi anlamakta da zorluk çekebiliriz. Allah’ın yaratma mucizesi de böyledir.

Nasıl ki görmediğimiz halde inandığımız şeyler var, akıl gibi, bilgi gibi, gözle görülmeyen ama varlığını bildiğimiz enfeksiyon gibi. Gebe kalan kadının ilk zamanlarda gebe olup olmadığını bilim bile anlayamadığı gibi. Yani bazı şeyler akla ve mantığa uymaz ama bu işler Allah’ın bir takdiri ve mucizesidir.

Bilim, zamanla değişikliklere uğrayabilir. Zamanla icatlar gelişir, geliştirilebilir. Ama bilimin üstesinden gelemediği şeyler olduğu gibi bizim aklımızın ve mantığımızın almadığı şeyleride yok sayamayız.

Allah’ın hükümleri ve kanunları değişmez, sadece uygulamada bazı değişiklikler ya da kolaylıklar diyebileceğimiz şeyler olabilir. Araba kullanmak ve buna benzer ev eşyalarını kullanmak gibi. Yani araba icat edilmeden önce kullandığımız aletleri bu icattan sonra kullanmayı bırakırız. Ya da gebe kalamayan kadınların ve bunun için imkânı olmayan erkeklerin farklı tedavi ve uygulamalarla çocuk sahibi olmaları gibi.

Çok karışık gibi görünse de bu tip şeyleri kurcalayarak kafamızın karışmasına bir sebebiyet vermek sadece kendimizi; nefsimizin ve şeytanın eline bırakmak olur.

Dünyayı yaratan ve içine insanların emrine verdiği birçok nimet ve sayamayacağımız kadar güzel şeyler veren Allah’a inanıp onun yolundan gitmek varken her şeye her konuya bir kulp bulup kendimizi bir çıkmaza sokmak bizleri ölüm ve ahiret gerçeğinden uzaklaştırmaz aksine sadece aklımızı bulandırıp bizi Yaratana kulluktan uzaklaştırır.

Ölüm var ve bu ölümün sonunda dünyada ki hayatımızdan sorguya çekilme eğer varsa bu safsatalar bizi kurtaramaz, eğer yok ise zaten kaybedecek bir şeyimiz yoktur.

Aklımızı ve mantığımızı ön planda tutarak hayatı, yaratılanları, yaratılma sebeplerini sorgulamak yerine; bunlarda bir hikmet ve mucize vardır diyerek şükreden kullarından olmayı ve senin doğru yolun ne ise bizi o doğru yolundan ayırmadan sana kavuşmayı nasip et Rabbim bizlere.

SELAMETTE OLUN SELAMATLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA