HAYIR MI ŞER Mİ

Hayat bazen içinden çıkılmaz olur. Ne yapacağını bilemez, nasıl davranacağını çözemez bir durumda kalır ve çırpınıp durursun çaresizce. Tam da böyle zamanlarda Allah bir yardımcı gönderir ve aydınlığa kavuşursun. Yolunda gönlünde aydınlanır ve yolunu bulursun Allah’ın izni ile.

Hayatın içinden çıkılmaz olduğu zamanlarda “ Kâfirler topluluğundan başkası Allah’ın rahmetinden umut kesmez” ( Yusuf s. 87. a) ayeti insanın imdadına yetişiyor. O zaman anlıyorsun ki her an, her daim Allah seninle. Eğer buna gönülden inanıyorsan Allah’ın yardımı her an seninledir.

Neyin hakkımızda hayırlı veya neyin hakkımızda hayırsız olduğunu bilemiyoruz. “Hakkınızda hayırlı olduğu halde bir şeyden hoşlanmamış olabilirsiniz. Sizin için kötü olduğu halde bir şeyden hoşlanmış da olabilirsiniz. Yalnız Allah bilir, siz bilmezsiniz.” Bakara suresi 216. Ayet. Hayır gibi gördüğümüz şeyleri zamanla anlıyoruz ki şermiş. Şer gibi gördüğümüz şeylerde hayır olarak karşımızda durabiliyor. 

Hakkımızda neyin iyi neyin kötü olduğunu ancak Allah bilir. Her işimizde ona sığınıp ondan yardım istemeli, her halimizi ona arz etmeliyiz.

Bazen sırtımızda ki yükün ağırlığından ya da olayların ne kadar zor olduğundan şikâyet ederiz. “Allah hiçbir nefse gücünün yeteceğinden öte yük yüklemez” ( Bakara s. 286. ayet) ayetini okuyunca aslında hayatı zorlaştıranların insanlar olduğunu anlamak zor olmasa gerek.

İnsanoğlu doğar yaşar ve ölür. Hayat bu kadar kısadır aslında. Eğer Allah’ın verdiği bu ömrün ve zamanın kıymetini bilmez isek bu hayatı rezil ve perişan yaşarız. 

Lakin O’nun rızasını kazanmak için güzel yaşamayı öğrenir ve öğretirsek, hayat; hem bu dünyada hem de ahiret hayatında ulaşmayı bile hayal edemediğimiz mutluluklara ulaşırız.

Hayatımızdan tamda ümidi kestiğimiz, artık dayanamıyorum ölmek istiyorum dediğimiz bir zamanda Allah karşımıza öyle bir şey veya birini çıkarır ki, gözlerini dünyaya sanki yeni açmış gibi olursun ve ben ‘ bunun için mi üzülüyormuşum’ dersin. İşte o an hayatının dönüm noktasıdır.

Geriye dönüp baktığında ise boş geçen hayatın film şeridi gibi gözlerinin önünden geçip gider. İşte o an belki de geri dönülmez hatalar yaptığının farkına varırsın ve tövbe zamanı gelmişte geçiyor diye düşünürsün.

Her hâlükârda Rabbim af isteyen kulunu af eder, tövbe edenlerin tövbelerini kabul eder. Ve tertemiz hayatına devam edersin. Yeni doğmuş gibi. Günahsız ve tertemiz. 

Rabbim bizleri cemaliyle ve cennetiyle müjdeleyen kullarından eylesin.

Tövbe edip tövbesi kabul olan ve ölüm gelinceye kadar temiz kalan ve kalmayı becerenlerden olmak ümidiyle. 

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA