ANNE VE EVLAT

Lokman suresi 14. Ayette şöyle buyruluyor ; “ Biz insana anne ve babasını tavsiye ettik anası onu zayıflık üstüne zayıflık çekerek karnında taşımıştır. Onun (memeden) ayrılması da 2 sene içinde olmuştur. Onun için biz insana bana ve ana babana şükret, dönüş banadır diye nasihat ettik.”

Bu kadar sıkıntılı bir durumdan sonra Allah’ın lütfettiği evlat Allah’ın emaneti gibi görürü ve kollarız.

“ Cennet annelerin ayakları altındadır “ (Nesai-cihat). Buyuruyor sevgili peygamberimiz. Neden anaların ayakları altındadır diye düşünmek lazım. Rabbimden sonra dünyada en merhametli varlık annedir.

Yine bir gün sahabilerden birisi peygamber efendimize sorar; -Ben kime iyilik yapayım? Rasulullah -Annene der. Sonra tekrar sorar; -Ben kime iyilik yapayım? Rasulullah ;

-Annene der. Sahabe yine sorar; -Ya Rasullullah başka kime? Diye sorar, Peygamber Efendimiz yine ;

-Annene diye cevap verir. Sahabe dördüncü kez sorar, bu sefer Rasulullah ,

-Babana diye cevap verir. Anne bu kadar değerli ve kıymetli bir varlıktır. Hayatta iken onların değerini bilip ona göre onlara davranmak kadar insanı mutlu eden bir şey yoktur. Bir anneyi evladından ayırmak ise tarif edilemez bir acıdır. Bu acıyı ne anneye nede evlada yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur.

Bu acı öyle bir acıdır ki hiçbir şey, hiçbir sevgi dünyada bu açığı kapatmaya yetmez.

Ne annenin evlada olan hasreti, nede evladın anneye olan hasretini, özlemini, ihtiyacını bu dünyada  hiçbir şey gideremez.

Bu öyle bir acıdır ki anneyi de evladı da yok etmeye yeter. Tabi ki sebep olanlar bu vebalin üstesinden nasıl gelir bilemiyorum. Bu öyle bir acıdır ki ölüm bile yanında hafif kalır. Anne ile evladın arasındaki bağı ben bir sakıza benzetirim. Sen ayırmak istedikçe o bağ öyle bir yapışır ki her ikisine de, ne koparıp atabilirsin, nede üzerinden lekesini çıkarabilirsin. Bu öyle bir bağdır ki asla kopmaz hele annenin evlada olan bağı. Bu öyle bir vebaldir ki; buna sebep olanlar bu ağırlığın altında ezilir kalır. Kırıntısını bile bulamazsın. Bir annenin içindeki bu ateşi evlatlarına kavuşmadan söndüremezsin. O ateş o anneyi de evladı da yakar kavurur.

Anne ve evladın hasretine sebep olmamak ve aileyi korumak için elimizden gelenin fazlasını yapmak ümidi ile.

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE KAYA TÜRKMEN