PARANIN DEĞERİNİ NE BELİRLER

Merak ettiğim konulardan biride paranın değerinin ne belirlediğidir. Maalesef yaptığım araştırmalarda aklıma ve mantığıma uyan aslında benim anlayabileceğim dilde anlatan sadece Prf. Dr. Osman Altuğ hocanın açıklamalarıydı. Onun dışında yapılan açıklamalar çokta benim anlayabileceğim dilde değildi.

Ama şu bir gerçek ki, benim anladığım paranın değerini alabildiğimiz ve alamadığımız her şey belirler.

Osman hocaya göre paranın değerini üretim belirler.

Peki, Türkiye’de üretim ne durumda. Paranın değerini anlayabilmek için herhalde bunu bilmemiz gerekiyor.

Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve salatalıkta üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.

Fındıkta birinciysen neden bizler alıp yiyemiyoruz peki. İncir en sevdiğim meyvelerden biri ama neden alıp yiyemiyoruz. Madem Türkiye’de bu kadar üretim varsa neden her şey ateş pahası.

Lütfen bana dış güçler demeyin. Dış güçler insan yaratıldığından beri var. Dış güçler dünya yaratıldığından beri var. Dış güçler, hainler, kumpas kuranlar sürekli vardı olacakta.

Kırmızı mercimek madem Türkiye’de üretiliyorsa biz neden yerli üretim marketlerde bulamıyoruz.

Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili ama biz balık yemeden kışı geçiriyoruz.

Madem gaz rezervlerimiz var neden dünyada en pahalı doğalgazı biz kullanıyoruz. 

Son açıklanan verilere göre mart ayında ihracatın yüzde yirmilerin üzerinde olduğu açıklaması yapan sayın bakan bu kadar üretim olan ve yurt dışına ihraç yapabilen bir ülkede neden hala fiyatlar bu kadar uçuk.

Neden sorularını zannediyorum ki herkes soruyordur peki anlamlı ve mantıklı bir açıklama kim yapacak. 

Yokluk çektiğimiz çocukluk dönemlerinde babamın çuvallarla gıda aldığını hatırlıyorum. Hâlbuki bundan kırk yıl önce şeker, un, yağ gibi gıda maddelerini bulmanın ne kadar zor olduğu anlatılır. Ama şimdide ya bulamıyorsunuz yada alamıyorsunuz. Aradaki farkı anlamak mümkün değil.

Bolluk içinde fakirlik yaşamamak, bu gıda teröründen bir an önce kurtulabilmek ve akşam ne pişirsem diye gözyaşı dökülmeyen zamanların gelmesi duası ile.

SELAMETTE OLUN SELAMATLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA