Baskın Oran

Girizgah no. 1: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” diye bi isim var ya, yukarıdaki başlık ondan mülhem.

(Zamanı değil ama, zemini gelmişken söyleyeyim, bu isimde bir devlet yok dünyada; bazılarımız daha haşmetli gözükür diye böyle kullanıyor. Bir emirlik olan Kuveyt’in Ankara’daki büyükelçiliğinin kapısında “Embassy of Kuweit” değil, şöyle yazmakta: “Embassy of the State of Kuweit”; oradan anlayın).

Girizgah no. 2: Zaytung, malum, çok başarılı ve meşhur. Ama epey bi zamandır medyadaki siyaset haberleri kendisini geçmeye başladı; bu gidişle topu atacak. Son bir aylık durumu tarayalım. Sadece haberleri yansıtarak.

***

AKP Gn. Bşk. ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yargıç ve savcılara seslendi: “Vicdanınızı hiçbir gücün emrine vermeyin”.

ABD’nin Ankara büyükelçilik çalışanı Metin Topuz, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, siyasal veya askerî casusluk, Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından Eylül 2017’den beri tutukluydu. Topuz’un “FETÖ’ye yardım”dan verilen 8 yıl 9 aylık cezasını “Karardan hayal kırıklığına uğradık, bozulmasını umuyoruz" biçiminde karşılayan ABD’ye Türk Dışişlerinin cevabı: “ABD Büyükelçiliğine, bağımsız Türk mahkemelerinin kararlarına saygı duymasını ve adli kovuşturmalara müdahale etmekten kaçınmasını tavsiye ediyoruz".

***

Erdoğan, Trump’a telefon etti. ABD’deki protesto gösterilerinde FETÖ’cülerin başı nasıl çektiği konusunda Trump’ı uyardı.

Erdoğan, “Normalleşme takvimini hayata geçirmemizle birlikte üretim, ticaret ve turizm yeniden canlanmaya başladı. İslam iktisadi krizden çıkışın anahtarıdır'' dedi.

***

Bi süredir Erdoğan’dan hemen sonra gelmeye başlayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD’de polisin TRT ekibine saldırısını kınadı: “Basın özgürlüğü demokrasinin belkemiğidir”.

Altun, Başak Demirtaş’a yöneltilen cinsiyetçi paylaşımları kınadı ve şöyle dedi: “Hamdolsun, temiz siyaseti, temiz toplumu savunan biziz!

Altun, 7.340 adet Aktrol hesabının Twitter tarafından kapatılmasına, “Tarihî bir skandal” diyerek tepki gösterdi: “Twitter'ın, PKK ve FETÖ gibi Türkiye'ye düşman yapıların kara propaganda faaliyetlerine kol kanat germe isteği ve Türk siyasetini dizayn etme hevesi net bir şekilde görülmektedir”.

Bu olaya, AKP Gn. Bşk. Yd. Mahir Ünal da tepki gösterdi: “Sosyal medyada yasakçı tutum sonuç vermez” dedi.

***

Cumhur ittifakının ikinci adamı D. Bahçeli, “2 HDP’li, 1 CHP’linin milletvekilliklerinin düşürülmesi adaletin ve demokrasi ahlakının zorunlu bir gereğidir” dedi.

***

AKP Gn. Bşk. Yd. Ali İhsan Yavuz’un İstanbul belediye seçimi hakkındaki meşhur, “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle birşeyler oldu” yorumundan sonra, Adalet Bakan Yd. Uğurhan Kuş da akıllarda kalacak bir açıklama yaptı: “Ceza infaz kurumlarımızda ölüm vakası olduğunu söylemiyoruz. Niye söylemiyoruz? Çünkü yok. Ancak hiç olmadığını da söylemiyoruz" dedi.

***

HDP’nin “Demokrasi Yürüyüşü” çağrısı yapmasının ardından, yürüyüşün geçmesi beklenen 10 ilin valileri, giriş-çıkışları Corona nedeniyle yasakladı.

***

Bekçilere insan hakları eğitimi verileceği açıklandı. “İnsan hakları”, “Davranış ilkeleri ve etkili iletişim”, “Durdurma, kimlik sorma, kontrol, yakalama, muhafaza altına alma yetkisi”, “Zor kullanma yetkisi”, “Silah kullanma yetkisi”, “Suça el koyma yetkisi” ve “Disiplin mevzuatı” gibi 7 konuda yapılacak eğitim 3 gün sürecek.

***

OdaTV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız’ın, telefonları dinlendikten üç ay sonra gözaltına alınmasında kullanılan “askerî casusluk” suçlaması, “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri açıklama” biçiminde değiştirildi ve Yıldız tutuklandı.

***

Göç Filmleri Festivali’ni açan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Dünyanın 4 bir yanındaki mazluma el uzatmaktayız” dedi.

***

CB Erdoğan’ın geçen Haziran’da nikah şahitliğini yaptığı M. C. Şirin’in bu Mayıs’ta başkanlığına getirildiği TÜİK, Mart döneminde işsizliğin 573.000 kişi azalarak %13,6’ya düştüğünü ilan etti.  

***

Aziz halkımızla ilgili olduğu için benim çok tuttuğum Zaytungsal haberle bitirelim:

Kayseri'de İranlı Mohammad Reza K. adlı kişi, iftar için balkonda bekleyen vatandaşların ihbarı sonucunda, kurutmak için balkonuna astığı havlu nedeniyle gözaltına alındı.

Kayseri Valiliği de konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, "Bazı basın yayın organlarında yabancı uyruklu bir şahsın İngiliz bayraklı havlusunu balkonuna astığı haberleri yer almıştır. Söz konusu havluyu kurutmak için balkonuna astığını iddia eden yabancı uyruklu şahıs hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" dedi.

***

Not: Bu yazının havasına hiç uymayacak ama, yazmadan duramayacağım. Türkiyeli Kürt kimliğinin âbidesi Sabri Vesek’i (d. 1939) Corona’dan yitirdik. Mülkiyeli kardeşim Şeyhmus Diken olayı iki saat içinde telefonla haber verirken, veremez olaydı, onun hanımını da Nisan’da kaybetmiş olduğunu söyledi…

Sabri Vesek abimiz 12 Mart’ta içeri atılmıştı. 1977’de CHP’den Cizre belediye başkanı seçilmişken, duvara yazılan yazıları soran Kenan Evren’le didişmiş, 12 Eylül’de işkence görmüştü.

Onun, bir mahalle misillû evindeki yer sofralarını ömrüm boyu hatırlayacağım…