Baskın Oran

Şu anda (Salı gecesi) terastan Bodrum Dereköy’ün dumanlarını izliyoruz; yangınlar Ege’yi enkaz haline getirdi. Tek Adam Rejimi’ni ne hale getirdiğini zamanla göreceğiz.

Çünkü bu kadar beceriksizlik, bu kadar tutarsızlık, bu kadar çelişki, bu kadar kolektif acizlik, bu kadar para hırsı, bütün hepsinin bir araya geldiği başka bir dönem ben ne yaşadım, ne duydum, ne de okudum. Bunları geçen hafta anlattığım için, geçen zamanda rezaletler çok eklendiği halde üzerinde durmuyorum artık.

Bugün burada sadece kimi bilgiler vereceğim, ardından Rejim’in yangına karşı aldığı “tedbirler”den bahsedeceğim, sonra da, Hükümet ormanları söndüremiyor ama yurt dışında camiler yaptırıp ezan sesi duyuruyor, o camilerin maliyetini yazacağım.

***

Geçen hafta söylemiştim, Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının hizmete sokulabilmesi için 4 milyon dolar lazımmış.

Bu yıl Orman Bakanlığı yangın söndürme uçağı kiralama ihalesi açtı nihayet. THK’nin 5 uçağı bu yıl da ihaleye sokulmadı. Doğruluk Payı sitesi tarafından denetlenmiş bilgiye göre, ihale en pahalı teklifi sunan Rus firmasına verildi. Türkiye, 3 Rus uçağına günlük 1,3 milyon TL, 153 gün için toplam 203.107.000 TL ödeyecek.

Satın alırsanız, ikinci el yangın uçaklarının fiyatı 200.000 dolar, bunların sıfırlarının 700.000 dolar olduğuna ilişkin bilgilere ulaştım, ama konuya yabancı olduğum için emin olamıyorum.

Buna karşılık Cumhurbaşkanlığı uçaklarının değeri hakkında bir fikir verebilmek için yazayım: Katar’ın hediye ettiği 400 milyon dolar değerindeki Boeing 747-8i tipi uçağın da aralarında bulunduğu uçakların her birinin yıllık bakım giderinin 800.000 dolar olduğu bildiriliyor.

Gerisini siz hesaplarsınız. Kolaylık olsun diye yazayım, “Uçak filan yok” diyen CB Erdoğan sonradan demeç verdi: “Şu anda 16 uçak var, bugün gelenlerle bu sayı 20’ye çıktı”. Bu sayıların nereden kaynaklandıkları meçhul, ama kiralananlardan bahsediyor olmalı.

Başka bir bilgi: Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) son raporuna göre Tarım ve Orman Bakanlığı yangınlara karşı bütçesini beşte bire indirirken kiralık makam araçlarına 7,2 milyon lira ödedi. Son üç yılda bölge müdürlüklerinin 21 farklı danışmanlık hizmeti alımına ödemeler 5,7 milyon TL’ye ulaştı.

***

Bu arada Rejim, bu vahim durumlarda milletin yüzünün biraz gülmesi için çaba gösteriyor.

AKP Gn. Bşk. Yd. H. Dağ, Seferihisar’da zarar gören ağaçların mangal kömürü olarak ekonomiye kazandırılacağını söyledi.

Orman Gn. Md. Yd. M. Özkaya, "Bizim hakikaten hava gücümüz iyi ama bu tür destek vermek isteyen ülkeleri de kıramıyoruz" dedi.

İçişleri Bakan Yd. M. Ersoy, Milas belediye başkanına “Uçaklar geliyor ama siz göremiyorsunuz” diye konuştu.

***

Böyle bir durumda Rejim’in harcamalarına bakalım. En önem verilen kurum olduğu için Diyanet’ten başlayalım.

Son olarak, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın Merkezî Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentileri Raporu’na göre din hizmetleri ve yaygın din eğitimi için Ocak-Haziran döneminde 6,2 milyar TL harcama yapıldı.

13 milyar TL’lik yıllık bütçesine yine ek ödenek talep eden Diyanet, mensuplarının tatili için 5 yıldızlı bir otelle anlaştı. Ayrıca, Zonguldak'ta kent merkezindeki bir plajın haftada bir gün din görevlilerine ayrılmasını istedi.

Bunları geçelim çünkü din görevlileri de insan; sırf kriz döneminde tutarlılık açısından yazıyorum. Esas, Diyanet’in bizim vergilerimizle yurt dışında “ezan sesi duyurmak” için yaptırdığı camilerden bahsedeceğim.

***

Türkiye Diyanet Vakfı’nın yüzde 99,45 sermayesine sahip olduğu KOMAŞ bugüne kadar yurt dışında 103 cami yaptırdı. Suriye'de 270 caminin onarımını sağladı. Yaptırdığı en maliyetli cami, 170 milyon dolarlık Moskova Merkez Camisi. Yani Washington DC’ye 25 km mesafede yapılan ve 110 milyon dolara çıkan, ABD’de 28 tane şubesi bulunan, 68.000 m2’lik Amerika Diyanet Merkezi’nden daha pahalı.

Bu camilerin toplam maliyeti ise 493 milyon dolar.   

Bu arada, uçaklarını uçar hale getirmek için 4 milyon dolar bulamayan Türkiye, “bütçe finansmanı ve kurumsal kapasite geliştirilmesi” için Somali’ye bu yıl 30 milyon dolar hibe gönderecek. Gerekçe olarak şu belirtiliyor: Yeni Şafak’ın sahiplerinden Nuri Albayrak Somali limanını işletiyor, 65.000 m2 arazi üzerine burada Türk Büyükelçiliklerinin en büyüğünü inşa etti. Ayrıca, Türkiye'nin en az 1,1 milyar dolar harcayacağı uzay programı için Somali'de kurulacak bir fırlatma tesisi kullanılacak.

Tabii, espriler aldı yürüdü: “Somali’den rica edelim, bize yangın söndürme uçağı alsınlar.”

***

Alınan yangın “tedbirler”ini unuttuk. Önemli tedbirler var:

Yangını tartışan 172 sosyal medya paylaşımı hakkında işlem yapıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “HelpTurkey” etiketiyle yapılan sosyal medya paylaşımlarına “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “devleti aciz gösterme” suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Haber kanallarına RTÜK, “Israrla sadece yanan alanlar ekranlara taşınıyor” diye ihtar gönderdi.   

Yeni Şafak’tan M. Metiner yangınların Türkiye ekonomisine ve CB Erdoğan’a yöneltilmiş bir "terör saldırısı" olduğunu yazdı.

***

Bitirelim. Doğruluk Payı’nın denetiminden geçmiş son bir karşılaştırmayla:

Sağlık kurumları: Almanya’da 3.108 tane, Fransa’da 3.089 tane, Türkiye’de 1.533 tane.

Din kurumları: Almanya’da 27.000 kilise, Fransa’da 40.000 kilise, Türkiye’de 87.381 cami.

Yorumunu siz yapın. Ben sadece Yeni Akit’ten Abdurrahman Dilipak’ınkini aktarayım:

Güzel örnek olamadık. Dahası, insanlar bize bakıp dinden soğudular".