Baskın Oran

Malum, yaz aylarında gazetelerde haber ve özellikle de ilginç haber azalır. Ama artık belli bir yere doğru gittiğimizi gösterir biçimde farklılaştı durum. Temmuz’un cehennem sıcağında teker teker okunursa fazla ilginç gelmeyebilecek fakat toplu okunursa gelebilecek haberler gırla. Protokol gereği cumhurbaşkanımızdan başlayalım.

02.07 – Erdoğan Sakarya’da: "Bugün Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri bu aşıları ücretle yapıyorlar. 50 sterlin, 100 avro bu şekilde para alarak yapıyorlar. Biz aşılarda halkımızdan 1 kuruş almadık". Yine Erdoğan, 05.07 günü: “Aşı hizmetlerini diğer ülkeler gibi ücretsiz olarak vatandaşımıza veriyoruz''.

02.07 - Erdoğan: "Türkiye’de akademik özgürlüğün olmadığı herhangi bir üniversite söz konusu değil. Bizim herhangi bir üniversitede özgürlüğü kısıtlamak diye bir derdimiz yok".

02.07 - Erdoğan: "Kanal İstanbul projesindeki tartışmalarını takip ediyorsunuz. Bu tartışmaların aynısı, ülkemize kazandırılan her projede yaşanmıştır. Herkesin hayat kalitesi geçtiğimiz 19 yılda yükseldi”.

07.07 – Erdoğan, "TOKİ vasıtasıyla dünyada kimsenin başaramadığını biz gerçekleştirdik”.

16.07 -  Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi mezuniyet töreninde: “Türkiye kısır döngüyü kırdı, demokrasi ve kalkınma hamlesi başarıya ulaştı”.

16.07 - CB Erdoğan tarafından görevden alınan Merkez Bankası (MB) başkanlarına iki yıl daha maaş verilebildiği ortaya çıktı. Üstelik bunun sadece MB ile sınırlı olmadığı, kamudaki tüm üst düzey görevliler için geçerli olduğu öğrenildi.

19.07 - Erdoğan’ın KKTC’ye büyük müjdesi: Yeni külliye ve millet bahçesi. Geçen hafta yazmıştım. Bu aslında Temmuz’un en muazzam haberi.

21.07 – Erdoğan: "Nasıl ki ABD ile bazı görüşmeleri Taliban yaptıysa Türkiye ile çok daha rahat yapması lazım çünkü Türkiye'nin onun inancıyla alakalı ters bir yanı yok".

24.07 – Erdoğan Rize’de çay dağıttı ve şöyle dedi: “Dikey mimari yerine yatay mimariyi teşvik ederek şehirlerimize nefes aldırdık, ne olur şu yamaçlarda 5 kat, 10 kat binalar yapmayın”.

***

03.07 Hacettepe Tıp’tan Prof. Mehmet Ceylan: “Karpuz seçimini bile güvenip karpuzcuya bırakan halkın salgı ve aşı konusunda uzman kesilmesi beni öldürüyor”.

16.07 - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “Ay Görevi için yürütülen çalışmalar başarıyla ilerliyor. Adım adım aya yaklaşıyoruz. Şu an da uzay aracımızın tasarımına başladık”.

21.07 – AKP Grup Bşk. Vekili Mahir Ünal: "Bugün Türkiye'ye CHP'den, muhalefetin durduğu yerden baktığınızda büyük bir karamsarlık görüyorsunuz. Ama Türkiye'ye Fransa'dan, Almanya'dan, Hollanda'dan, Yunanistan'dan baktığınızda bir süper güç görüyorsunuz".

22.07 – AKP Gn. Bşk. Vekili Binali Yıldırım, Sivas’ta adının verildiği caddenin açılışında: "Şu anda açmakta olduğumuz bu bulvardan Paris'te bile yok. Rabbim bu yolda seyahat edenleri her türlü kazadan, beladan muhafaza etsin".

25.07 – T.C. Dışişleri Bakanlığı: “'Tunus'ta halkın iradesini temsil eden Meclis'in faaliyetlerinin askıya alınmasından derin endişe duyuyoruz”.

***

15.07 - Yeni Akit Yazı İşleri Md. Ali Karahasanoğlu, Boğaziçi Rektörü M. Bulu'nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevinden alınmasıyla ilgili olarak: "Darbeciler iş başında. Melih Bulu'ya görevi bıraktırmak darbe girişimidir. Erdoğan bunun hesabını sorar".

15.07 – M. Bulu, Resmî Gazete’ye inanmadı, görevden alınması için “yalan haber” dedi.

15.07 - "Yeliz" lakaplı AKP'li Ahmet Hamdi Çamlı, Türkiye Gerçekleri adlı sosyal medya hesabının kendisini etiketleyerek, "Sayın vekilim Boğaziçi rektörlüğü için isminizin geçtiğini duydum. Tebrik ediyorum @ahmethamdicamli" demesini ciddiye alarak yazdı: “Böyle bir talebin farkındayım. Ama daha yoğun bir gayret gerektiren, zaman alıcı meşguliyetle hemhal olduğum için kabul edemeyeceğim (şimdilik)… Tabanın baskısı artarsa Red etmem de güçleşebilir ((:”

***

14.07 – CB ve AKP Gn. Bşk. Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. "Din kisvesi altında bu milleti sömürenlere de prim vermeyeceğiz, bu da böyle bilinsin" dedi.

22.07 – Diyanet, 15 Temmuz darbe girişiminin 5. yılında yayımladığı kitapta dini istismar edenlerin karakteristik özelliklerini 11 başlıkta sıraladı. "Makam, güç, otorite, para gibi dünyevi kazanımlarla sınırlı bir hayatın Müslümanca olmadığını zihinlere yerleştirelim" dedi.

24.07 - 13 milyar liralık 2021 bütçesi 7 bakanlıktan fazla olan ve bütçesinin % 97’si personel giderlerinden oluşan Diyanet, köy ve mezralara din görevlisi tayini için ek ödenek istedi.

25.07 - İlahiyatçı İhsan Şenocak, 2020 Tokyo Olimpiyatlarında Çin'i 3-0 yenen voleybol kadın milli takımı için şöyle dedi: "İslamın kızı! Sen oyun alanlarının değil, imanın, iffetin, ahlakın, hayanın, edebin sultanısın; sen 'burnunu göstermekten utanan' anaların evladısın. Ekranlara ve sakallı ağabeylerinin popüler kültürün kurbanlarına 'sultan' demesine aldanmayasın! Umudumuz da, duamız da sensin!"

26.07 – 2019’da Kur’an’ı öperek göreve başlayan CHP’li Bolu Bld. Bşk. Tanju Özcan, yabancıların su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam yapacağını ilan ederek şöyle dedi: “Gitsinler dava açsınlar. Ben hukukçuyum. Biliyorum ki bu açıklamamdan sonra birileri çıkıp insan haklarından bahsedecek, bana 'faşist' diyecek. Hiç umurumda değil". “Geri adım atmayacağım, fazlasını da yapacağım" diyen Özcan hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve "görevi kötüye kullanma"dan suç duyurusunda bulunuldu.

***

Önemine binaen ayrıca not ediyorum: Sedat Peker uzun süren sessizliğinin ardından tweet attı. “Anlattıklarımla en az 50 hükümet düşerdi” dedi.

***

Size bir de gazetelerde olmayan “haber”:

Dün Bodrum Paşatarlası plajında yanındakiyle iki saat Suriyeli ve Afganlıların ne kadar pis olduklarını konuşan şahıs, yarısına kadar içtiği sigarayı yanındaki küçük kova yerine kuma batırarak söndürdü ve orada bıraktı.

Ve yüzünü görseniz insan sanacağınız, sorsanız ırkçı olmadığına yemin edecek olan ve mültecilere belden aşağı çok pespaye küfürler sıralayan insan müsveddelerinin videoları şu anda en çok dönen klipler. Belki gelecek hafta kustuklarını yazıya dökerim, midenizi bulandırma pahasına.