Cumhur ittifakı partileri AKP ve MHP bu seçimlerde beka sorunu kavramını ortaya çıkararak halk üzerinde bir psikolojik buhran yaratma endişesi içerisinde olduğunu görmekteyiz. AKP VE MHP daha fazla belediye başkanlığı kazanmak istiyorlarsa bu siyasetlerini beka sorunu gündemi üzerinden değil, Bu topraklarda yaşayan insanların bir kesimini dışlamaktan kaçınarak birleştirici etki altında toparlayarak başaracaklarına inanmalıdırlar. Siyasal İslamcı geçinen AKP, halkı var olmak ya da yok olmak sonucuna yönlendirerek 2019 yılı Ak Partisinin demokrasi ve hukuktan uzaklaştığının yönünü arka planda bırakıp, 2002’deki AKP’nin hala varlığını sürdürdüğünü basın yoluyla insanlara lanse ettirmektedir.

Yaşamış olduğumuz orta doğu coğrafyasında beka sorunum yoktur diyen ülke hayal âlemindedir. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin beka sorunu seçim süreciyle birlikte ortaya çıkmaz. Bu bölge de hem uluslar hem de insanlar ölmek ya da var olmak mücadelesini her dönem vermiştir. Bunun partilerle bir alâkası yoktur. Partiler halka Klientelizmi öne sürer fakat arka planda emperyalizmin kölesi olmuşlardır, haberleri yoktur. 17 yıldır ülkeyi yönetip beka sorunu var diyenlere bir sorun bakalım 17 yıldır beka sorunumuz yoktu da 31 Mart seçimleriyle mi gündeme geldi? Patates biber satarak beka sorunu çözülmez. Artık toplumsal olarak ‘verin yetkiyi düzeltelim’ diyen veya ‘kervan yolda düzülür’ gibi söylemleri olan yöneticilere güvenmememiz gerektiğini halkımızın anlaması gerekmektedir.

27 Mayıstan sonra sağcılar ve solcuların karşı karşıya getirilmesinin ne kadar gereksiz olduğunu bugün sağcı ve solcu diye lanse ettirilen İyi Parti ve CHP’nin nasıl yan yana gelebildiğini görmekteyiz. Yine Geçmişte Erdoğan’a söylediği sözleri unutan MHP Genel Başkanı Devlet BAHÇELİ bugün yine Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte bir aynı düzlemde bir siyaset izlemektedir.

18’inci YY’da Sanayi devrimini kaçırmış olduğumuz, 4.0 endüstri dönemini de kaçıracağımız anlama gelmemelidir. Bir beka sorunu ortaya çıkarmak isteniyorsa bilim ve teknoloji alanında olması gerekiyor. TAI, Aselsan, Havelsan gibi öncül firmaları destekleyerek Orta Doğu’da kullanabileceğimiz ZIPKIN, UKAP, SOM J, gibi silahların yetmediğinin ve üretiminin artırılması gerekmektedir.

ABD’nin Patriot, F35, projeleriyle Türkiye’ye silah vermemesi ve Türkiye’nin karşısında yer alan YPG terör örgütüne binlerce tırlık silah yardımı yapması bir beka sorunu olduğu gibi, Rusya’dan satın alacağı S400 hava savunma sistemlerini NATO aracılığıyla almaması için ülkemize baskı yapması bürokrasi açısından bir beka sorunudur.

Ülkeler kendi iç siyasetinde bir beka sorunu aramak yerine Bilime ve araştırmaya (ARGE) önem vererek, dış siyasetteki beka sorununu çözme arayışına gitmelidir.

Son olarak bilim diyor, teknoloji diyor, üniversiteleri ve liseleri siyasetle iç içe bırakmak bu ülkenin beka sorununun en temel sebebidir bilimle sanatla uğraşmak. Mülakatla veya siyasi tabirle uzayan kol bizden olsun görüşü benimsenerek liyakate önem verilmeden görevlerin dağıtılması oldukça vahim bir olgudur.