Baskın Oran

Vahim haberlerden bunaldık. En azından zaman zaman gırgıra vurmak tek çare. Hani, padişah vergi toplamaya üst üste adam yollarmış da, adamlar son seferinde “Halk artık ağlamıyor, gülüyor” deyince padişah, “Durun! Artık toplamayın demiş. O umut.

***

AKP’nin son günlerde çeşitli olayları bahane ederek “darbe senaryoları” ürettiği, ağzını açanın bölücülükten susturulduğu güvenlik ortamından başlayalım. 2008-2010 arası eski Genelkurmay Başkanı E. Org. İlker Başbuğ 04.01.2021’de şöyle dedi:

“3 Aralık 1990 günü, Özel Harp Dairesi’nin bünyesinde ‘kontrgerilla’ diye bir kuruluş veya böyle bir görevin bulunmadığı net olarak açıklanmıştır. Ben de öyle bir yapılanmayı ne gördüm ne de şahit oldum”.

SADAT‘ı AKP hükümeti üyelerinin isteği üzerine kurduklarını açıklayan emekli general Adnan Tanrıverdi 2016’da Saray’ın güvenlik başdanışmanı tayin edildi. Nedense, herhalde biraz fazla dobra gidiyor Rejim’e zarar verebilir diye 09.012020’de “istifası kabul edildi”. Bu SADAT yine biraz “larj” mı davrandı, yoksa işlerin zora girmesi üzerine talimat mı aldı, şimdi resmî sitesinden “suikast tekniğivegayri nizami harphizmetleri vermeye başladığını duyurdu. Eğitimleri takip edecek kursiyerlerin kaç dakikada ne kadar yükle kaç metre koşabilmeleri ve hangi tür silahları ne kadar kullanabilmeleri gerektiğine kadar.

***

Ekonomiden devam edelim.

Berat Albayrak 22.09.2020’de, "Ekonomimiz üçüncü çeyrek için güçlü bir yükseliş mesajı verdi. Ağustos'a göre tüketici güven endeksi %3,2 artarak 82,0 oldu. Veriler iyi geliyor. Yılı tahminlerden iyi bir noktada tamamlayacağız inşaallah" demişti.

CB Erdoğan 28.10.2020’de, yani toplam işsizlik oranının yüzde 27’ye ulaştığı ay şöyle konuşmuştu: “Bugün evine ekmek götüremeyen diye bir şey Türkiye’de var mı? Elhamdülillah, bugün Türkiye asgari ücretiyle, maaşıyla, her şeyiyle çok çok ülkeyi geride bırakmış bir Türkiye var.”

***

Yargı konularına, inanın ki çok zor ama, imkan olduğunca hızlı bir göz:

Kuzguncuk’taki evinin bitişiğindeki vakıf arazisine inşaat yaptığı gazetelere haber olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, evinin fotoğrafını çekeni azmettirdiğini ileri sürdüğü CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Savcı takipsizlik verince, 8. Sulh Ceza Hakimliği 14.12.2020’de 10,5 yıla kadar hapis talebiyle dava açtı. Altun 09.01.2021’de şöyle dedi: "Ülkemizde basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti alanı da 20 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak ölçüde genişletilmiş ve güvence altına alınmıştır."   

Kendisine “kel” diyen kişi hakkında soruşturma açılan İçişleri Bakanı Soylu, Kaftancıoğlu’na “terör örgütlerinin soytarısı” dedi. CB Erdoğan ise örgütünü de açıkladı: “Kendisi DHKP-C militanıdır”.

CB Erdoğan, 30.05.2019 günü Yargı Reformu Stratejisi'ni açıklamıştı. Bu belgeyle ifade özgürlüğünün güçlendirilmesi ve daha ileriye taşınması konusunda yeni yaklaşımlar ortaya koyacaklarını dile getiren Erdoğan, tutuklama tedbirinin ölçülü kullanılmasına yönelik yeni adımlar attıklarını da belirtmişti. Kendisinin K. Suriye’yle ilgili bir demecine 02.01.2021’de Twitter’da “Yav, he, he!” diye yorum yapmaktan gazeteci Cem Bahtiyar’a soruşturma açılmasından 9 gün sonra CB Erdoğan 11.01.2021’de “Türk medyasının daha demokratik, özgürlükçü ve çok sesli bir yapıya kavuşması yönünde önemli ilerlemeler kaydettik” diye konuştu.

Polisler tarafından Nevroz’da öldürülüşü baştan sona gazetecilerce fotoğraflanan ve filme çekilen Kemal Kurkut olayında cinayet delili bulunamadığı açıklandı.

Kırıkkale F tipi cezaevinde iki gardiyan tarafından bir tutuklunun kolunun kırılma ânı güvenlik kamerasına takıldığı halde gardiyanlara takipsizlik verildi, tutuklu ise marş söylemekten disiplin cezası aldı.

Boğaziçi Üniversitesi olayını protesto için Güvenpark’a yürüyen Ankara Üniversitesi öğrencilerinden Deniz Baran Erbudak’ın bacağı, yerdeyken dizleriyle basan polisler tarafından iki yerinden kırıldı.                       

Bu arada, AİHM’nin olağanüstü kesin hükmüne rağmen 4 yılı aşkındır tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş hakkında toplamı 15.000 yıl (on beş bin) tutan 69 kez müebbet istendi. Adnan Hoca (Oktar) 1.075 yıl 3 ayla sıyırmış!

***

Batı dünyasına meydan okumaktan ibaret hale gelen dış politikayla ilgili olarak son günlerden bikaç haber:

CB Erdoğan, 09.01.2021: “Geleceğimizi Avrupa’da görüyoruz”. Ve 12.01.2021: “İlişkilerimizi rayına oturtmak için hazırız. Avrupalı dostlarımızın da aynı iradeyi sergilemesini bekliyoruz".

Yunanistan, Türk Başkonsolosluğunda çalışan bir B. Trakyalıyı 13.12.2020’de casusluktan tutukladı. Avusturya, Yeşiller Partisi Milletvekili Berivan Aslan'a suikast düzenleyeceğini itiraf eden Feyyaz Öztürk'ü 12.01.2021’de sınır dışı etti. 

***

Yukarıdaki haberleri okumuşsunuzdur. Ama yine de yazdım ihtiyaten. Çünkü CHP’li Özgür Özel’in önemli uyarısını atlamış olabilirsiniz: TRT, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun eski demeçlerini sosyal medya platformlarından siliyor.

Görebildiğim kadarıyla bu sadece bir başlangıç; Tek Adam Rejimi’nin en önemli adamı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Kürtleri koruyan ve MHP’’nin kapatılmasını isteyen demeçlerinden başlandı. Soylu, 12 Eylül 2010 referandumunun ardından, sonradan FETÖ’cülükten kapatılan Samanyolu TV’ye çıkarak şöyle demişti:

AKP’nin bu millete yüzde 10 seçim barajını düşürme borcu vardır. DEHAP’ın parlamentoya girebilmesi gerekiyor. Yeni Türkiye’de MHP’ye yer yok.”

Özetle, AKP’lilerin bugünkü siyasi atmosfere zararlı hale gelen eski demeçleri sosyal medya platformlarından TRT tarafından kaldırılıyor. Bu nevzuhur icadın kullandığı esbab-ı mucibe ise en az kendisi kadar ilginç: “Telif hakkı” gerekçesi!

Onun için, bu yazıyı ve benzerlerini kaldırın bi kenara, yarın antika değerinde olabilir.