MODERNİTE ŞİİR DÜŞMANIDIR 

Modern ve kaba softa inanışa sahip ,fikir ve mana karaktersizliğine yön tutanlar vecdin urlasına dönen münteha noktasını tahmin ve tahmid edemeyenlere bir yön veremeyecektir. Dolayısıyla aydınlanma çağı ile meydana gelen bu düşüncenin değişim göstermesi modern dünyanın sarsılması anlamına gelir.Bireysel ve toplumsal hayatın içinde ekonomik düzeni sarsan batı muhakeme ve mukayese edemeyecek bir seviyesizliktedir.

Seviyeyi bitirmem için belirli bir,seviyenin olması şarttır şiirde bu seviyelerin en uruç etmiş kısmındadır..

Fakat modernite düşmanı olanlar materyalist bir görüşe sahiptirler aynı zamanda uygar barbarlık Eyfel kulesi döneminin büyük şairleri bunun hakkında şiir yazmışlardır..

Var olan modernite hakkında Medar edilen bu dirayetin menbaı müstahkem ve değişime bağlı olmaksızın gün yüzündedir Avrupa’da ortaya çıkan sanat anlayışı’nı karşılamak üzere bir arada yön tutması radikal bir somutluktur.Lakin bu cemiyette realite yoktur “matei calinecsu”modernizm kelimesinin kavramı 18 yy yarısına kadar kullanılmadığını gösteren estetik bir mana ve dünyanın fes olduğunu kanıtlayan bir sebebe bağlıydı..

Samimiyetin ve samimi niyetin bağlılığı gibi bir medeniyet bakın buradaki medeniyet kelimeside bize ait ,mana bize ait değildir din asıldır, medeniyet usuldur şair ve şiirde hakikatı menşeleyen mana ve fikrin ulvi ve mücerred yapı taşını feda eden hoyratsızca haykıran bir devrimcidir..

Taarruzu ile değilde sanat ve şiir medyasında karşı karşıya kalınan bazı zorbalıklar ile şiir ve modernist dünya için geçerli olan bu etkileşim davanın ve kadronun inayetini liyakatsizce ele alan ,bir kriz ve kırılmaktan ibaret olan dünya olduğunu belirledi..

Modernitenin etkileşim gösterdiği pratikleri değiştiren ise köklü bir yanılgıdır ,diyerek imkansızlığın cephesinde olduğunu gösteren bir kırılma olduğunu halka sundu 

Edebiyat ve sanat arasında ki kopuşun modernite şiir olarak etkilediğini gün yüzüne getiren metadoloji’yi tedric ederek anlatılmasını isteyen bir siülettir..

Cemiyet ve tarihi tatbik eden inkılapçılar şiir ve mananın içinde ki o uhuvviyeti kalplere nakış etmiş mütefekkirlerdir.Zira 19.asrın başında kendini göstermeye çalışan batı ucuzluğun merkezine oturmuş bir çok işi tatbik edemeyecek kadar kaybolmuştur.

“Hepiniz rahat olacaksınız diye uğraştığım günler uykularımı kaçıran geceler sinsi ve mücerred bakışlarınıza haps olmamak için savaştığım yarınlar ağzı olan konuşur hakkımda susan şeytan yoktur yanımda bence bir iş ehlinden başkasına verilmemeli bu cemiyette”/Dika\Toksöz


 

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim sevgili okurlarım..

Ayşenur TOKSÖZ