SEN NEY'SİN


Evet başlıktada belirttiğimiz gibi sen ney'sin!
Anayurdundan kopan ney kamışı nasıl ki inleyip o sazlığını özlüyorsa bizlerde Yaradanın ruhundan kopmuş birer gurbet yolcusuyuz onun aşkıyla yanan...


Serzeniş, sızlanış aslında ona olan özlemdir!
Dertler ile yanan ruh bir arınış yaşar ancak tertemiz olarak geldiğimiz bu dünyaya tertemiz ruhumuzu teslim gerektiği için!

Ney ile insan-ı kamil arasında ortak bir nokta vardır. Ney'in o hoş ruhlara huzur olan sesi çıkarması için içinin dağlanması zor evrelerinden geçmesi gerekir .
O yedi delik açılması gerekir.

İşte insanoğluda ruhlara şifa gönüllere ilaç olması için ağır imtihanlara maruz kalıp orada sabır ve sadakatle yaradanın rızasına ermesi gerekir.  Başa gelen bela musibet ve imtihanlar kişinin vermesi gereken dersleridir.  Kişi bu derslerden kaçtıkça yine karşısında başka imtihanlar bulacaktır.  Hani derlerya  dönüp dolaşıp yine aynı dertleri çekiyorum.  İşte verilmeyen ders kişiyi aynı yerde tutar durur.


Ney'de yedi delik olduğu gibi insanda da yedi nefs mertebesi bulunur.  Bu mertebeler kulluk yolunun km taşlarını temsil eder. Sabır ve sebat ile geçen ömürde kişi kendisini bir diğer mertebeye taşır. 
Bu yedi kapıdan geçen dünya derslerini tamamlar. Kemalatını elde eden ruh insanı kamil mertebesine ulaşır. 

 Fecr suresi 29. Ayette belirtildiği gibi:
Ey gönül huzuruna ermiş ruh! Sen Rabbinden razı, O senden razı olarak dön Rabbine! Sen de katıl has kullarımın içine, gir cennetime!

Bu mertebeye eren ruh artık sozsuz huzurdadır.  Onun dünya derdi bitmiştir. Dünyanın sahte yüzünüde görmüştür.

Evet çekilen sabırlar ve sıkıntılar boşuna değil! Çünkü yaradanın abes işi yoktur.  Herşey bir hesap ve kitap içinde dünya sahnesinde!
Ağaçtan Allah'ın izni olmadan bir yaprak dahi düşmezken başına gelenlerin bir tesadüf olduğunumu düşünüyorsun!
Yanılıyorsun!
Herşey Allah'ın ilim ve kudreti içinde vuku buluyor.
Her ne yaşıyorsan dert, keder bela !
Bunlar sana yaradanın ikramı!
Seni has kullarının arasına koymak için!
Sabret ve sırrına er!
Allah sabredenlerle beraberdir unutma...

Hayırlı haftalar sevgili okurlar....

Aslı Soylu