RUH VE BEDEN TERAZİSİ 

Ruh nedir? Ruh; yaşamın temel ilkesi ayrıca nefestir. Beden ise insan ruhunu içinde tutan dünya yaşamında eşlik eden canlı varlıkdır. 

Ruh ve beden bizlere emanet edilmiş hayatta kalmamıza vesile iki unsurdur.  Bunların birbirleri ile uyumu sağlıklı bir insanın profilidir. Ruhun bedende, bedeninde ruhda birbirleri üzerinde büyük etkileri vardır biri olmasa diğeri,  diğeri olmasa öbürü olmaz. 

Beden ruhdan önce yaratılmıştır  ruh ise sonradan  üflenmişdir! Bedenler  yok olup gider ruhlar  ise ebedidir. Çünkü ruh Rabbimizin kendi ruhundan bir parçadır. Ölümsüz oluşu ondandır. 

Ruhlar aleminde verdiğimiz söz üzere bu dünyaya geldik.  Geldik! Ama neden geldik?

Gayemiz ne bunlara kısaca dokunalım.... 

Sevgili okuyucular;  Dünya denen oyun sahnesi  yani yalan dünya denir ya bizim gerçekliğimizin keşfi için çok önemli bir sahadır. Ruhumuz ile çıktığımız bu yolculukta bedenimizde bizim bineğimizdir. 

Ruhun acısı bedene,  bedenin acısı ruha sirayet eder. O yüzdendir ki kişi tek biri ile huzur bulamaz. Ruhun olgunluk derecesi bedenin huzuru için vazgeçilmezdir. Bedenin sıhhat ve afiyeti ruhun huzurundan alır payını...

Huzursuz olan ruh beden aynasında kendini ifade eder sahibine!  Sinyalini verir birşeylerin yolunda gitmediğine dair! 

Öyleyse demek oluyor ki; ruhun inşası ne kadar güzel ve kuvvetli olursa bedende o kadar huzurlu olur. İnsan asıl ruhuyla insandır! 

Ruh ve beden ahengini yakalamak için insan çeşitli sınavlardan geçer.  Kolay olmayan ancak elde edildiği zamanda daha bu dünyada iken cenneti soluklamak mümkündür. Yalan dünya dediğimiz bu alem bizim gerçekliğimizin inşa edildiği yerdir.  Bedenin istek ve arzuları aklın süzgecinden geçmeden yerine getirilirse Ruh burada yıkıma uğrar ve çeşitli yollarla kendini gösterir. Bedene giren herşey ruhuda etkiler. O yüzden bu ikilinin akordunun iyi ayarlanmış olması denge için önemli unsurdur. 

Mevlana hazretlerinin de söylediği gibi; 

Ruhların alçalması, bedenin yüzündendir. Bedenlerin yücelmesi, ruhlardandır. 

Ruhumuz gerçekliğimizi bulmak için hep bir arayış içindedir. Sazlığından ayrı düşen bir ney kamışı gibi inler durur hakiki sahibini bulana kadar.  Acılar ile sınanır beden hapsinde tutulan ruh ölümsüz iksirini içene kadar! Beden ruha hep eşlik eder  ruh kendini bulana kadar.... 

Ruh için birde hareket çok önemlidir.  Vücudumuzda bol miktarda suyla dan yaratılmış olmanın sebebiyle hareketsizlik bizi kokuşturur. Çeşitli hastalıklara sebep olur. Sağlıklı bir ruh için hareketli bir beden gerekir. 

Ruha iyi gelen unsurlardan en önemlisi ibadet ve zikirdir. İbadet için harekete eden beden, zikir ile de kalbi doyurduğunda muhteşem  bir uyum yakalar. 

Sonuç itibariyle ruh bedenden bedende ruhdan bağımsız yaşayamaz. Huzurun inşası ruhu terbiye edip bedenin beldesinde sağlıkla yaşamaktır..... 

Sevgiler..

Aslı Soylu