GAFLETİN KARANLIĞINDA KAYBOLMUŞ RUHLAR

Yaşamda insana herşey hizmet eder.  Yaradanın insana verdiği önemi gözardı etmek gafilliktir. Peki bu gafillik nedir kısaca üstünde durmaya çalışalım.

Gafillik;  kişinin uykuda olma hali gibidir. Yani farkındalık boyutuna erememiş halidir kişinin. A'RAF Suresi 179. ayet;
Andolsun, biz cinler ve insanlardan birçoğunu cehennem için yaratmışızdır. Onların kalpleri vardır, onlarla kavramazlar; gözleri vardır, onlarla görmezler; kulakları vardır, onlarla işitmezler. İşte
onlar hayvanlar gibidir; hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır."
Diye buyurularak bize yaradanın tanımıyla gafiller kim olduğunu tanımış oluyoruz.

Gafillik beraberinde nankörlüğü getirir.  Çünkü elindeki nimetlerin farkında olmayan teşekkür ve şükürde edemez. İdrakın açılması için insanda farkındalığı yakalaması gerekir.  Farkındalık ise okumak ile olur. Okumak  düşünmek demektir yani tefekkür etmektir. Yaradanın yarattığı herşey bir kitaptır. Okumasını bilene. Beynin gelişimi tefekkür ve okuyarak ilerler. 

Gaflet uykusu kişinin kendini bulmasına engeldir. Cehaletin karanlığında yaşam sürdürür.

Kalp gözü yani basiret gafil insanlarda bulunmaz.  O yüzden bu insanlar daha çabuk herşeye kanıp başkalarının elinde oynatılan bir kukla olmaya mahkumdur.  Ruhsal derinlik kişinin ruh uyanıklığı oluşur.  Gafiller ruhsal derinliği yoktur.  O yüzden bu kişiler empati yoksunudurlar. 

Yüksek ego gaflet karanlığında kaybolmuş kişilere ait bir özelliktir.  Kişi ne kadar aydınlığa ererse o kadar egosunu küçültür.

Türkçemizde gafil avlanmak diye bir terim vardır yani; hiç beklenmedik bir sırada yakalanmak, habersiz ve hazırlıksız olduğu sırada zor duruma düşürülmek.
Bu yüzden gafiller kolaylıkla bir tuzağa düşebilir ve hayatını kontrol altına alamaz.  Gelişi güzel yaşam gafillere ait bir yaşam tarzıdır.  Onların hedefleri ve gayeleri yoktur.  Toplumsal sorumluluklardan uzak dururlar her daim.  Çıkarları için kolaylıkla kendi diğerlerinden vazgeçebilirler.

Gaflet kişinin ebedi hayatınıda kaybetmesine de neden olur. Anlık zevkler uğruna ebedi bir hayatı kaybedebilir.

Hakikatlere karşı kalbine perde çekilmiş kişidir gafil . Mayın tarlasında pervâsızca koşan, uçurumların kenarında dikkatsizce dolaşan bir bedbahttır.

Kalbi selim olarak insan gafiller sınıfından çıkabilir. Takva dairesinde yaşayıp masivadan uzaklaşmaya başladığında insan yaradanın ilahi lütuflarına mazhar olur. İdrak ve şuur da açılmaya başlar. İhlas şuuru ile ibadet gafillikten kurtarır.

Hayırlı huzurlu haftalar sevgili okurlar...

Aslı Soylu