ÜNİVERSİTY ARAŞTIRMACILARI GEÇ KALMIŞ

Zira yüce dinimiz İslam, insanın birtakım mahrumiyetler yaşadığı/yaşayacağı yaşlılık dönemini tüm gerçekliğiyle önümüze sunmakta ve kişiye, bir gün kendisinin de aynı dönemi yaşayacağını hatırlatarak, yaşlılara gereken değeri vermeyi ve muhtaç oldukları ihtimamı göstermeyi bir "Allah emri" olarak telkin eden bir dindir. 

University College Londondan araştırmacılar, yaşam süresi ve yaşlanma sürecini etkileyen sosyal faktörleri belirledi. Bilim insanlarının araştırma sonuçları, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı.

“Araştırmacılar dört yıl boyunca, farklı cinsiyetlerden 50 yaş ve üstü 7304 kişinin hayatını gözlemledi. Araştırma, arkadaşları ve akrabalarıyla iletişime daha fazla önem veren yaşlı insanların daha sağlıklı olduğunu ortaya çıkardı.”

Yaşlılık aslında bir bakıma dinî açıdan olgunluk dönemi olarak olumlu bir özelliğe de sahiptir. Çünkü faydalı ve güzel davranışlarda bulunmak, insanlara hakkı ve gerçekleri tavsiye etmek ve sabrı öğütlemek de yine yaşlılık dönemlerindeki insanların özelliklerindendir.

“Sağlık durumu daha iyi olan kişilerin yüzde 73'ünden fazlasının haftada en az bir kere arkadaşlarıyla buluştuğu, spor salonuna, müzeye, tiyatroya gittiği, dini kurumları ziyaret ettiği ve sosyal etkinliklere katıldığı belirtildi.”

Aynı makalenin devamında:

“Araştırmacılar, aktif yaşam sürdüren yaşlı insanların hayatın anlam ve önemini daha iyi kavradıklarını ve bu yüzden sağlıklarının daha iyiye gittiğini kaydetti.”

İnsanların yaşlandıkları zaman Allah'a olan bağlılıklarında daha da artış görüldüğü gözlenmektedir. Gençlik dönemlerinde dine fazla ihtiyaç duymayan insanlar, yaşlandıklarında karşılaştıkları sorunlarla "başa çıkma" yöntemi olarak dine daha çok yönelirler. Çünkü dinî değer ve inançlar, özellikle hayatın trajik anlarında, yoğun gerilim yaşandığı durumlarda gerçekliğin algılanması ve yorumlanmasında pek çok yaşlı insan için temel referans noktası olmuştur.

İslamiyet’in insanlara her dönemde verdiği değeri bilmek yeterli olsa gerek

İslami kuralları İslam çerçevesi de yaşamak yeterli olacaktır. Her yaş için...