21 Mart 2019 Ankara'da yapılan OHAL'in Yarattığı Toplumsal Yıkıma Farklı Disiplinlerden Bakış "İkinci yılında OHAL'in Toplumsal Maliyetleri" Rapor Sonuçlarını Değerlendirilmesi Panel'inde HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergilioğlu başta olmak üzere bir çok akademisyen hukukçu aktivist KHK ile ihraç olmuş değerli ordu mensupları rapor hakkında değerlendirmelerini sundular.

Çok çeşitli kesimlerin ilgi gösterdiği panelde, farklı fikirlerin birbirine saygı ilkesi etrafında, adalet, insan hakları, hukuk gibi değerlerin altı bir kez daha çizildi.

Konuşmacılar dışında KHK mağduru olan bir çok katılımcının da katkı sağladığı panelde,  evladı suçsuz olarak 24 kez ağırlaştırılmış müebbet ile cezaevinde tutuklu olan annenin gözyaşları ve feryadı yürekleri dağladı.

"Maalesef içinde yaşadığımız toplum vicdanını kaybetmiş"

“Mağdurlar İçin Adalet” başlığıyla gerçekleşen panelde açılış konuşmasını yapan HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu öncelikle rapor hakkında açıklama yaparak sözlerine başladı.

20 Temmuz 2016’da ilan edilen ve iki yıl süren OHAL ile ilgili, 3 bin 776 kişi ile görüşüldüğünü, 175 soru sorulduğunu, 52 bin veri elde edildiğini ve 993 sayfayı bulan raporun 7 aya yakın süre zahmetli bir çalışmanın ürünü olduğunu söyleyen Gergerlioğlu;  “Tabi bu raporu okursanız tetkik ederseniz toplumda çok önemli bireysel ve toplumsal yıkımlar yaşandığını göreceksiniz. OHAL in bireye ve topluma çok büyük zararlarının oluştuğunu biz tespit ettik. “

“Ancak OHAL döneminde  yaşananlara bakıldığı zaman, bu toplum hakkında  büyük bir hayal kırıklığına uğruyoruz. Maalesef içinde yaşadığımız toplum vicdanını kaybetmiş. Bu toplum birçok yanlışa, katliama cinayete sessiz kaldı. Bu sadece şimdi değil maalesef İslam toplumlarının yüz yıllardır düçar olduğu bir hastalık. Müslümanlar kaybettikleri topraklara üzüldüğü kadar kaybettikleri insanlıklarına ve Müslümanlıklarına üzülmediler” ifadelerini kullandı

Konuşmasının devamında Maliki Mezhebinin kurucu İmam Maliki ile ilgili bir anekdota yer veren Gergerlioğlu, O dönemin Emevi Saltanatı’nın zulmüne boyun eğmiş olan halka rağmen zulme karşı çıkan Maliki’nin, yağmur duasına çağrıldığındaki şu sözlerini “ Vallahi yağmurun yağmadığına değil de ben bu toplumun başına nasıl taş yağmadığına şaşıyorum. “ hatırlatarak “bugünkü halimizin aynısı değişen bir şey yok” dedi.

Konuşmasının sonunda “Müslümanlığın insanlık olduğunu düşünüyorsanız, bugün bu toplumda yapılanların ne Müslümanlıkla ne insanlıkla alakası yok. ister dinli ister dinsiz olun ister Türk, ister Kürt olsun mağdurların yanında olunmalı” ifadelerini kullanan Gergerlioğlu  bir KHK Mağdurunun “ Hamaset derecesinden milliyetçiydim. KHK mağduru olmak bana  tüm ötekilileştirilenlerle  empati yapmayı öğretti.  Şu an Kürtleri ve Ermenileri çok daha iyi anlıyorum.” Sözlerini de dile getirdi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’ndan sonra söz alan diğer konuşmacıların konuşma metinleri ve videolarını haber sitemizde yazı dizisi olarak okuyabileceksiniz