83 yaşındaki  Yusuf Gurbetoğlu tarafından 1958 yılında inşa edilen ev, 2005 yılında Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kültür varlığı ilan edilmiş ancak Yusuf Dede bunu 2017 yılında savcılıktan  gelen bir davetle öğrenmiş. Yalnız şöyle ufak bir ayrıntı var, ilgili davet tebrik ve takdir içerikli değil, tarihi esere zarar verme soruşturması ile ilgiliymiş.


Evi geleneksel Karadeniz mimarisi ile inşa eden Yusuf Dede ahşap olan evin çatısının damlatmasından dolayı çürüme riski olduğundan çatı kiremitlerini 2007 yılında aslına uygun kiremitlerle değiştirmiş
2011 yılında ise  evin inşasından takribi 10-15 sene sonra inşa edilmiş, beton tuvalet kısmında genişletmeler yapılmış.


Bu iki olay gerekçe göstererek Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan dava açıyor Yusuf Dede'ye. Önce mahkemenin, koruma altına alındığından haberleri olmadıkları evlerini tadil ettikleri için mahkumiyet kararı vereceğine ihtimal vermemiş aile. Ancak devlet kararlı ev sahibine ceza vermeye.


Olayı sosyal Medyaya taşıyan Yusuf Dedenin torunu Furkan Gurbetoğlu devamını şöyle anlatıyor
“İÜHF'deki hocalarıma danışarak ve çevremdeki avukat abilerin yardımıyla mahkemeye TCK 30/4 ekseninde haksızlık yanılgısını esas alan bir savunma dilekçesi hazırlayarak sunduk. "İşlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişi, cezalandırılmaz. Bunun üzerine olay tabiatiyle bilirkişiye gitti. Bilir kişi! Bilirkişi raporunda yapılan değişikliğin tarihi dokuya zarar verdiği belirtilmiş. Üstelik uzman bilirkişilerimiz kanuna açıkça AYKIRI şekilde hukuki görüş belirtip hüküm verilmesi gereken TCK maddesini işaret etmiş. Bunun üzerine bilirkişi raporuna itiraz ettik ancak mahkeme itirazımızı değerlendirmeye dahi almadan 1 yıl 8 ay hapis cezası verip hükmün açıklanmasını geriye bıraktı. Evet dedem, tarihi eser ilan edildiğini bilmediği evinin tadilatını yaptığı için hapis cezasına çarptırıldı. 
Ancak davanın sonunda hakim bey dedeme demiş ki, dayı demiş ben senin suçsuz olduğunu biliyorum da demiş, eğer  beraat ettirirsem demiş, karşı taraf üst mahkemeye gider daha çok mağdur olursun demiş.” Olayın tuhaflığı yüzünden gülüyor Furkan anlatırken ve devam ediyor
“Bilin bakalım daha sonra ne oldu? Kültür Müdürlüğümüzün avukatı hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına itiraz etti. Devletimiz 83 yaşında dedemin illa hapis yatmasını istiyor, neden? Çünkü kendi evine tadilat yaptı. Üstelik tarihi eser ilan edildiğini bilmediği evine Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi de Kültür Müdürlüğünün avukatını çok haklı buldu ve HAGB kararını bozup davayı dedeme "sen haklısın dayı" diyen hakime geri gönderdi. Bir hafta sonra duruşma var. Bakalım dedem haklı mıymış değil miymiş göreceğiz “ diyerek sözlerini bitiriyor Yusuf Dedenin torunu hukuk fakültesi ikinci sınıf öğrencisi Furkan.