İnternet ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımız iyice dijitalleşmeye başladı. Öyle ki artık evlatlarımızı akıllı telefon ve tablet ekranları yetiştirir hale geldi. Oyunlar, çizgi filmler ve birçok sosyal medya içeriğinin esiri haline gelen çocuklar, sırf konuşmasın, oynamasın diye telefon ve tabletle uslandırılıyor. Ancak gelişim çağında en çok ailesinin ilgisine ihtiyaç duyan çocuklarımızı ekranlarla baş başa bıraktığımız için yeni nesil tablet ve akıllı telefon nesli haline geldi. Hem fiziki olarak hem de psikolojik olarak birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya olan tablet ve akıllı telefon nesli yavrularımız konuşma bozukluğu, dikkat dağınıklığı ve asosyallik başta olmak üzere birçok sorunla hayata hazırlanıyor. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Uzman Pedagog İnci Aydın, çocukların teknolojinin esiri olarak büyütülmesine karşı anne ve babaları uyardı.

“ÇOCUK BU AĞLAR, BAĞIRIR, KOŞAR, YERİNDE DURMAZ”

Anne babaların neden evlatlarının eline tablet ve telefon verdiğine dikkat çeken Uzman Pedagog İnci Aydın, “Çocuk bu ağlar, bağırır, koşar, yerinde durmaz. Ama bazı ebeveynler çocuğunun hareketliliğinden rahatsız olup telefon, tablet veya televizyon gibi teknolojiden yararlanıp çocuklarına saatlerce çizgi film, video izlettirmekte veya teknolojiden yararlanıp oyun oynatmaya maruz bırakabilmektedir. Saatlerce ekran karşısında kalan çocuğun göz hareketleri sabitleşmektedir, göz problemi oluşmaktadır. Ayrıca bilişsel açıdan da çocuğun zihnine uyaran gitmemesi ile birçok sorun ortaya çıkabilmektedir. Çocuklarda dikkat odaklanma sorunu, iletişim bozuklukları, konuşma bozuklukları gibi birçok sorunla karşılaşabilmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“0-3 YAŞ KRİTİK DÖNEMDİR”

İnci Aydın, bebeklerin bile artık teknolojiyle büyütüldüğünü hatırlatarak, “Özellikle 0-3 yaş arası çocukların telefon, tablet veya televizyona maruz kalmaması çok önemlidir. 0-3 yaş kritik dönemdir bu dönemde çocuğu susturmak, oyalamak veya çeşitli nedenlerle de olsa ekrana maruz bırakmak çok tehlikelidir. Son zamanlarda, ‘çocuğum otizmli mi acaba?’ şeklinde sorularla birçok aile kaygılanmaktadır ve bununla ilgili uzmanlara başvurular giderek arttı. 0-3 yaş olsun veya daha büyük çocuklar olsun, yavrularımızın ekran karşısında saatlerce kalması uyaran eksikliğine sebebiyet verebilmektedir. Bu uyaran eksikliği ile çocukta iletişim eksikliği, göz teması kuramama, oyunlara aktif katılamama, ince motor, kaba motor gelişiminde sorun yaşama, sosyalleşme problemleri gibi daha birçok sorun oluşabilmektedir” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZ SOSYAL ORTAMLARA DÂHİL EDİLMELİ”

Teknolojiye karşı ailelerin çocuk yetiştirmekte dikkatli olması uyarısında bulunan İnci Aydın, “Çocukların bol bol sosyalleşmesi, zihin dünyalarına birçok uyaran girmesi önemlidir. Bu nedenle çocuklarımız kreş, anaokulu gibi etkinliklerle dolu sosyal ortamlara dâhil edilmeli. Ev içi kaliteli zaman geçirilmesine de ailelerin özen göstermesi önemlidir. Telefon, tablet, televizyon olmadan ev içi oyunlar, etkinlikler veya anne baba çocuklar sohbet saati gibi aile içi iletişimi artırmak gereklidir. Çocukları susturmak için telefon, tablet verilmemesi lazım. Çocukluk dönemi yaşantısı yetişkinlikteki psikolojimizi etkilediği için ailelerin çocuklarının psikolojisini düşünerek hareket etmelerinde fayda vardır” diye konuştu.

Kaynak: Milli Gazete  / Onur Şehmus Şahin