UYKUDAN UYANIKLIĞA

Yolculuk; insanın herdaim içinde bulunduğu bir durumdur.  Daha bedenler yaratılmadan önce ruhların yaratıldığı ve insanında bunu kabul ettiği ve unuttuğu bir haldir. 

Dünya sahnesinde beden giyerek yerini alan insan aslında unutmaya meyilli yaratılmıştır.  İnsan kelimesi nisyandan türemiş bir kelimedir.  Yani nisyan unutmak ile eş anlamlıdır.

Bu unutma hali insanın gerçeğini unuttuğunda felaketi olur. Unuttuğu ölçüde hayatı onu olumsuz fiiller ile kendini hatırlatmaya çalışır.

Hayatımızdaki yaşanan her bir olaylar fiiller ve davranışlar bizim gerçekliğimizin ortaya çıkmasına vesile olan rehberlerdir.  Onları okumadıkça zorlaşır ve dahada zoru ile karşı karşıya geliriz.

Ruh dünyaya gelirken yalnız gelmez . Ruhun birde nefs ve şeytan adında iki arkadaşı da vardır.  Kalbimizin içine gizlenen özümüz hakikat çekirdeği nefs ve şeytan ile yaptığı mücadele ile kendi gerçekliğini inşaa eder. 

İşte kendi gerçekliğimizin inşasını ettiğimiz anda insan oluruz. Kendini gerçeğini yakalayamayan ruh hayvan sıfatındadır. Dürtüsel ve duygusal hazlarla yaşamını sürdürür.  Kendini gerçeğini yakalayan insan ise ilim ve irfan ile beslenir.  Ruhun bedeni hazlara ihtiyacı yoktur.  Ruhun cinsiyeti de yoktur. Ruhunu yakalayan herkes er'dir.

Yaradının sonsuz hikmeti ile dünya atılan insan madde ile mananın sırrına ulaşmak için aslında buradadır.  Asıl gaye kişinin kendini bulmasıdır.  Yiyip,içip ve nefsani arzularını tatmin için değildir. Bu yaşam biçimi hayvanlara ait bir yaşam şeklidir. 
İnsan bu şekilde bir yaşam sürdürdükçe rahat bulamaz çünkü ruh her daim kendini arar.  Ruhun bu şekilde bir yaşam ile tatmin olamaz.

Ruhun yüce Rabbimizden bir parça olduğu için onun haz kaynağıda âli olmadır ki tatmin olsun keyif alsın.  Ruh insan bütüne hizmet ettikçe haz alır. Çünkü her bir ruh onun parçasıdır.

Yaşamın hazzını almak insanın kendini bulması ile başlar.  Kendini bulan ruhun kimseyle derdi yoktur. Çünkü ikilikten çıkıp tekliği yakalamış tevhide ulaşmıştır.  Yani la ilahe illallah zikrini illede Allah demiştir başka kimseyi gözüm görmüyor gördüklerimde hepsi ona aittir idrakine ve şuuruna ulaşmıştır.  Huzurun tam ortasında muhabbet boyutundadır.

Sevgi ve muhabbet dolu günler diliyorum sevgili okurlar...


Aslı Soylu