Bloomberg, her yıl "Les Miserables" yani '"Sefalet Endeksi" ni açıklar. "Sefalet endeksi" nin 2018 sıralamasına Türkiye 5.sıradan girdi. Dünyanın en büyük 17. ekonomisi sefalet sıralamasında 5. sırada. Hazırlanan listede dünyanın en sefil ülkesi yine Venezuala."Sefalet endeksi" reel Türkiye şartlarına göre hazırlansa bir tek Venezuela'yı geçemeyiz. İkincilik tahtımız garanti..

‘Bloomberg Sefalet Endeksi’ düşük enflasyon ve düşük oranda işsizliğin genel olarak bir ekonomi içinde yaşayanların ne kadar iyi durumda olduğuna işaret ettiği kavramına dayanıyor.

Türkiye' da gerçek enflasyom %50 civarında, işsizlik ise katagori şeklinde hesap edilse çalışması gereken kitle, çalışmayan, işsizlikten kıvranan bir kütle olmuş durumda. 20 ila 40 yaş arasında işsizlik %40 civarı. Bu durum da artması beklen durum hırsızlık, cinnet ve cinayetler, psikolojik travmalar, alkol-uyuşturucu tüketimi, ülkeden ilk fırsatta kaçış, boşanma oranlarının artması gibi toplumsal çatlakların hepsi en üst seviyede yaşanıyor.

Yabancı sermaye ülkeyi terkediyor. Türkiye'yi güvenli bir liman olarak görmüyor. 31 Mart 2019 seçiminden önce dövizi yükseltmemek için SWAP %25 den %1300 lere kadar yükseltildi. İş yapmaya çalışan hiç bir yabancı yatırımcı Türkiye'yi dingin bir liman olarak görmez. Sermaye kumarı sevmez.

Yerli sermaye sahipleri ise ekonomik akış içinde paralarını üç kısımda oranlayarak temkinli hareket etmektedir. 1/3 ü ile ticaret yapmakta, 1/3 ünü döviz ve faiz de, geriye kalan 1/3 ünü ise yurtdışında tutmakta. Bu düşündürücü tablonun sebebi taşkınlığa ve şiddete geçit veren AKP'nin Türkiye'yi yeni Suriye olma yoluna hızla adım attırmasıdır. Bu bağlamda Suriye'den ilk kaçanların paraları nakitte olan zengin işadamlarının olduğu görülmektedir.

AKP' nin bir an önce sefilliğe çözüm yolları üretmesi gerekirken, kendi paçasını kurtarma derdine düşüp, yeni yaralara sebep olacak oy çalındı/çalınmadı kısır döngüleriyle ekonomik hayattan vakit çalmaktadır.

Politik işkence yaşayan medyanın, neredeyse tamamı, ülke ekonomisinin, DÜNYANIN EN İYİ EKONOMİSİNE sahip olduğuna halkı inandırmaya çalışmakta.

Durumu, sefil durumda olan aşık bir gencin, sevgiliye mantıksız bir gurur sarhoşluğu içinde, zengin rolü oynamasına benzetebiliriz.

Peki dünyanın en iyi ekonomisinde neler oluyor? Kısaca bir göz atalım.

Fakirin soğanı, soğan mafyasının insafına emanet.

Ekonomi dış güçler tarafından bozulabilen bir kırılganlıkta.

İşsizliğin iktidara ortak partilere üye olmakla çözüleceğine inanılmakta.

Enflasyonu haldeki aracıların, ülkeyi bitirmek için azdırdığı komplosuna inanılmakta.

İğneden ipliğe, samandan ineğe, patatesten soğana kadar herşeyi ithal etme yarışımız son hızla devam etmekte vs...

En iyi ekonomi yalanına inanmakla belamızı istiyoruz.

Başka bir şeye gerek yok.

Sefillik az bile..