1984’ten beri terörist faaliyetlerine devam eden eli kanlı terör örgütü PKK, Suriye ve Ürdün’de yetiştirilip Kuzey Irak bölgesine gönderilmeye başlanmasıyla birlikte iki komşu ülke olan Türkiye – Irak ilişkilerinde bir gerilemeye sebebiyet vermiştir. Irak’ın, İran ve Kuveyt savaşlarından yorgun çıkmıştır.

Bunun üzerine ABD’nin 1991 ve 2003 yıllarında bahanelerle Irak’a savaş ilan etmesi ve Irak yönetimini ve ordusunu ezici bir üstünlükle hezeyana uğratması Kuzey Irak bölgesinde topraklarını koruyamayan bir devlet ortaya çıkarmıştır.

ABD’nin Irak’a savaş ilan etmesinin arka planında yatan sebep KYB, KDP’nin kurulması ve Irak’ta merkezi otoritenin yok olmasıyla birlikte Türkiye’nin güney sınırları boyunca bir terör örgütüne yer açmaktı.

PKK’nın Kuzey Irak bölgesine yerleşmesi, kendi toprak bütünlüğünü sağlayamaması üzerine emperyalist güçlerin Orta Doğu’da askeri ve ekonomik olarak güçlü bir devlet görmek istememeleri nedeniyle bugüne kadar PKK bu güçler tarafından sürekli olarak destek görmüştür.

Kandil bölgesinden Sincar bölgesine taşınan PKK, bölgenin dağlık yapısından faydalanarak yeni bir kamp bölgesi kurma telaşı içerisindeyken Türkiye askeri bir strateji ile Sincar bölgesine yönelik harekâtlarını yoğunlaştırmıştır.

Gerek insansız hava araçları gerekse uydularıyla operasyonu profesyonellik içerisinde yürüten Türkiye açık haber kaynaklarına göre Sincar ve Karaçok bölgelerini vurarak PKK’nın yeni kamp kurma hayallerinin önüne taş koymuştur.

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre Türkiye tarafından gerçekleştirilen sınır ötesi operasyonlar da dâhil olmakla birlikte harcanan maddi kaynakların resmi olarak 1.5 trilyon dolara tekamül ettiğini ve 40 bin insanımızın canına mal olduğunu belgelerle görüyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve kolluk kuvvetlerinin gerek kırsalda gerekse şehir merkezinde yürüttüğü operasyonlar neticesinde eli kanlı terör örgütü kurutulmaya çalışılmaktadır.

Ordumuz gerek siyasi gerekse askeri alanda son nesil teknolojileri kullanarak, eli kanlı terör örgütün ülkemize ve insanlarımıza vermeye çalıştığı zararları bir bir bertaraf etmektedir.

Terörle mücadele kapsamında Suriye ve Irak’ın kuzeyinde güvenli bölge alanları oluşturmak için askeri ve siyasi alandaki Pençe harekâtlarını başarılı bir şekilde sürdüren Türk Silahlı kuvvetleri kararlılıkla harekâtlarına devam etmektedir.

Türkiye, sınır bölgesinde bulunan Kandil ve Sincar bölgelerini ateş altına alarak sınır bölgesinde bir terör devletinin kurulmasına müsaade etmemektir. Tüm dünya Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı ve Pençe Harekâtlarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik ve operasyonel bakımdan ne kadar hazır bulunabileceğini görmüştür ve görmeye devam edecektir.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Hamza GÜR