TİCARET VE MALİYE BAKANINA AÇIK MEKTUBUMDUR.

Emlak danışmanlarının, emlakçılık yapması için “Mesleki Yeterlilik belgesi” sahibi olmak mecburiyeti getirildi ve başvurular 31 Mart 2021 tarihinde sona erdi. Pek çok emlakçı vergi dairesine kayıtlı olmasına rağmen bakanlığın istediği şartları oluşturamadı.

 Her emlak danışmanı, “Ticari taşınmaz ticareti belgesi”ni almak mecburiyeti getirildi. Hatta sayın Ticaret Bakanı Pekcan: Yetki belgesi almadan emlakçılık yapılmayacak, belgesi olmayan işletmeler ilan sitelerine üye olamayacak” ifadelerini kullanmıştı. Ama gelin görün ki, ilan siteleri buna riyaret etmemektedir.

 Üç ilan şirketine twit atarak bu konuda uyarıda bulunmama rağmen bana dönüş sağlamadılar.

 Emlakçılık yapacak belgesi olamayanların verdikleri ilanlardan dolayı mağdur olan insanların vebalini kim ya da kimler alacak?

 Bunun bir yaptırımı olmayacak mı?

Bakanlık bunla ilgili belgesiz olarak emlakçılık yapanların https://ttbs.gtb.gov.tr/ adresi üzerinden şikâyet edilmesini istemektedir. Şikâyet edenlerin şikayetleri gizli tutulmalıdır ki, millet korkusuz bir şekilde şikâyet etsin. 

Bakanlık; Söz konusu kişilere yönelik ise kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele kapsamında inceleme yürütülebileceğine ilişkin uyarıda bulunulduğuna dikkat çekmektedir. 

Hal böyle iken, gelişmekte olan Tekirdağ ili Çorlu ilçesinde yüzlerce emlakçı, Ticari taşınmaz ticareti belgesi olmadan ilan sitelerinde ilanları bulunmaktadır.  İlan siteleri, ilan alırken ticari taşınmaz ticareti belgesi numarasını zorunlu olarak girilmesini istemediğinden, bu şahıslar çok rahat ilanlarını verebilmektedir. Dolayısıyla bakanlığın işaret ettiği terörün finansmanına, farkında olmadan yardım söz konusu oluşmaktadır. Oysa yapacakları yazılımla bu numarayı giremeyen ilanını yayınlamayacaktır.

İl ticaret müdürlükleri, esnaf odaları, sanayi odaları, vergi dairesi elemanları ile birlikte denetime çıkmalı, maliye bakanlığından bu kişilerin isim ve adreslerini alarak, verdikleri ilanları, ilan sitelerinden talep ederek, hem kesmedikleri faturaları tespit ederek vergi girişini cezalı olarak ödemelerinin sağlanacak hem de evrakları olmayanlar meslekten men edilmesinin gerçekleştirilecektir. Böylece başka mağduriyetlerin önüne geçilmiş olacaktır.

Umuyorum, ilgili bakanlıklar gereğini yapar. Bu konunun takipçisi olacağım. Her kim bu konularda mağduriyet yaşamışsa bana yazsın ki, bizlerde rahatlıkla dile getirelim.