TARİH TEKERRÜRDEN İBARETTİR

“Yoksa siz, sizden öncekilerin başına gelenler, sizin de başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız?” Bakara S. 114. Ayet.

Geçmiş kavimlerin başına gelenlere bakarak ibret almaz ve doğru yolu bulamaz isek bizlerde hüsrana uğrayanlardan oluruz.

"(Akıllı ve olgun) Mü'min aynı delikten iki defa sokulmaz, ısırılmaz." (Buhârî, Edeb, 83; Müslim, Zühd, 63)

Hadisin meşhur bir sebebi vardır: Resûlüllah, Bedir harbinde Ebu İzze namındaki şairi esir almış ve Mekke’de dört kızının kaldığını, başlarında olmazsa onların perişan olacağını söyleyerek affını talep etmiş, yalvarıp yakarmıştı. Peygamberimizde kendisine iyilik yaparak serbest bırakmış ve Müslümanlar aleyhine kimseyi kışkırtmayacağına ve kendisini hicvetmeyeceğine dair ondan söz almıştı. Fakat Ebû Izze kavminin yanına varınca sözünde durmamış, kışkırtma ve hicivlerine tekrar başlamıştır. Daha sonra Uhud harbinde yine Müslümanların eline esir düşerek tekrar serbest bırakılmasını istemiş, Resûlüllah’da: “Mü'min, bir delikten iki defa ısırılmaz.” buyurmuştur. 

Zaman, mekân, kişiler farklıdır ama yaşanan olaylar aynıdır. 

Yaşadığımız bazı olayları zaman zaman “ Ben bu anı sanki daha önce yaşamıştım” deriz. Hâlbuki, belki biz değil ama aynı veya benzer olayları ya okumuşuzdur ya da seyretmişizdir.

Tarih tekerrürden ibarettir derler. Bizden önce yaşayanların hayatından örnek almak ve yapılan hataların tekrar tekrar bizlerin yapmamasıdır asıl olan. Maalesef biz insanlar illa kendi başımıza gelsin diye bekleriz. İnsanlar “Herkesin başına aynı şeyler gelmezin” arkasına saklanır, yapılan hataları kendimiz yapmadan hayatımızın önemini anlamayız.

Aslında bazen de deriz ki “herkes kendi hayatını yaşayacak bırakalım yaşasın ve görsün.” Ama bazen inanın bunun için o kadar da vaktimiz olmayabiliyor. Hatalarla hayatı öğrenmeye çalışırken kaybettiklerimizin haddi hesabı yok.

 Belli bir yaşa gelince de “keşke ben söylenenleri dinleseydim” diye hayıflanırız. Bazen de iş işten çoktan geçmiş olur ve pişmanlıklarımızla hayatımızı tamamlarız.

Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey!

  Beş bin senelik kıssa, yarım hisse mi verdi?

 «Târîh»i «tekerrür» diye ta’rîf ediyorlar;

  Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi?

Mehmet Akif Ersoy

Hayatımızı pişmanlıklarla yaşamamak, söylenenleri kulağımıza küpe yapıp ona göre hayatımıza yön veren çok güzel Müslümanlar olmak umudu ve duasıyla.

SELAMETTE OLUN SELAMETLE KALIN

SABRİYE TÜRKMEN KAYA