İshak Beyazay'ın meridyenhaber.com haber sitesi için kaleme aldığı keyifle okuyacağınız enfes bir yazı...

Suriye'de Kazın Ayağı

30 Mart 2018 tarihli Hürriyet gazetesinin manşet haberine göre; ABD başkanı Trump Ohio eyaletinde alt yapı yatırımlarıyla ilişkin konuşurken, sürpriz bir şekilde ABD güçlerini Suriye’den çekeceklerini söyledi. Bugün Amerikan askerlerinin çekilmesi Türkiye’nin bir başarısı değil, ABD’nin yeni oyunundan başka bir şey değildir. Mart ayından beri Trump Suriye’de büyük bir hazırlık yaptı. Suriye kapı komşumuz olma hasebiyle; Türkiye olarak işin içerisindeyiz. Fakat burada başka aktörlerde var. İran, Suriye’ye doğrudan müdahil olan aktörlerden biri. Bunun dışında; Çin, Suudi Arabistan, Mısır, Almanya gibi ülkeler dolaylı olarak Suriye’ye müdahil olmaktadırlar. Çin, Amerika ve Rusya arasındaki mücadelede, Çin’in arzu ettiği sonuç ABD’nin zayıf düşmesidir.

Son tahlilde ortaya çıkan yeni bir aktör vardır. Rusya’nın uçağıyla Suriye’ye gelen Sudan Cumhurbaşkanı. Neden Rusya böyle bir şey yaptı? Amerika Ortadoğu’da yapmak istediği nedir? Bir Kürdistan devleti kurmak değil mi? Bu uğurda Irak, Libya parçalanmadı mı? Mısır’a müdahale etmediler mi? Suriye neden parçalanmak isteniyor? En büyük nedeni 4 tane Kürdistan meydana getirmek. Bununda tek bir nedeni İsrail’in sonsuza kadar yaşaması. Amerika şimdiye kadar yürüttüğü projelerden biri, İslam’ın islamla yok edilmesiydi. Bugün devreye sokulan yeni bir manevrayla yeni bir proje devreye sokuluyor. Müslüman olan Araplarla, Müslüman olupta Arap olmayan toplulukları birbirlerine karşı kışkırtmak. Bu işin başı Suudi Arabistan! Kendisi dışındaki Müslümanları ikinci sınıf insan olarak görüyor.

Rusya’nın Esad’ın arkasında durması, ABD’nin söylemini değiştirdi. Amerika yüksek perdeden Esad ile çalışırız ifadeleri, Türkiye’nin de stratejisini değiştirmesine neden oldu. Esad’ın Arap dünyasına kabullendirmek için, Rusya ABD ile anlaşarak, dünya’nın her yerinde terörist diye tutuklanacak olan Sudan’ın cumhurbaşkanı esad ile görüştürüyor. Bunun nedeni Sudan cumhurbaşkanının Arap kökenli olmasın, Arap dünyasının gözünde Esad’ı meşrulaştırıyor. Anlayacağımız Ortadoğu’da olan hiçbir şey tesadüfen olmuyor. Büyük aktörlerin planlayıp devreye koyduğu oyunlardan başka bir şey yaşanmıyor bu coğrafyada. Bilin istedim.

İshak Beyazay