Yazarımız Hatice Nur'un meridyenhaber.com sitesi açin kaleme aldığı yazı...







Sultan Abdülhamid'in Seraskeri Rıza Paşa





Bir önceki yazımda neden yazmanın gerekliliğinden kısaca bahsetmiştim.Tarihte işlenmiş küçücük bir notun dahi ehemmiyeti günümüz için çok büyük ve geçmişi aydınlatıcı bir özelliği var. Bu yazımda ise II. Abdulhamid Han'ın Seraskeri Rıza Paşa'nın anılarını kaleme alışından ve anılarından bir iki noktaya değinerek kısaca bahsedeceğim.





Rıza Paşa II. Meşrutiyetin ilanından sonra azledilmiştir ve görev yaptığı süre içindeki çalışmalarını kaleme almıştır. Rıza Paşa 50 yıl boyunca askeriyede çetitli görevlerde yer almıştır. 17 yıl boyunca Sultan II. Abdulhamid'e Seraskerlik yani Genel Kurmay Başkanlığı yapmıştır. -Doğumunda Gelişen Önemli Hadise Hatıratını yazarken şöyle başlar "Memleketimin kutlu kurbanıyım.Şükürler olsun, Türk oğlu Türk, Müslüman oğlu Müslümanım.Umarım ki bu tarihçe, gelecek dönemlerin yargısında ve mahşer gününde, temizliğime bir kalıcı belge olur.





Hak üstündür, O'nun üstünde olunmaz" Rıza Paşa 1845'te İstanbul Kocamustafapaşa'da doğmuş.Annesi ise doğumundan sonra Rıza Paşa henüz 39 günlük bebek iken vefat etmiştir.Burada dikkat çeken başka bir hatırasını ise şöyle ifade eder Rıza Paşa "64 yaşında bulunan büyük annemin memelerine, bir büyük sevgi eseri olarak süt gelip, beni üç yaşıma kadar emzirmiş"... Bu durum dönemin Sultanı Abdülmecit Han'ın kulağına gitmiş ve Rıza Paşanın büyük annesine ömür boyu maaş bağlanmış bu maaşın miktarını dahi yazmış hatıratında...





-Bütün İhtiyaçlar Anadolu'dan Temin Edilecek 3 Eylül 1891 de Seraskerlik vazifesine başlamıştır.Benim dikkatimi çeken bir bölüm ise o dönem itibariyle askerin yiyeceği buğdaydan tutun da giyeceği herşeyin hatta kullandıkları yağın dahi yurt dışından yabancı ülkelerden getirtildiğini yazar.Vazifeye gelir gelmez bu mevzuyu çözmeye çalışır ve askerin bütün ihtiyacın Anadoludan temin edilmesini,buldum ne bıraktım deyip bütün harcamaları gelirleri giderleri bir bir kaleme alır Rıza Paşa.Yazının sonuna bu eseri ayrıntılı incelemek isteyenler için kaynak kısmında ismini ayrıntılı yazıyorum.





Devlet kadrosunda çalışan birinin hesap verilebilirliği çok önemlidir.Çünkü güven çok önemlidir.Kamu işi ise tamamen gönül işidir.Rıza Paşa hesap vermiş hatıratında tek tek hem de kimse sormadan.Halka karşı hesabın yanında Hak'ka karşı da bir hesap bekliyor bizi bunu da unutmamak lazım... Kaynak:Prof. Dr. Mahir Aydın/ Abdülhamid'in Seraskeri Rıza Paşa'nın Anıları / KİTABEVİ yayınları...





Hatice Nur