Artık hayatımızın büyük bir bölümünü kaplayan en öncelikli sosyalleşme aracımız "Sosyal Medya" nın yaşantımıza nasıl ve ne zaman girdiğini öğrenmek ister misiniz? 

Biz yaşarken yeni bir şeyler giriyor hayatımıza ve fark etmeden usulca temel unsuru oluveriyor. Eski ile yeni yer değiştirirken çoğu zaman hissetmiyor, üzerine dşünmüyoruz bile...İşte Sosyal Medyasız olamadığımız şu günlerden geriye bir yolculuk yaparak bakalım nasıl da hayatımızın temeline oturuvermiş bağımlılık yapan bu araçlar.

Sosyal medya, terim olarak son yıllarda kullanılmaya başlansa da, aslında temeli 70’li yıllara kadar dayanıyor. 1978 yılında , Ward Christensen ve Randy Suess isimli iki bilgisayar meraklıs, arkadaşları ile bilgi paylaşımı içerisinde bulunmak için BBS isimli bir yazılımla farkında olmadan ilk sosyal ağ örneğini hayata geçirmişler.

MarketingDirecto tarafından hazırlanan infografik, bizleri sosyal medyanın tarihinde kısa bir yolculuğa çıkartıyor. İnfografikte internet kullanımının yaygınlaşması ile kişisel blogların ve sosyal ağ denemelerinin tarih sırası ile görebiliyoruz

1994 yılında kurulan GeoCities’in internet kullanıcılarına kendi web sitelerini kurma olanağı sunması ve ilk tarayıcı Mosaic ile birlikte ‘halka inen’ internet 1994 yılında ‘Informatin Superhighway’ olarak tanımlnmasına rağmen, Newsweek’te, internetin gücü küçümsenerek, hiçbir zaman geleneksel medyanın yerini alamayacağı dile getirilen  talihsiz makale yer alıyor. 

1994 yılında ilk sosyal ağ, kullanıcılarına eski okul arkadaşlarını bulmalarını sağlıyan Birleşik Krallık’ta kurulan Friends United olduğunu bir çoğunuz bilmiyordur  (muhtemel başka bir isimle tanıdık geliyor ). Halka açılan GeoCities, aynı yıl içerisinde , 3.57 milyar dolara Yahoo tarafından satın alınıyor.

1997 yılına geldiğimizde Google’ın kuruluyor, AOL’nin anlık mesajlaşma servisinin yayına başlıyor... 1995 yılında dünya üzerinde toplam web sitesi sayısı 1 milyona ulaşırken 2000 yılında 70 milyon bilgisayar internete bağlı duruma geliyor. Üç ay içerisinde üç milyon kullanıcıya ulaşan Friendster yayınlanıyor.

2000 yılından itibaren infografikte artık bizlerin de aşina olduğu MySpace’in kuruluşu ve en popüler sosyal ağ olması, LinkedIn’in kuruluşu, Blogger’ın Google tarafından satın alınması, Facebook’un Harvard Üniversitesi’nden başlayarak ABD’de üniversite öğrencileri arasında hızla yayılması gibi bilgiler yer alıyor.

İnfografiğin sonraki bölümlerinde son birkaç yıldaki sosyal medyanın hızlı yükselişi ve güncel rakamlar yer alıyor.

2012 yılına Pinterest ve Facebook’un 10 milyar dolarlık halka arz başvurusu...

Şimdilerde ise güne İnstegramsız başlayamıyor, bir kaç video izlemeden hatta stories paylaşmadan uyuyamıyoruz.