Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın tanzim satış mağazaları ile ilgili açıklamasını değerlendiren, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gelinen noktayı ve açıklamaları, ''soruna bakıştaki çaresizlik'' olarak niteledi. 

CHP belediyeleri ile başlayan tanzim satış mağazalarını yok edenlerin çözüm için buldukları yolun, tanzim satış yerlerine dönüş olduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, ''Önce Cumhurbaşkanı marketlerden şikâyet ediyordu, market sahiplerinin çoğunluğu AKP iktidarına yakın isimler, hatta birisi de kendi milletvekilleri, acaba çağırıp durumu market sahibi AKP'li vekil ile konuştu mu? İktidara yakın olan isimler, iktidara karşı komplo mu yapıyorlar?'' diye sordu.

CHP'li vekil Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi, ''Cumhurbaşkanı ve Bakanlar, aracılardan dert yanıyorlar. Aracılar yeni mi ortaya çıktı? Bunların çoğu AKP'ye oy vermiş ve AKP'de görev almış isimler. Eğer fiyatlar şişirilmiş olsa idi, "Reise can kurban" diyenler, piyasada fiyatları alabildiğine aşağı çekerdi. Orta yerde bir gerçek var. Girdi fiyatları bu kadar yüksek iken, vergi indirimleri sağlanmadan; sorunları üreticiyi, aracıyı baskılayarak, esnafla belediye eli ile rekabet ederek çözemezsiniz. Tüccar kafası ile devlet yönetilemez, ancak iş yeri yönetilir.'' 

Çarşı pazardaki pahalılığın kalıcı ve gerçekçi çözümünün; bilimsel ve planlı tarımla, aile tipi üretim işletmeciliğine, kooperatifçiliğe, üretime dönmek olduğunu kaydeden Ömer Fethi Gürer, ''Tarım alanlarını yok edip ithalden medet ummaktan vazgeçmekle çözüm oluşur. Yerli ürün, yerli üretici, yerli tohum, yerli ilâç ve yerli gübre ile gelecek doğru yapılandırılır. Devletteki tarıma yönelik kurumların içi boşaltılıp, belediyeleri yetkisizleştirerek bu günlere böyle gelindi. Daha çok üretim ancak planlı üretim ve düşük girdiler sağlanmadan çözüm kalıcı olamaz. Planlayarak bir yıl öncesinden ekilecek ürünün, onun maliyet girdilerinin, satış bedeline kadar düzenlemesini sağlayacak bir sistemle sorunlar çözülür. Girdi fiyatlarını düşürmeden uygulanacak baskı, gelecek yıllarda sorunu katlar." dedi. 

Bu işin tek sorumlusu AKP'nin bir günahı yok mu?

Belediyelerin piyasa denetim yetkileri nerede ise tamamen kaldırıldığını, belediye zabıtasının yalnız etiket kontrolü yapar hale getirildiğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, AKP'nin 16 yıldır uyguladığı yanlış tarım politikalarının ülkemizi bu günlere getirdiğini ifade etti. Gürer, ''Suç, AKP iktidarı dışındaki her kesimde, ama, bu işin tek sorumlusu AKP'nin bir günahı yok mu? Olacak iş mi? Serbest piyasa ekonomisi diye yarattıkları canavardan kurtulmak için kamu kurumlarının, belediyelerin piyasaya müdahalesine yöneldiler. 16 yılda dön dolan geldikleri yer bu. Ne kadar karşı çıkıp yok ettikleri değer varsa,  sonra onlara sarılıp, çözüm aramaya çalışıyorlar. Yandaş, rantçı ve faizci anlayışları çöktü" dedi. 

Kaynak Yeniçağ